Aramroth Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2011 Płyta Asus P4PE-X (S478). Na niej siedzi P4 Northwood 3,06 GHz (stock 2,66 GHz). Od jakiegoś czasu za każdym uruchomieniem komputera po przestoju dłuższym niż kilka sekund POST wyrzuca taki komunikat: CMOS checksum errorDefaults loadedPress F1 to continue or DEL to enter SETUP Po wejściu okazuje się, że wszystkie ustawienia, oprócz daty i czasu - zaznaczam, oprócz daty i czasu! - zostały zresetowane do standardowych. Po skonfigurowaniu wszystko śmiga bezproblemowo, problem wraca po następnym wyłączaniu i włączeniu komputera (ustawienia nie znikają przy restartach). Próbowałem wymiany baterii CMOS. Nie pomogło. Zresetowałem CMOS zworką. Nie pomogło. Obejrzałem dokładnie płytę, a szczególnie kondensatory. Wszystko wygląda w porządku, żaden nie jest wypukły. Przeflashowałem BIOS. Również nie pomogło. Jakieś pomysły? Mi się już skończyły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...