Motomysz1 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2011 (edytowane) Witam, Od jakiegoś czasu mam dziwny problem z moim komputerem, a dokładniej z kartą graficzną. Podczas grania w nowego CoDa, Minecrafta czy cokolwiek innego, obraz zatrzymuje się, po czym robi się czarny - wyłączają się sterowniki od karty graficznej, ponieważ wiatraczki zaczynają pracować na normalnych obrotach. Na zagranicznych forach poradzono mi, bym oczyścił system ze sterowników przy pomocy Driver Cleanera - tak też zrobiłem. To pomogło, ale tylko na dwa dni - po tym komputer znowu przestał pracować. Ponownie oczyściłem system z danych sterowników, znów pomogło... do czasu. Po dwóch dniach działania znów mam ten sam problem. Mój komputer działał w porządku przez 2,5 roku, niczego w nim nie zmieniałem - co się może dziać i co może rozwiązać ten problem? Nie mam ochoty przeinstalowywać sterowników co 2 dni...Czy wymiana karty graficznej będzie konieczna? A, i jeszcze konfiguracja mojego komputera: E8400 niepodkręcany 4 GB ram 1066 MHz OCZ Reaper Radeon HD 4870 512 MB - obecnie niepodkręcony, wcześniej działał na odrobinę wyższych zegarach Zasilacz Corsair HX 520W plyta główna asus P5Q Deluxe reszta już chyba nieistotna Pozdrawiam proszę o pomoc Edytowane 18 Stycznia 2011 przez Motomysz1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2011 Jakie temperatury pod obciążeniem? Sprawdź czy karta nie jest zakurzona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motomysz1 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2011 Jakie temperatury pod obciążeniem? Sprawdź czy karta nie jest zakurzona. Nie wiem dokładnie, ale około 60 -65 stopni było jak ostatnio sprawdzałem. Mam podkręcone wiatraczki, a ta karta radzi sobie z temperaturami nawet gdy fany działają na standardowych obrotach. PC często wiesza się już podczas pierwszych sekund grania w wymagającą grę, jak np CoD. Przy graniu w Minecrafta, Rome: Total War czy Baldur's Gate 2 na początku pojawiają się artefakty, po tym gra zacina się na chwilę i znów zaczyna działać. Muszę pograć nieco dłużej by doprowadzić do całkowitego zwiśnięcia komputera i black screena. Kurzu to też na niej za wiele nie ma, ale i tak odrobinę ją przeczyściłem - problem nie ustępuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...