Skocz do zawartości
Kuba516

Netia, zrywanie połączenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem (przypuszczam) z ustawieniem routera, nigdy nie osiągałem maksymalnej prędkości jaką powinienem mieć.

Jakiś czas temu miałem mieć internet 20mb/s ale okazało się że na liniach tp można tylko 6mb/s, jak się ostatnio dowiaduję to teraz mam internet 2mb/s.

No i od czasu tej teoretycznej zmiany prędkości internet się zrywa, i muszę router resetować, co więcej na początku prędkość pobierania czegokolwiek spadła do 60Kb/s, a teraz nie przekracza 30Kb/s!!!

Strony już się nawet nie ładują jak dawniej.

Nie posiadam routeru od Netii, zakupiłem go sam [Kozumi Wireless ADSL2/2+ Router, Model No KM-410WG,802,11g]

System operacyjny Windows Vista

Dzieje się to na wszystkich komputerach (1xPC,2xLaptop)

A co ciekawe to (jakiś miesiąc temu gdy niby miałem 2Mb/s) pobierałem pliki przez akcelerator pobierania flashget 3.3 z prędkością 450Kb/s (co jest sprzeczne z wynikami speedtestu. Teraz o takiej prędkości mogę sobie jedynie pomarzyć, o normalnym korzystaniu z internetu też ;((

Czasami w ciągu minuty potrafi zerwać połączenie 3 razy.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej problem jest na linii (za słaba do takiej prędkości) a nie routera. Zgłoś do nich, niech przyjedzie technik i zrobi pomiar. Miałem to samo na 20Mbps które niby było "technicznie możliwe", technik przyjechał i powiedział że 6 to max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy mógłbyś mi wytłumaczyć co to jest i pod jaka nazwą tego szukać?

ADSL Settings, ADSL Modulation

Ale wydaje mi się, że nawet jak masz wszystkie pozaznaczane to powinno działać.

Parametry linii masz pod System Status, poszukaj SNR, Attenuation, coś takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w routerze nazywa się to :

-SNR Margin (margines szumów) - downstream - upstream

-Line Attenuation (tłumienia) - downstream - upstream

możesz mieć to po polsku,

pogugluj na ten temat,

tu jest adres stronki na ,której możesz wyliczyć swoją maksymalna prędkość (nie ręczę za nią,ale może Ci pomoże)

DSL ZoneUK - How fast can I get?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrk2683, znalazłem to o czym mówiłeś, ale ten test do którego dałeś link jest od 512Kb/s-2Mb/s, a z tego co czytałem w ustawieniach routera to prędkość wynosi 7455Kb/s. Prze kleję tabelkę:

Alias Name KM-410WG

Software Version 1.3.9

DSP Version 2.8.1.6

DSL

DSL mode T1.413 G.Dmt ADSL2 ADSL2+

DSL Status ADSL2+, SHOWTIME.L0

Upstream Speed 639 kbps (Interleave)

Downstream Speed 7455 kbps (Interleave)

Upstream SNR 7.0dB

Downstream SNR 19.6dB

Reconnection Counts 0

Uptime 6:33

Showtime 6h:33m

I nie wiem co teraz robić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upstream SNR 7.0dB

Downstream SNR 19.6dB

to będą pewnie szumy ,z tego co ja się orientuje powinny być wysokie , Ty masz chyba niskie,

nie widzę tłumienia(attenuation) w tym co napisałeś,tłumienia z kolei powinno być wysokie,

poczytaj:

Forum Neostrada Info • Zobacz wątek - Parametry linii dla Neo 2 lub6 mbit? Jakie powinny byc?

Czytanie parametrów linii

ja bym Ci radził spisać szumy i tłumienia i zadzwonić do dostawcy internetu (Netii) ,podać im te dane i spytać co myślą o takich parametrach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi