Skocz do zawartości
scooby14444

Jaki zasilacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje poskładać nowy zestaw, szukam jak najcichszego zasilacza (może być nawet półpasywny) o mocy powyżej 800w. Jeżeli znaleźliście gdzieś w sieci testy takich zasilaczy, razem z pomiarami głośności przy różnym obciążeniu do wklejajcie linki. Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten wygląda naprawdę dobrze SilverStone Technology Co., Ltd - Designing Inspiration , a w dodatku ma lepsze parametry niż Corsair.

Silverstone'y są ogólnie bardzo dobre, choć w PL mało popularne.

Najlepsze testy zasiłek na necie: Antec HCP-850 850W Review

Jak dla mnie praktycznie tylko ten portal się liczy, 99% innych można o kant d*** roztrzaść.

Edytowane przez ivanov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te silverstony wyglądają bardzo interesująco. Jednak przy modelu 1200W wiatrak od samego początku pracuje na ok. 900rpm.

Pytanie za 100 punktów: czy są na rynku półpasywne zasilacze o mocy powyżej 900W?

Edytowane przez scooby14444

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takich.

Jak jesteś hardkorowy, nie liczysz się z kosztami i BARDZO zależy Ci na ciszy kup obudowę mieszczącą dwa zasilacze i do tego dwie sztuki Seasonic-ów z serii X.

Do jednego podłącz karty grafiki (X860), a do drugiego płytę główną i całą resztę (X560 lub X660).

Wówczas będziesz miał cicho, bo poza obciążeniem będą cały czas jechać w trybie pasywnym. A w maksymalnym stresie też będzie ciuchutko, bo nie będą w pełni obciążone.

Albo możesz pójść w inny hardkor i wyposażyć się w to :wink:

Pytanie tylko czy ten zasilacz jest dobry (nigdzie nie widziałem testów) i czy da się go dostać w Europie :huh:

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh! Aż taki hardkorowy to nie jestem! Nie chce też drutować dwóch zasilaczy bo to może się źle skończyć. Wybrałem Corsaira AX850 bo do 50% obciążenia ze względu na ciszę jest bezkonkurencyjny wśród 850tek (http://www.silentpcreview.com/article1073-page4.html). Jest też całkowicie modularny, ma dobre parametry, a spokojnie pociągnie 580 sli, a w przyszłości być może 3 karty. Ax 1200 nie wziąłem ze względu że nawet przy najmniejszym obciążeniu wydaje 24dB, zresztą nie znalazłem na rynku bardzo cichego zasilacza >1kW.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh! Aż taki hardkorowy to nie jestem! Nie chce też drutować dwóch zasilaczy bo to może się źle skończyć.

E, no bez przesady, wiem, że ten temat nieco odstrasza, ale wystarczy skonstruować coś takiego i jest gitara :D

W dodatku w przypadku zasilaczy w pełni modularnych można to zrobić bardzo estetycznie, bo zaraz przy samych PSU i wówczas z jednego wcale nie wychodzi wiązka 24pin.

P.S. Sorry andrew777 za poprzedni post pod postem :oops:

Edytowane przez ivanov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi