wardow Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Witam wszystkich.Grzebiąc w biosie natrafiłem na takie oto funkcje.Szukałem ale nie znalazłem opisu i zaleceń HT-Link Widtch IH-Flow Control Mode HT-Link tristate Unit ID Clumping 2xLCLK Mode oraz Link ASPM VC1 Traffic Support Gen2 High Speed Mode mobo-sapphire pi-am2rs780g Chciałbym się jedynie dowiedzieć jakie mają znaczenie czy lepiej mieć je włączone czy nie,niestety nie znalazłem odpowiedzi pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jesus79 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 (edytowane) Witaj znalezione w sieci: HT-Link Widtch - szerokość łącza HyperTransport (do wyboru 8 lub 16 bit), czyli przepływność tego łącza (przepływność zależna jest także od częstotliwości) IH-Flow Control Mode - Jest powiązane z tym, jak informacje są przekazywane między cpu, karta graficzną, pamięcią RAM przez NB. Kiedy ta opcja jest włączona przypisuje informacji liczbę porządkowa, w kolejności otrzymania. Każda informacja jest następnie przetwarzana w dokładnie tej samej kolejności. Innymi słowy, nie ma utraty danych. Ale jeśli masz zamiar włączyć tę funkcję, musisz również włączyć UnitID Clumping i VC1 (Virtual Channel 1) HT-Link tristate - Tristating to tryb oszczędzania energii Unit ID Clumping - nie wszystkie urządzenia są jednakowo szybkie w przetwarzaniu informacji. Dzięki temu każde urządzenie obsługuje zwiększony czas oczekiwania. 2xLCLK Mode - To ustawienie dotyczy tylko HT 3.0. LCLK oznacza opóźnienie zegara. 2x oznacza, że zamiast jednego pełnego pasma HT są dwie połowy przepustowości łącza HT. Dla wydajności, czasami lepiej jest mieć dwa "tory" przepływu informacji o połowę niższej przepustowości każda jednocześnie, niż jeden "tor" o pełnej przepływności. oraz Link ASPM - Active State Power Management - Technologia ta pozwala sprzętowi PCIe przejście do niższych stanów zasilania. Kiedy ASPM jest włączone, możemy zmniejszyć zużycie energii nawet wtedy, gdy urządzenia są w pełni obciążone. VC1 Traffic Support - VC1 dotyczy największej wady IH-Flow Control Mode. Tryb sterowania przepływem nie dopuszcza do przekroczenia przez urządzenie swojego przydzielonego czasu wykonania. Wszystko musi czekać w kolejce. Dlatego jeśli jeden kawałek informacji dla procesora występuje po informacji dla karty graficznej, informacja dla karty graficznej musi być przetworzona przed informacją dla procesora. VC1 przybywa na ratunek, pozwalając cpu przetworzyć swoją informację bez oczekiwania. Gen2 High Speed Mode - tą opcją włączasz PCIE 2.0 Pozdrawiam Edytowane 20 Stycznia 2011 przez jesus79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...