B3T0N Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 czy jest mozliwy obieg wody bez pompki , korzystajac z obecnych praw fizyki , i hydrodynamiki ,termodynamiki itp :P ??? czyyyy raczej w tym momencie pytam o perpetum mobile - bo nie wiem - obilo mi sie cos o uszy (albo sie przeslyszalem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 będziesz mial teoretycznie 9 i praktyczei ruch) wynikającty ze zwiekszania swojej objętosci przez podgrzaną ciecz,a następnie rzejąście jej w stan gazowy(to się rwaczej nie uda, bo brędzej u ład pujdzie z dymem) ale jak chcesz to zastosowac to równie dobrze mozesz wyrzucić proca przez okno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rampage Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 jeśliby stosować się do praw fizyki jakie powodują, że centrralne ogrzewanie w moim domu działało bez pompki przez 25lat to tak - jest to możliwe. Jak? Chyba tak: ciepła woda idzie do góry, oddaje ciepło w kaloryferach i mając mniejszą temperaturę spowrotem opada do pieca CO - tam się nagrzewa i tak w kółko - teraz trzebabyłoby to przełożyć na grunt Water Coolera :) . Pozatym do tego musi być chyba cholernie mały opór, bo to chyba nie jest wielka siła jaka powstaje w wyniku procesu, który wyżej opisałem. Zaznaczam, że to tylko moje domysły co do działania takiego obiegu :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 tak teoretycznie mozliwe,wlasnie tak jak ogrzewanie w domkach jednorodzinnych praktycznie temperatura procesora bylaby wysoka ,moze i w zwyklym zastosowaniu zdaloby to egzamin,ale w o/c napewno nie jak znajdzie sie jakis chetny to niech przeprowadzi eksperyment rury musza miec duze srednice,by opory byly minimalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Co ważne też, cały czas ta część, którą ma iść ciepła woda musi mieć "pod górkę" a zimne ma iść w dół. Do tego, żeby to w miarę płynęło, różnica temperatur musi być jak największa - na pewno w dzięsiątkach stopni, co oznacza baaardzo wydajny blok i baaardzo wydajną chłodnicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 czy jest mozliwy obieg wody bez pompki , korzystajac z obecnych praw fizyki , i hydrodynamiki ,termodynamiki itp :P ??? czyyyy raczej w tym momencie pytam o perpetum mobile - bo nie wiem - obilo mi sie cos o uszy (albo sie przeslyszalem)To jest head pipe. Tyle że samo nie jest za dobre a to z tego względu że do zadziałania jest potrzebna względnie wysoka temperatura min 50-60stopni. Im więcej tym proces jest szybszy. Więcej na www.overclockers.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 takie chlodzenie opieraloby sie po prostu na ruchach konwekcyjnych. podstawa byloby umiescic blok proca bardzo nisko w ukladzie (ale nie zupelnie na dole) wtedy podgrzana woda plynelaby do gory i wymuszala ruch cieczy, nastepnie oddawala cieplo (chlodnica) na szczycie i opadala jako zimna. tak to sobie przynajmniej wyobrazam :D ale gdyby podeprzec sie TYM to wychodzi na to, ze pominiecie pompki jest strasznie malo wydajne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rampage Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 czyli dobrą teorię wysunąłem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 To nie takie proste. Jak pisze Wawelski roznice musze byc bardzo duze - w CO tak jest w WC nie ma szans. W heatpipie jest specjalny gas, woda tak latwo sie nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 ciepła woda nie pójdzie dogóry- to ni jest gaz, nie można stosować tej samejzasady do cieczy. wiadomo ze pójdzie nieznacznie do góry, ale towynika z tego że jej gęstośc się zmniejszy, oprzez co wypłynie na powierzchnię cieczy gęstrzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 saygon - to dokładnie tak samo jak z gazem - zmniejsza się gęstość i dlatego idzie do góry (tylko przy gazach to zjawisko jest bardziej widoczne). Gdzie widzisz różnicę? I nie mów, że nie działa, bo tysiące (jak nie miliony) mieszkańców budynków z CO bez pomp Cię wyśmieje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 ja mówie że działa, ale pomyśl jaką temp osiagnie ta woda na procu - to nie zadzaiła w przypadku WC, bo sie proc spali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziu8 Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 takie chlodzenie opieraloby sie po prostu na ruchach konwekcyjnych. podstawa byloby umiescic blok proca bardzo nisko w ukladzie (ale nie zupelnie na dole) wtedy podgrzana woda plynelaby do gory i wymuszala ruch cieczy, nastepnie oddawala cieplo (chlodnica) na szczycie i opadala jako zimna. tak to sobie przynajmniej wyobrazam :D ale gdyby podeprzec sie TYM to wychodzi na to, ze pominiecie pompki jest strasznie malo wydajne. racja.... naczynie z zimną wodą musi być wyżej niz źródło ciepła - czyli proca - może stać na obudowie :lol: . Podejrzewam, ze proc pracowałby ze średnią temp .... 100 stopni:?: :wink: Chodzi głównie oto, że ilość odprowadzanego ciepła mogła by być mniejsza od ilości ciepła oddawanego przez procek. Wtedy następuje gwałtowny wzrost temperatury i wrzenie wody.... Ja fizyk wam to mówię :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...