Skocz do zawartości
SDHead

Składanie PC - podłączenia do płyty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie składam pierwszy raz PC. Konfiguracja to:

Phenom II C3 555 x2 @x4 Selekt 4.0GHz od memel'a

Gigabyte GA-880GM-UD2H

Patriot 2x2GB 1333 cl7 PGS AMD LLK - używki za 160 zł

Samsung F3 500GB

OCZ MXS 500W PRO

NZXT M59

I teraz mam kilka pytań bo się gubię :(

1. Procesor od memel'a nie miał pasty w zestawie, miał za to nałożoną bo nie miał czasu wyczyścić.. Zmyłem tą pastę (bo była tak na środeczku i rozpaćkana nierównomiernie - troche sie roztarlo o pudelko) zmywaczem do paznokci i chusteczką. Nie zrobiłem nic złego? Doszorować mocniej? Bo tak właściwie to nie wiem czy czapka jest taka matowa czy nie :/

2. Jaką pastę kupić? Czy może BOX ma na podstawce coś? (nie spojrzałem)

3. Na płycie mam trzy wejścia na wentylator podpisane SYS FAN, CPU FAN i NB FAN. Mam dwa wentylatory i gdzie je podpiąć? Do CPU Fan no to cooler box'owy. Do sys fan moge któryś? Jeden jest z podświetleniem - oba mają zakończenia: 3PIN, Molex męski i żeński (pierwszy raz widze do jednego wentyla full wyjścia :P). Moge je podpiąć do kabla od zasilacza? Jakieś różnice do których molexów pójdą? Tj męski (psu) - żeński (mobo) czy żeński (psu) - męski (mobo).

4. Instrukcja płyty mówi że płyta nie może mieć styczności ze śrubami więc jak ja mam ją przymocować?? Nie mam żadnych gumowych podkładek. Jedynie złote kołeczki (dystansują płytę od obudowy) w które wkręciłem śrubki (również dostarczone z obudową). W pudełku z płytą nic nie było.. A i miejsca na śruby miały różne styki, tj czasem ćwierć okręgu a czasem cały..

5. Jak podłączyć front panel? Załączyłem obrazki

post-183256-0-72125800-1295381270_thumb.jpg

post-183256-0-22486500-1295382231_thumb.png

Nie chce podłączyć plusa do minusa bo nie ma oznaczeń na wtyczkach jak widać. Są tylko podpisane i mam kolory przewodów które jednak są zupełnie inne niż te z instrukcji :( Czarny to zawsze minus w tych połączonych?

6. Do audio podłączyć HD Audio czy AC97? Ponoć gdy podłącze AC to muszę coś zmienić potem w biosie.

7. Mam PWR LED czyli podświetlenie u góry obudowy (jedna LED) i jest ono zakończone molexem z jednej strony męskim a z drugiej żeńskim. Podłaczyć obojętnie które?

Pytań pewnie przybędzie ale bardzo proszę o jakiekolwiek odpowiedz

post-183256-0-71338900-1295382033_thumb.jpg

Edytowane przez SDHead

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Co do przedniego panelu, to czarny kabelek to minus, kolorowy to plus. Które są które na mobo masz oznaczone na obrazku.

Wentylatory podpinasz jak chcesz, nie ma znaczenia. Jak masz 3-pin to do mobo, jak moleksy to do zasiłki. Ja oba to obojętne.

Płyte przykręcasz śrubkami.

Pasta na spodzie nieużywanego coolera boksowego powinna być, ale my ci tego nie powiemy.

Ogólnie troche za bardzo asekuracyjnie podchodzisz do tego. Od podłączania kabelków nie zepsujesz kompa. Jak coś nie będzie działać to znaczy że trzeba na odwrót, proste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem.. Trochę się obawiam.

Ok podłączone, ale co z wentylami? NB FAN ma 3 pin a reszta 4 i tu pytanie bo ten jeden wentyl z LED moze chodzic max czyli pod PSU ale tego z tylu wolalbym z jaka regulacja a to chyba robi płyta? Ma 3 pin, mogę go podłączyć do NB FAN ? czy moge podlaczyc 3pin do 4??

Pasta jest na chłodzeniu i niepotrzebne ja wycieralem z procesora :/ teraz boje sie ze jest jej za malo na samym chlodzeniu wiec chyba zakupie AS5 i juz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze zrobiłeś. Jak chcesz kupić AS5 to pamiętaj żeby przed nałożeniem wyczyścić i proca i chłodzenie z pasty. To co jest teraz na coolerze ma wystarczyć, proc przed nałożeniem miał byc czysty, więc luz.

Druga rzecz to te wentylatorki, kombinuj po prostu. Podłączaj i sam zobaczysz co i jak działa, nie zepsujesz. W kompie jest jedna zasada. Jak pasuje to znaczy że jest okey! Jeżeli wtyczka 3pin wejdzie w gniazdo 4pin to znaczy że może tak być, basta. Na odwrót również, po prostu jeden kabelek/blok wtyczki będzie wisiał w powietrzu. (p.s. tak! może tak być i nic się nie spali :-) )

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge je podpiąć do kabla od zasilacza? Jakieś różnice do których molexów pójdą? Tj męski (psu) - żeński (mobo) czy żeński (psu) - męski (mobo).

Możesz podpinać wentylatory pod molexy zasilacza. Nie będzie wtedy regulacjo obrotów.

Jeśli wentylator ma moleź żeński i męski to podłączasz go męskim do zasilacza. Inaczej się nie da. Żeńskie złącze możesz wykorzystać do podłączenia kolejnego wentylatora, napędu lub czegokolwiek. Jest ono po co aby nie tracić molexa przez wentylator w sytuacji gdy zasilacz ma mało molexów.

Jeśli wentylator posiada dużego molexa pod zasilacz oraz wtyczkę 3 lub 4 pin do mobo to podłączasz tylko jedną wtyczkę. Odebrałem Twoją wypowiedź, że kombinujesz co by jedną podłączyć pod mobo a drugą pod zasilacz.

Na płycie głównej nie wszystkie złącza do wentylatorów posiadają możliwość regulacji. Złącza 4 pin (PWM) powinny zawsze umożliwiać regulację. 3 pinowe - info powinno być w manualu lub życie pokaże.

Jeśli chłodzenie box nie było zakładane to nie musisz kupować pasty, do box'a mija się to z celem. Jeśli było używane to pisz do memela niech Ci kupi pastę B-) Używanie box'a by selekcj to bezczelność. Myślę, że memel się nie posuwa do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8. Warto kupować tę pastę do BOX'a? Czy nałożyć go z tym co jest? W przyszłości (pewnie jak się zrobi cieplej - maj?) będzie zmieniany cooler na 99%. Poczytałem i jak sobie pomyślałem że mam czyścić ten BOX w którym i tak masa jej zostanie (pory), a potem nakładać nową i w efekcie nie zmieni się nic to mi się nie chce :P

9. Co może się stać jeśli pasty będzie za mało albo na procesorze będzie hmm tłuszcz, kurz lub włos? W sumie to wyczyszcze raz jeszcze go tym rozpuszczalnikiem do lakieru do paznokci..

10. Rdzenie odblokowac po instalacji systemu? Wie ktos moze gdzie w tym Gigabyte beda i jak sie zwa opcje - bootowanie (musze z pendriva) i odblokowywanie tj ACC. Będzie to w poradniku Gierka moze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad8. Jak nie będziesz kręcił proca to pasta boxowa w zupełności wystarczy. Szkoda pieniędzy. Jeżeli kręcisz i się bawisz w OC to tak, zmień pastę.

Ad9. Jak będzie za mało - to przewodzenie ciepła procesor-radiator będzie zakłócone i temp procesora będzie wyższa niż mogła by być z odpowiednią ilością pasty. Kurz i włosy... to chyba musiał byś tam specjalnie nawrzucać aby miało to jakiś wpływ. Jeśli robisz wszystko w miarę czysto, to będzie ok.

Ad10. Rdzenie odblokujesz z pozycji BIOS'a więc system już potrzebny nie jest. Lecz sprawdzenie już stabilności odblokowanych rdzenii oczywiście wymaga Windowsa. Opcje znajdziesz zapewne szybko, szukaj wpisu "Boot" oraz ACC Advenced Clock Calibration.

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11. Usiłuje odblokować rdzenie :/ Właczyłem na auto - nic. Poradnik Gi3rka i już wiem że w Gigabyte nie na auto a na ALL Cores - ale też nić. Ponownie wchodze w bios a tam zamiast All Cores tak jak zapisałem jest Disabled. Co to znaczy? Dodam że przy All cores miałem poniżej -2% i cztery rubryki w dół to samo ale tam juz nie moglem zmienic bo to pierwsze ustawialo wszystko. Co to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11. Usiłuje odblokować rdzenie :/ Właczyłem na auto - nic. Poradnik Gi3rka i już wiem że w Gigabyte nie na auto a na ALL Cores - ale też nić. Ponownie wchodze w bios a tam zamiast All Cores tak jak zapisałem jest Disabled. Co to znaczy? Dodam że przy All cores miałem poniżej -2% i cztery rubryki w dół to samo ale tam juz nie moglem zmienic bo to pierwsze ustawialo wszystko. Co to?

czy mi się wydaje czy rdzeń ma uwalony? Bo coś kiedyś chyba było o tym i gość miał podobnie . Wtedy winnym był jakiś 1 rdzeń z pośród 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi