Skocz do zawartości
Motomysz1

Freeze i reset sterowników podczas gry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś czasu mam dziwny problem z moim komputerem, a dokładniej z kartą graficzną. Podczas grania w nowego CoDa, Minecrafta czy cokolwiek innego, obraz zatrzymuje się, po czym robi się czarny - wyłączają się sterowniki od karty graficznej, ponieważ wiatraczki zaczynają pracować na normalnych obrotach. Na zagranicznych forach poradzono mi, bym oczyścił system ze sterowników przy pomocy Driver Cleanera - tak też zrobiłem. To pomogło, ale tylko na dwa dni - po tym komputer znowu przestał pracować. Ponownie oczyściłem system z danych sterowników, znów pomogło... do czasu. Po dwóch dniach działania znów mam ten sam problem.

Mój komputer działał w porządku przez 2,5 roku, niczego w nim nie zmieniałem - co się może dziać i co może rozwiązać ten problem? Nie mam ochoty przeinstalowywać sterowników co 2 dni...Czy wymiana karty graficznej będzie konieczna?

A, i jeszcze konfiguracja mojego komputera:

E8400 niepodkręcany

4 GB ram 1066 MHz OCZ Reaper

Radeon HD 4870 512 MB - obecnie niepodkręcony, wcześniej działał na odrobinę wyższych zegarach

Zasilacz Corsair HX 520W

plyta główna asus P5Q Deluxe

reszta już chyba nieistotna

Pozdrawiam proszę o pomoc

Edytowane przez Motomysz1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie temperatury pod obciążeniem? Sprawdź czy karta nie jest zakurzona.

Nie wiem dokładnie, ale około 60 -65 stopni było jak ostatnio sprawdzałem. Mam podkręcone wiatraczki, a ta karta radzi sobie z temperaturami nawet gdy fany działają na standardowych obrotach.

PC często wiesza się już podczas pierwszych sekund grania w wymagającą grę, jak np CoD. Przy graniu w Minecrafta, Rome: Total War czy Baldur's Gate 2 na początku pojawiają się artefakty, po tym gra zacina się na chwilę i znów zaczyna działać. Muszę pograć nieco dłużej by doprowadzić do całkowitego zwiśnięcia komputera i black screena.

Kurzu to też na niej za wiele nie ma, ale i tak odrobinę ją przeczyściłem - problem nie ustępuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi