Skocz do zawartości
Gość c22

nieszczelna chlodnica.. jak naprawic?

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc.

Skladam sobie LC i pojawil sie problem z moim projektem. Chlodnice wystawiam na zewnatrz na dystansach. Chcialem m3 x 70 mm ale jako ze nigdzie takich nie mieli postanowilem zaopatrzyc sie w m5 x 80 mm i ewentualnie obciac sruby. Wiazalo sie to oczywiscie z rozwierceniem delikatnym otworow w chlodnicy. Juz wiecie co bylo dalej :-/ Potrojna chlodnica, wiec 12 otworow.. 11 poszlo bez problemow, na dwunastym reka zadrzala i doslownie na pol milimetra wjechalem wiertlem w kanalik ktorym plynie ciecz.. Jest ledwi widoczna dziurka - dopiero jak oswietlilem lampka biurkowa z 10 cm miejsce to zauwazylem - ale jednak pare kropli cieczy cieknie. Teraz pytanie: czym to zakleic? Myslalem o zwyklym silikonie, ale nie wiem jak zachowa sie silikon w starciu z premixem mayhemsa w ktorym jest anty glon itd itp.

Ktos podpowie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To będzie problem, ponieważ nie mam lutownicy już, dostęp bardzo słaby (rozwiercałem otwory na śruby więc 5 mm wyżej jest blaszka w którą się wkręca...), a i umiejętności kiepskie.

Wolałbym raczej jakiś epoksyd rzeczywiście. Jakiś konkretny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemogłem się :)

Mocowanie śruby na chłodnicy na chwile zostało odgięte przeze mnie kombinerkami i znalazłem w domu lutownice sprzed pięciu lat ;)

Później w castoramie kupiłem tinol (cyna z kanalikami kalafonii) i zabrałem się do dzieła. Mega estetycznie to to nie wyszło, ale chłodnica znów jest szczelna i już się nie martwię :)

Dzięki za rady chłopaki.

Temat chyba do zamknięcia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys dostalem chlodnice do naprawy z podobym uszkodzeniem. Imho inaczej tego nie idzie naprawic niz Ty to opisales. Zrobilem identycznie - dziala. Estetyka troche ucierpiala, ale jak lut jest dobrze zrobiony, to nigdy nie bedzie niespodzianki, ze znow zacznie przeciekac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi