teraw Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 (edytowane) Witam. Kolega zakupił 2 dni temu nowy komputer, wg zestawów Miquela, z drobnymi modyfikacjami. Dokładnie jest to: AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 AC Freezer 13 ASRock M3A770DE GoodRam 2x2GB 1333MHZ Gainward GeForce GTX 460 768MB Fortron FSP500-60GHN Samsung 500GB 16MB Cache F3 DVD jakiś starszy samsung na ATA Komputer złożony, zainstalowany win7 x64, sterowniki wszystkie pościągane nowe ze stron producentów, bios mobo zaktualizowany do najnowszego. Nic nie było jeszcze podkręcane. Problem przedstawia się następująco: podczas grania ekran gaśnie na 3-4 sekundy co ok 10-15 minut. Nie jest to problem monitora ani kabla, gdyż jeśli dzieje się to podczas gry sieciowej, to pozostałym graczom wyświetla się "oczekiwanie na gracza", więc komputer w tym czasie wisi. Po chwili obraz pokazuje się z powrotem i wszystko wraca do normy. Stwierdziłem, ze może sprzęt przegrzewa sie w ciasnej obudowie, ale otwarcie boku nic nie pomogło. Podczas testowania orthosem i furmarkiem wszystko w porządku. Co to może być? Edytowane 20 Stycznia 2011 przez teraw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Witam. Kolega zakupił 2 dni temu nowy komputer, wg zestawów Miquela, z drobnymi modyfikacjami. Dokładnie jest to: AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 AC Freezer 13 ASRock M3A770DE GoodRam 2x2GB 1333MHZ Gainward GeForce GTX 460 768MB Fortron FSP500-60GHN Samsung 500GB 16MB Cache F3 DVD jakiś starszy samsung na ATA Komputer złożony, zainstalowany win7 x64, sterowniki wszystkie pościągane nowe ze stron producentów, bios mobo zaktualizowany do najnowszego. Nic nie było jeszcze podkręcane. Problem przedstawia się następująco: podczas grania ekran gaśnie na 3-4 sekundy co ok 10-15 minut. Nie jest to problem monitora ani kabla, gdyż jeśli dzieje się to podczas gry sieciowej, to pozostałym graczom wyświetla się "oczekiwanie na gracza", więc komputer w tym czasie wisi. Po chwili obraz pokazuje się z powrotem i wszystko wraca do normy. Stwierdziłem, ze może sprzęt przegrzewa sie w ciasnej obudowie, ale otwarcie boku nic nie pomogło. Podczas testowania orthosem i furmarkiem wszystko w porządku. Co to może być? Może na zasiłkę kiepską trafiłeś. Wszystkie kable podociskane? Może coś z hdd nie gra. Ja też miałem podobnie np wczoraj. (dlatego myśle o nowym kompie.uruchamiam sobie windę a tu co chwila 5 sekundowa wiecha . Potem przestało się wieszać?.Dysk do wymiany?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 objawy wskazują na zasiłkę lub grafa zawiesza, ale to trza by tempy sprawdzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 MSI Afterburner i loguj grę. Obstawiam resetowanie sterowników bo objawy prawie takie same jak przekręci się rdzeń/pamięci u mnie ( 460 1GB ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 (edytowane) Hehe ale jak może mieć za wysokie oc grafy jak ją tylko podłączył? Po zatym komp się zawiesza . gdyby to była zasiłka to miałby czarny ekran albo coś ale komp by pracował. On ma czarny ekran i zwiechę całego pc. Osobiście ja obstawiam kiepską sztukę zasiłki. Na 50% jestem pewien że zasiłka . jak to się dzieje tylko podczas grania to zasilacz pewnie. Grafa hmm. Jak uruchomisz kompa to przecież grafa już na maksa pracuje. Więc zawieszałby się już windows albo ,,ekran botowania'' jakby rdzeń grafy był za bardzo podkręcony. (jesłli pomogłem daj plusika :). Muszę odpracować te minusy ^^ które niektórzy neo mi wstawili. {muwię o tych co dla zabawy je wstawili ^^ bo żeby mieć aż 20 to nie wierzę że trzeba mieć tylko 2 posty troszkę namieszane.}) Edytowane 20 Stycznia 2011 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 A czy jeśli padałaby zasiłka, to komp nie powinien się wyłączyć/zresetować/zwiesić całkiem i wymagać resa? Bo to jest tak, że ekran gaśnie, a po chwili wraca i gra dalej idzie, komp się "odwiesza". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Hehe ale jak może mieć za wysokie oc grafy jak ją tylko podłączył?(...) Nie każdy posiada kryształową kulę w wieku 3 lat... Nie mówiąc już o zdolności pisania* *(...) {muwię (...) A czy jeśli padałaby zasiłka, to komp nie powinien się wyłączyć/zresetować/zwiesić całkiem i wymagać resa? Bo to jest tak, że ekran gaśnie, a po chwili wraca i gra dalej idzie, komp się "odwiesza". Prosiłbym o tego loga i może furmarka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zobacz w MSI afterburner zanotowaną max temperaturę i taktowanie po "czarnym ekranie". Po resetowaniu gpu taktowanie schodzi do 400Mhz i już w 3D nie wraca wyżej. Skoro grafa nie kręcona,może być uszkodzona albo np. wiatrak nie chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 (edytowane) Orgiusz przez ciebie ściągne sobie programik do ortów chyba :D. Co do zasiłki.. ja mam zasiłkę ModeComa i mi komp potrafi się zawiesić i nadal odtwarzać muzyke, zawiesić się a potem magicznie się odwiesić (jak to ostatnio mi się przydarza). Orgiusz wiesz może kryształowej kuli nie mam ale na moim przykładzie chociaż by mogę wnioskować że to zasiłka. Oczywiście mogę nie mieć racji . Ps Niektórzy mają problemy bo coś z prądem u nich jest nie tak.Niestety sam nie pamiętam o co wtedy chodziło jak czytałem posty o tym. Orgiusz nie każdy ma takie zdolności czytania ze zrozumieniem jak Ty , przecież żeby zobaczyć dopisek autora :,, Nic nie było jeszcze podkręcane.'' trzeba być wybitnie uzdolnionym... Edytowane 20 Stycznia 2011 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Ściągnij, ściągnij. Pierwszy lepszy to Firefox lub Opera. W przypadku winy zasiłki jest tak jak pisał teraw powinien się wyłączyć/zresetować/zwiesić całkiem i wymagać resa W sposób opisany w pierwszym poscie objawiają się problemy mniejszej wagi, np problem ze sterownikami. Odpowiedź może dać zalecona diagnostyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 (edytowane) Host gdyby wentyl się rozwalił to komp by się zresetował chyba ? Chociaż możesz mieć rację co do uwalonej grafy . Klaus co do diagnostyki się zgadzam . Programy dobra rzecz. Ps2 Orgiusz jakbyś nie zauważył nie bez powodu mam nick ,z zawartymi dwiema informacjami . Klaus wiem że to nie mój temat. Edytowane 20 Stycznia 2011 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 mati.08 To nie jest Twój temat, masz ich całe mnóstwo. Znajdziesz je tu. W każdym udzielano Ci różnych raz, sugerowano zmianę zasilacza też, sugerowano za wysokie temperatury gpu. Co do napięć, nie pamiętam teraz Twoich tematów i nie przypomnę sobie czy mierzyłeś miernikiem ale chyba nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 (edytowane) Wentyle działają, bo sprawdzałem. Napięcia też sprawdzałem (miernikiem ofcoz) - 11,95 5,02 3,32 czyli wszystko jak najbardziej w normie. Temperatura na grafie max. 73*C, czyli też w porządku. Niestety siedzieliśmy tam godzinę i nie wyskoczył czarny ekran, a jak poszedłem to się pokazał po paru minutach... Edytowane 20 Stycznia 2011 przez teraw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Pozytywny wpływ masz [; A tak poważniej - kumpel w mieszkaniu czy w domu? Dążę do obciążenia linii na sieci elektrycznej. I jak masz warunku to jednostka pod pachę i 24h furmarka z orthosem i linxem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 W windowsowym podglądzie zdarzeń widać coś w tym czasie? Czy problem występuje tylko w grach sieciowych? Wykrzaczać może się też karta sieciowa. Jeśli jest inny bios do tej mobo wspierający procki w rev. C3 to możesz spróbować wgrać starszy. ps jeszcze powiedz, że składałeś, pomagałeś w zakupie czy wyborze części a już Ci nie zazdroszczę ;) Sam składałem znajomemu swego czasu kompa (p5q, E8400, HD4850) i miałem takie takie same jazdy :) zrobiłem tam wszystko. Na końcu aktualizowałem bios i to akurat pomogło w tamtym wypadku. Problem tam był głównie typu "vpu recovery" a pomógł inny bios do mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 (edytowane) mati.08, pisz do rzeczy to może dostaniesz plusika. Nie znasz się za bardzo i to widać a próbujesz pomagać, Może coś z hdd nie gra. Ja też miałem podobnie np wczoraj. (dlatego myśle o nowym kompie.uruchamiam sobie windę a tu co chwila 5 sekundowa wiecha . Potem przestało się wieszać?.Dysk do wymiany?) ... sory ale co ma dysk do gasnącego ekranu?? Albo kto powiedział, że komp musi się resetować gdy grafika się przegrzeje? Np. zawiesić się nie może? A napewno zaniży taktowanie ale będzie działa jeszcze póki nie osiągnie krytycznego poziomu. I już nie wspomnę o tym, że podczas bootowania grafika nie może być podkręcona (no chyba, ze takty byłyby wbite do biosu). Także zastanów się co piszesz nieraz. Do tematu, to ja bym spróbował na innych sterownikach, a jak nie pomoże to grafikę sprawdzić na innym kompie. Jak będzie ok, to wymiana (pożyczenie) zasiłki. W skrajnym wypadku może to być też wina płyty głównej, ale problem by musiał występować na innym zasilaczu i innym egzemplarzu GTX'a. Edytowane 20 Stycznia 2011 przez DejwiT11 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 Gość mieszka w bloku, i to w tym samym bloku co ja, więc sprawdzanie u mnie nic nie zmieni, bo prąd taki sam. Dodam, że ten prąd to 239-240V. W normie, czy już za dużo? Wie ktoś? Kompa najpierw wybrałem mu części, a potem składałem i instalowałem wszystko. Grafa się nie przegrzewa, bo sprawdzałem afterburnerem - dochodzi szybko do 67*C, potem powoli do 73 i waha się 72-73, ani stopnia wyżej. Napięcia na zasilaczu bardzo dobre i stabilne. Dysk jest ok, nowy i nie sprawia żadnych kłopotów, system się normalnie zainstalował i działa, nie chrobocze, nic nie wywala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazdac Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 (edytowane) a nie masz "szpilek opóźnień", czy komp ma "losowe" zwiechy (bez przyczyny)? Miałem tak z 6600GT i winne były sterowniki. sprawdź narzędziem "DPC Latency Checker" czy wszysko jest ok. Edytowane 21 Stycznia 2011 przez mazdac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 Co to są szpilki opóźnień i jak się korzysta z tego programu? Bo nigdy o takim czymś nie słyszałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazdac Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 (edytowane) Narzędzie bada możliwość systemu komputerowego do prawidłowego przetwarzania danych w czasie rzeczywistym (czyli bez opóźnień) Wszystko jest ok gdy zmiany wykresu są łagodne, a opóźnienia są niskie (mniej niż 500uS), tak jak tutaj: problemem są nagłe skoki opóźnienia przetwarzania danych, zwane "szpilkami" winne najczęściej są jakieś sterowniki. Edytowane 21 Stycznia 2011 przez mazdac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbx Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 A może... The Nvidia 400/500 series lockup club! - NVIDIA Forums - Page 36 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 Problem został już rozwiązany. Mianowicie pomogła instalacja najnowszych sterowników. Nota bene byłem przekonany, że są najnowsze, ale okazało isę, że nv puściła nowe stery następnego dnia po składaniu przeze mnie tego kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...