Skocz do zawartości
mrkdl

Asus p5ql cm i e5200 jak go podkrecić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam komputer:

MOBO Asus p5ql cm (mATX, ram do 1066 oc, fsb do 1600)

PROC: dual core e5200 2x2,5 (costa rica) napiecie : 1.120-1.128V (bios auto)

Ram: 2x1gb goodram (1gb cl5 800mhz, 1gb cl6 800mhz) napiecie: 1.80V (bios auto)

Zasilacz: modecom mc 350w atx 2.0 PFC

Dysk: 500gb Seagate

Grafika: GF gainward 9600gso 768mb ddr3

Więc mam taki problem chciałem podkręcić pocesor i mam z tym lekki problem otóż wchodzę w biosa fsb=200 ram=800 (tylko 3 opcje taktowania auto, 667 i 800) i mam opcje pci frequency (jest na auto, skala od 95-105), ram frequency (jest na auto, można wpisać napięcie do 2,25v), NB frequency (jest na auto, skala 1,1 , 1,988, 1,3, 1,388), cpu frequency (jest na auto, wartości 50mv,100mv,150mv)

I sprawa wyglada tak że na napieciach auto mogę dać max fsb 230 i ram na 767mhz winda startuję, później jak dam np 235-240 i ram jest na 800mhz (tylko 3 opcje taktowania auto, 667 i 800) napiecia na auto, wszystko sie uruchamia ale nic sie nie wyswietla, więc mam pytanie jak napięcia ustawić żeby to ruszyło.

Proszę o pomoc i dziekuję za pomoc.

Pozdr.

Edytowane przez mrkdl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak popatrzyłem na instrukcję ze strony asusa i tak :

W Jumper free configuration

ai overclocking - manual

cpu frequency - 250(na początek)

dram frequency - 667(niżej nie ma bo pewnie mobo obsługuje minimum memki 667, i dajmy na to dzielnik fsb:ram 1:1 pojawi się pewnie dopiero przy fsb 333, jak nie procku z def fsb 333/po bsel modzie. Ustawiaj jak najniżej nie 800, ram podkręca ci się z fsb i jak dajesz 800 to z takim ustawieniem przy po pojechaniu z fsb na 230 masz 920 dla ramu, a pamięci wyczynowych nie masz.

memory voltage - minimalnie więcej, nie auto

NB voltage - 1.1V (do fsb jakie osiąga się na e5200 powinno wystarczyć)

cpu voltage - 50mV(przynajmniej narazie)

W cpu configuration :

c1e support na disable

W zakładce chipset :

configure dram by spd - disabled - po czym powinny pojawić się ustawienia timingów, ustaw te podstawowe luźno np 6,6,6,18(przynajmniej na razie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak popatrzyłem na instrukcję ze strony asusa i tak :

W Jumper free configuration

ai overclocking - manual

cpu frequency - 250(na początek)

dram frequency - 667(niżej nie ma bo pewnie mobo obsługuje minimum memki 667, i dajmy na to dzielnik fsb:ram 1:1 pojawi się pewnie dopiero przy fsb 333, jak nie procku z def fsb 333/po bsel modzie. Ustawiaj jak najniżej nie 800, ram podkręca ci się z fsb i jak dajesz 800 to z takim ustawieniem przy po pojechaniu z fsb na 230 masz 920 dla ramu, a pamięci wyczynowych nie masz.

memory voltage - minimalnie więcej, nie auto

NB voltage - 1.1V (do fsb jakie osiąga się na e5200 powinno wystarczyć)

cpu voltage - 50mV(przynajmniej narazie)

W cpu configuration :

c1e support na disable

W zakładce chipset :

configure dram by spd - disabled - po czym powinny pojawić się ustawienia timingów, ustaw te podstawowe luźno np 6,6,6,18(przynajmniej na razie).

Po zmianie fsb na co kolwiek powyzej 235 nie mogę dać taktownia ramu mniej niz 800 jest jedynie auto i wyższe taktowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to straszna bieda z tymi dzielnikami... . Coś powinno ci dać poluźnienie timingów czy podbicie napięcia ramów, ale cudów nie będzie, bo pamięci pewnie wiele więcej nie zrobią. Jak nie da się obniżyć taktowania pamięci to przy tej mobo/pamięciach chyba jedyną opcją na mocniejsze oc procka jest bsel mod(800-1066 czy 800-1333 -> do 333 to na 99% trzeba będzie obniżyć mnożnik procka) po którym uaktywnią się dzielniki pamięci dla procków z domyślnym fsb 266 czy 333.

Edytowane przez DJH83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to straszna bieda z tymi dzielnikami... . Coś powinno ci dać poluźnienie timingów czy podbicie napięcia ramów, ale cudów nie będzie, bo pamięci pewnie wiele więcej nie zrobią. Jak nie da się obniżyć taktowania pamięci to przy tej mobo/pamięciach chyba jedyną opcją na mocniejsze oc procka jest bsel mod(800-1066 czy 800-1333 -> do 333 to na 99% trzeba będzie obniżyć mnożnik procka) po którym uaktywnią się dzielniki pamięci dla procków z domyślnym fsb 266 czy 333.

Na fsb 250 ram 833 napiecie ram 1,95v nb 1,2 cpu 50v komp sie uruchamia i dziala ale jak dam juz 260 no to freez juz w biosie wiec chyba brakuje pamiecie albo cos za malo napiecia?

PS. Zmienilem ram na 2x1gb goodram cl6

a 2,9 chodzi stabilnie i temp ok. ram na 920mhz też chodzi ok tylko pytanie czy nie za dużo na ten ram te 920mhz cl6?

pozdr

Edytowane przez mrkdl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne żeby się jakoś przesadnie memki nie grzały(sprawdzaj paluchem), napięcie też jeszcze nie jest złe.

No temperatury raczej spoko;p mam proca na 2,9 i napiecia na auto wszystkie no i ram na 920mhz, windows sprawdzal je i ok, no i orthosem je meczylem razem z procem na priorytecie 5 przez ponad godzine i nie bylo zadnych errorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi