Skocz do zawartości
Micky92

pytanie co do zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zacząłem się ostatnio zastanawiać, czy nie zmienić procesora, z kilku powodów:

- jest już stary

- podejrzewam że ogranicza mi kartę graficzną

- duży pobór energii, a co za tym idzie głośno wiatrak chodzi

- OC prawie nie jest możliwe (max co z niego wycisnąłem to 300 MHz, ale zaczynał się zawieszać już wtedy system)

Aktualny zestaw to:

- AMD Athlon 64 X2 5200+ 2x2.6GHZ (Windsor, 90nm)

- 2x2GB RAM DDR2 Geil 800 MHz CL5

- ASRock A770DE+

- Fortron FSP400-60GHN

- PowerColor Radeon HD4850 512MB

- HDD Samsung SP1604N ATA 160GB

- DVD Samsung SH-S223C SATA

Moje pytanie brzmi czy wymiana procka na Athlona II X2 250 będzie odczuwalna w normalnym użytkowaniu? Bo podejrzewam że on już na pewno nie będzie mi ograniczał grafiki. Dyskiem też bym się zajął, bo już po 7 latach użytkowania się tłucze, ale to następnym razem, zmiana będzie na Samsunga HD502HJ. Aktualnie chciałbym zająć się procesorem i to do niego mam wątpliwości.

Aha, zapomniałem dodać najważniejszej rzeczy. Budżet - jak najtaniej, bo planuję także zmienić telefon, więc im mniej zapłacę za procka tym lepiej.

Edytowane przez Baloo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica po oc będzie zauważalna. AII X2 bez problemu zrobi ~3.6GHz na boxowym chłodzeniu.

Ewentualnie możesz dołożyć do AII X3. Jest niedużo droższy, 3 rdzeń czasem się przydaje, jest szansa na odblokowanie na X4.

Podkręcanie – testy wydajności :: PCLab.pl

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh, czyli jest tak jak podejrzewałem, 3 jajka to jest minimum. No trudno, poczekamy w takim razie na przypływ gotówki i zmienimy na X3. A tak z drugiej strony, skoro i tak już będę musiał dokładać, to może lepszym wyjściem byłoby zapolowanie na Phenoma II X2 550/555 i próba odpalenia go na 4 rdzenie? Bo wtedy to już na pewno odczuje różnicę. Tylko pytanie czy będzie się to opłacało w sytuacji, kiedy mam DDR2 ramy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer ma być do zastosowań biurowych, ale ze względu na to, że będzie tam używany geodezyjny program przetwarzający rastry, 4-jajkowy procesor jest dobrym wyjściem imo. Zestaw:

Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ 499 zł

Płyta główna: AsRock 880GXH/USB3 /AMD 880G/ 310 zł

Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 159 zł

Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 149 zł

Nagrywarka DVD: Samsung SH-S223C SATA (black) 90 zł

Obudowa: Tacens Prior (92mm Fan, bez zasilacza) 130 zł

Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN 400W 159 zł

Czytnik kart: Gembird wewnetrzny 3.5 + USB 2.0 & SATA 30 zł

System Operacyjny: Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL 359 zł

Pytanie moje brzmi - czy zamiast obudowy standardowej - Tacens Prior w tym przypadku - dałoby się to wsadzić w obudowę typu desktop, np.: Cooler Master Cavalier 4 Black (350W)? Czy będzie to wszystko prawidłowo działało (bo nie wiem w jakim ułożeniu pracuje tam HDD i napęd DVD - podejrzewam że normalnie w poziomie, ale nie jestem pewny, więc pytam)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze jedno, jaki system tu zapakować? Czy XP poradzi sobie z tym i nie będzie dużej utraty wydajności niż gdyby był postawiony na win 7? XP jest koniecznością, bo używany jest jeden program (a konkretnie emulator klucza HASP), który odpala się tylko pod XP - na Windows 7 nie znalazłem wersji żeby dało się ją odpalić - a przynajmniej ja nie potrafię.

Edit: Już nie ważne, system jednak będzie windows 7 i kupujemy normalny klucz USB.

Edytowane przez Baloo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi