Skocz do zawartości
Raider93

Zestaw komputerowy za około 7000 tys. zł

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście i chyba końcowo udało mi się złożyć coś takiego,prosze o jakieś opinie i w razie czego poprawki ;D

Procesor:Intel I7 2600K 3,4 GhZ 8MB-1100zł

Płyta Główna:Asus P8P67-600zł

Obudowa:Lancool K62-400zł

Karta graficzna:Asus GeForce GTX 580 1536MB DDR5-2000zł

RAM: 2xGoodRam 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9-700zł

Napęd:LG BD-ROM Combo-450zł

Napęd:LG GH22LP20 ATA100 SecurDisc LightScribe-115zł

Dysk:Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3-215zł

Zasilacz:Seasonic M12II-620 620W 80 Plus Bronze-400zł

Dysk:OCZ Vertex2 E 60GB (285MB/275MB/s)-500zł

Słuchawki:Razer Megalodon-500zł

Mysz:Logitech G9x Laser Mouse-260zł

Klawiatura:Razer Lycosa Gaming Keyboard-270zł

System:Microsoft Windows 7 Home Premium OEM 64Bit PL-350zł

Monitor:Benq G2420HDBL-700zł

Karta dzwiekowa:Asus Xonar DX/XD-270zł

Chłodzenie: Thermalright Archon-290zł

ogółem:9120-troche więcej ale to nic się dołoży,ewentualnie jak da się na czymś trochę uszczknąć to będę "happy" ;D

Pozdrawiam

PS-Drogi forumowiczu "niezgod" owszem i nie powiem że mam "jakieś tam" pojęcie o sprzęcie,aczkolwiek nie powiem że jestem najmądrzejszy ze wszystkich.Nie mam pojęcia co do wyborów podzespołów gdyż conajwyżej czytam testy i (rzadko) opinie. Więc po prostu szukam pomocy na forum,cóż z tego ze moge kupić płyte za 800 zł jak płyta za 600zł będzie spełniała te same funkcje, a ta droższa będzie mi się podobała np.z obrazka czy opisu.Doceniam każdą pomoc każdego forumowicza,aczkolwiek wiadomo nie ma co porównywać "starych wyjadaczy" z początkującymi. Jeśli chodzi o budżet to podałem orientacyjny gdyż moge dac za kopa 7-8-9 tys zł chodzi mi o to żeby był to bardzo wydajny kopmuter,oczywiście w tych pieniądzach,a im tańszy np: model karty graficznej GTX 580 tym lepiej bo 50-100zł piechota nie chodzi :D

Wracam do tematu JW

Pozdrawiam ;D

Edytowane przez Raider93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odejmij 8GB Ramu, zamień chłodzenie na to które Ci polecił andrew777, słuchawki możesz wziąć tańsze...

P.S Ja na Twoim miejscu kupiłbym lepszy monitor oraz zmienił głośniki.

Edytowane przez Boxer Edward

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2600k jest Ci nie potrzebny. Przepłacisz 300-400zł, a nic na tym nie zyskasz.

I weź jakieś normalne słuchawki zamiast tego pseudo sprzętu dla graczy.

Dołóż przynajmniej do U2311H lub ZR24W.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak naprawdę warto się zastanowić czy jest sens wydawać te 7 tys na sprzęt do takich zastosowań - jest tyle innych sposobów na spożytkowanie gotówki..jeśli nie jest to dla Ciebie duży wydatek to ok, ale za połowę tej kwoty można mieć naprawdę wystarczający sprzęt

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam Raider93, nie spinaj się tak. Jeśli Cię uraziłem przepraszam. Nie śmiałem się z Twojej niewiedzy, bo moja wiedza nie jest dużo większa, a raczej z ewentualności, że cały ten wątek to ściema:) Ale jak mówię, wycofuję to i przepraszam jeśli Cię to uraziło.

Wracając do kompa i urwania paru stówek - 2x4 GoodRam zamiast 8 i 2500K zamiast 2600K i masz co najmniej 800 zł w kieszeni. Sam wykorzystuje komputer nieco bardziej do pracy niż do grania i ram jest dla mnie istotny, podobnie jak ilość rdzeni i HT. Po 2 tygodniach siedzenia na forum sam wziąłem 8GB i 2500K i wydaje mi się, że dobrze wybrałem. Jeśli masz rzeczywiście głęboki portfel to 2600K w ramach "ale mam fajny procesor" jeszcze byłoby ok (znowu, żeby nie było - nie śmieję się z niczego, fajny procesor to fajna rzecz:), ale ten ram, nijak, a to jakieś 350 zł.

Pozdrawiam

Aha, to już małe piwo przy całości, ale tańsze chłodzenie spokojnie Ci wystarczy, taki Scythe Mugen o jakim pisał andrew albo Zalman Flex z dwoma wentylatorami po 20 zł i znowu zaoszczędzisz ponad 100zł.

Edytowane przez niezgod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z kompem w tej cenie polega na tym że szybko traci na wartości.

Za dwa lata to za co teraz płacisz 7000 będzie warte 1500 - 2000 PLN

Lepiej kupić kompa za 2000 PLN, przyciąć trochę detale i grać na średnich ustawieniach.

Jak kupisz kompa za 2000 PLN to po dwóch latach tracisz ok. 1500 PLN, jak kupisz kompa za 7000 PLN to tracisz ok. 5000 PLN :)

Tylko człowiek uświadamia to sobie dopiero po pewnym czasie... no i przede wszystkim inaczej kupuje się jak płaci ktoś inny.

Rozumie gdybyś był grafikiem lub używał kompa do celów profesjonalnych. Gdy coś co robisz ciągnie się miesiącami wtedy wydajność ma kluczowe znaczenie ponieważ potrafi skrócić pracę o połowę.

Jeżeli chodzi o gry to kupowanie sprzętu za 7000 mija się z celem.

Takie jest moje zdanie, nie każdy musi się z nim zgadzać.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp w obecnej formie jest ok, poza:

1) RAM, RAM i jeszcze raz RAM; bierz 2x4GB

2) słuchawki - Megalodony są niezbyt dobre, a na dodatek jaki jest sens ich kupna? Kupujesz Xonara, który jest kartą "słuchawkową", a Megalodony są na USB, a więc Xonara omijają.

Weź sobie to poczytaj

http://pclab.pl/art39650.html

http://pclab.pl/art41385.html

i wybierz jakieś słuchawki na minijack. Ja cały czas optuję za Roccat Kave; sam niedługo je sobię kupię.

A, no i może warto poczekać na GTX580 niereferencyjne - np. coś takiego GeForce GTX 580 DirectCU II - trzyslotowy kolos | PurePC.pl Ta karta prezentuje się naprawdę fajnie.

Edytowane przez ivanov
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napęd:LG BD-ROM Combo-450zł

Napęd:LG GH22LP20 ATA100 SecurDisc LightScribe-115zł

Monitor:Benq G2420HDBL-700zł

Napęd LG na ATA wtf???

Wybierasz płytę bez ATA i napęd na ATA- ja osobiście nic z tego nie rozumiem :huh:

Za 10zł więcej masz nagrywarkę Blue-Ray a nie odtwarzacz Combo:

http://www.x-kom.pl/p/61983-nagrywarka-wewnetrzna-blu-ray-sony-bd-5300s-0b-sata-czarny.html

A w ogolę po co ci 2 napędy??

Monitor beznadziejny jak na zakres gotówki > 7000zł...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napęd LG na ATA wtf???

Wybierasz płytę bez ATA i napęd na ATA- ja osobiście nic z tego nie rozumiem :huh:

LOL

Przyznam, że nie zauważyłem; nawet przez myśl mi nie przeszło, że ktoś mógłby kupować napęd ATA :blink:

A w ogolę po co ci 2 napędy??

Wbrew pozorom czasem się przydają, choć dużo zależy od tego co się robi na kompie.

Monitor beznadziejny jak na zakres gotówki > 7000zł...

Właśnie, weź lepszy monitor! Edytowane przez ivanov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufffff...no to mam "pojechane",co do tapędu to wogóle nie zauważyłem że jest na ATA ;p,dwa napędy mi po to żeby nie kożystac blue-ray-a i go szybko nie "zjechać".Najbardziej zastanawia mnie wypowiedź użytkownika "spachla2" gdyż tak jak opsiuje,planuje kupić kąpa na 2-3 lata i sprzedać za "dobre" pieniądze i potem dołożyć do kolejnego kompa.Głównie chodzi mi o to żeby przez ten okres grać w gry na full detalach na ładnym obrazie i przy dobrej jakości dzwięku.A jeśli tak jak koledzy mówią lepiej kupić kąpa za 5-6 koła i będzie on "robił swoje" to będę jeszcze bardziej "happy" ,gdzyż powiem tak mam kase na kompa nawet za parenaście tysięcy złotych-bo dobże zarabiam,ale jeśli nie mam odczówać,aż takiej dużej przepaści pomiędzy wydajnością kompa za 5 tys. ,a kompem za 10 tys. ,to że tak powiem też (przepraszam za określenie) "nie sram pieniędzmi".

Powiem tak, głównie chodzi mi o to żeby komp tak jak wyżej był wydajny, jak na obecne czasy. Żależy mi natym by był tam GTX 580,dobry dysk,szybki ram,dobry ale nie przesadnie drogi monitor ,dobra karta dzwiękowa,stabilny zasilacz,itd- i to wszystko stosunkowo: wydajnościowo do ceny.

PS-DO "Niezgod" Spoko spoko-nie spinajmy się,bo nie ma o co i nie o to mi chodzi. Po prostu chodzi o pieniądz i o "dobrego" kąpa, a jak wcześniej mówiem, jestem "prawie" zielony i chodzi mi o porady, a jeśli coś "pierdzielne" głupiego to cóż wszystkie uwagi i "bluzgi" biorę na siebie. Po prostu chodzi mi o DOBRY dobór komputera przez użytkowników i jeśli komp za 5 koła robi tą samą "fuchę" co komp za 8 koła,to tak jak wspomniałem będe szczęśliwy. :D

PS2-Nie wiem dlaczego,ale po prostu chciał bym mieć tego I7 2600K-bo to jest dobry,wydajny i przszłościowy. A reszta że tak powiem zależy od was...;D

Pozdrawiam ;D

PS3- Fakt te słuchawki Roccat Kave-dla mnie bomba !!!

Edytowane przez Raider93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://nvision.pl/Intel-Core-i7-2600K-Core-i5-2500K-test-procesorow-Sandy-Bridge--Articles-409-ndetails-5.html

I nadal uważasz, że warto dopłacać do 2600k jeśli komputer będzie używany do gier?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz kasę, to nie widzę powodu, żeby specjalnie skąpić.

Trzeba wszystko przemyśleć na spokojnie i obrać (najlepiej w miarę długofalową) strategię działania. Moje przemyślenia są następujące:

1) zasilacz, obudowę, monitor, kartę dźwiękową, dysk twardy, chłodzenie CPU, napęd optyczny, głośniki, myszkę, klawiaturę - kupujemy w miarę możliwości wypaśne i korzystamy z nich długo; to nie jest sprzęt który wymienia się często

2) reszta bebechów - lepiej kupować rzadziej, ale za każdym razem z w miarę wyższej półki; przy zmianach cały czas przekładamy rzeczy z punktu nr 1

Uważam, że kasa jest, aby robić sobie przyjemności, a kupno wypaśnego PC do nich zdecydowanie zaliczam :D

Trzeba znaleźć jakiś złoty środek, bo pakowanie w kompa (mówię o samej budzie) 15k PLN nie jest specjalnie sensowne, ale 10k jeśli mówimy o zestawie mysz+klawiatura+słuchawki+monitor+komp uważam za całkiem ok i na miejscu. Przy prawidłowym dobraniu komponentów taka maszynka starczy na naprawdę długo.

A co do spadku wartości.

Samochody za ~80 000 PLN i wzwyż też szybko tracą na wartości, ale co z tego, skoro są większe, lepiej wyposażone, mają lepsze materiały i silniki. Wiadomo, że już za 300 000 PLN samochód nie zaoferuje odpowiednio więcej i jest to raczej fanaberia, ale ~90k uważam za sensowną kwotę, którą warto wydać, bo możemy się cieszyć odpowiednio fajnym wozem, a nie płacimy jeszcze tak bardzo za markę samą w sobie i prestiż jako taki.

Uważam że w komputerach można spokojnie dopatrzeć się analogii.

EVGA SR-2 + 4x GTX580 to jak najbardziej fanaberia (Aston Martin, Jaguar?), ale jeden GTX580 + 2600/2500K to wybór na pewno z wyższej półki, ale dający zdecydowanie wymierne korzyści i jak najbardziej sensowny (Insignia, Mondeo?).

To jest temat rzeka. Można pisać i pisać, sprzeczać się, przekomarzać, licytować na argumenty itd. Ale wszystko i tak sprowadza się do punktu siedzenia kupującego.

Edytowane przez ivanov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Więc tak-postawiłem na to że kupię kąpa do 6-7 koła,bo myśle że i tak w tej kwocie będzie się mieścić dobry zestaw,przynajmniej jak dla mnie gdzyż jestem niedzielnym graczem-(no może sobotnim też ;D). Kolega "andrew777" faktycznie mnie przekonał że nie ma sensu przepłacać za procesor i 400zł w kieszeni z resztą za cały zestaw.Co do postu "ivanova" to dzięki za porównanie,każdy kolejny taki post pozwala mi na podjęcie tej dobrej decyzji,tylko teraz została sprawa doborów komponentów.Powiem tak podajcie mi jakieś 2 zestawy "PEŁNE" robione jakby pod siebie...po prostu komp do gier do grania na full i oglądania blue ray,za jak najmniejsze pieniądze.Np. żebym mógł pograc w black ops-a i metro 2033 bez żadnych spadków wydajnośći,choć wiem że 2 tytuł jest dość wymagający,ale o to mi chodzi..jw. Proszę o jak najleprzy wybór częsci i pamiętajcie komp ma posłużyć 2-3 lata...;D

Pozdrawiam;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi