Torwald Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 (edytowane) Zanim zaczniesz pluć jadem, że takich tematów było dużo, przeczytaj co napisałem... Potrzebny mi program, który: - umożliwia szyfrowanie za pomocą 3 algorytmów (preferowany AES, 3DES (ew. DES), Twofish (ewentualnie jakiś inny...) - gdyby miał obsługę PGP to byłoby bosko ;] - daje możliwość obsługi programu z konsoli - umożliwia szyfrowanie POJEDYNCZYCH plików - daje możliwość wyboru długości klucza (od 128bit w górę) Jak widać te najpopularniejsze odpadają... TrueCrypt byłby idealny, ale nie daje możliwości szyfrowania pojedynczych plików - i nie, wrzucanie ich do kontenera mi nie odpowiada... Po co mi to ? Piszę pracę i chcę zbadać wpływ poszczególnych algorytmów (i kluczy) na czas szyfrowania, czas dostępu i wielkość szyfrowanych plików. Przegrzebałem już spory kawałek sieci i ciągle nie mogę znaleźć sensownego programu. I nie, nie mogę użyć kilku oddzielnych programów (chyba, że do porównania - czy algorytmy są tak samo zaimplementowane). No to jak ? Pomożecie ? ;] PS. Jeśli TC umożliwia szyfrowanie pojedynczych plików, to ja albo ślepy jestem albo nie potrafię takiego info znaleźć w ich helpie... Edytowane 17 Stycznia 2011 przez Torwald Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarlith Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zainteresuj się programem GnuPG. GNU Privacy Guard - Wikipedia, the free encyclopedia The GNU Privacy Guard - GnuPG.org Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 (edytowane) GnuPG podpisuje/szyfruje pliki przy użyciu klucza prywatnego/publicznego (który jest generowany przy użyciu algorytmów). Ja szukam programu, który umożliwi szyfrowanie tylko i wyłącznie przy użyciu pojedynczych algorytmów (ew. kilku po kolei) symetrycznych. Edytowane 17 Stycznia 2011 przez Torwald Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarlith Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 GnuPG podpisuje/szyfruje pliki przy użyciu klucza prywatnego/publicznego (który jest generowany przy użyciu algorytmów). Ja szukam programu, który umożliwi szyfrowanie tylko i wyłącznie przy użyciu pojedynczych algorytmów (ew. kilku po kolei) symetrycznych. No to nawet gdyby TrueCrypt oferował możliwość szyfrowania pojedynczych plików to też by ci nie pasowało... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2011 No to nawet gdyby TrueCrypt oferował możliwość szyfrowania pojedynczych plików to też by ci nie pasowało... Dlaczego nie ? Szyfruje kontenery symetrycznymi algorytmami ? Szyfruje... ;) GnuPG ma klucze asymetryczne, to na początek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xarlith Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2011 (edytowane) Dlaczego nie ? Szyfruje kontenery symetrycznymi algorytmami ? Szyfruje... ;) GnuPG ma klucze asymetryczne, to na początek... GnuPG to nie tylko klucze publiczne i prywatne (chociaż głównie). Można go także używać do szyfrowania kluczem symetrycznym (3DES, CAST5, BLOWFISH, AES128-256, TWOFISH), tak jak TrueCrypt - stąd uznałem, że skoro dla ciebie GPG złe to Truecrypt też. Jeszcze jest pycrypto, trochę trudniejsze w obsłudze. Edytowane 18 Stycznia 2011 przez Xarlith Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2011 Ok, nie wgryzłem się na tyle w dokumentację GnuPG żeby to stwierdzić. Jeśli faktycznie ma takie możliwości to mi to wystarczy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...