Preston81 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 lapek acer aspire 5720ZG 3gb ram + tv 32" funai lt6 m32bb, system na lapku w7pro32bit, karta graficzna nvidia-8400GS problem jest taki że jak podłączam do TV wykrywa ekran wszystko ok ale nie moge ustawic porządanej rozdzielczości, do podłączania używam kabla HDMI ponieważ gwarantuje on najlepsze parametry obrazu i takimi wyjściami dysponuje mój lapek, obraz w rozdzielczości 1280x720 (720p) klonowanej z komputera na TV niestety jest poprzycinany tj nie widać całości pulpitu gdyż jego część schowana jest chyba pod obudową tv co sugeruje żeby powiedzieć że TV z sugerowaną rozdzielczością działania tzw. rozdzielczością natywna 1366x768 HD ready nie obsługuje tej niższej – po ustawieniu na komputerze rozdzielczości TV czyli tej 1366 x 768 nie widać jeszcze więcej niż na poprzedniej 1280x720, w miarę działa na 1228x 690 ale to mnie nie satysfakcjonuje gdyż aplikacje w takich rozdzielczościach niestety nie działają. tak wiec jestem zmuszony do rozszerzenia gdzie na ekranie funai w sterownikach - po przelaczeniu funaia jako ekran główny jestem w stanie zmienic wielkość obrazu suwakami tym samym tworze rozdzielczosc dostosowana którą pozniej moge wybrać i taki model właśnie u mnie funkcjonuje . niestety w ustawieniach pc nie moge nic zmienic bo ustawienia PC dotycza złącza D-sub - standardowego co radzicie ??? a zapomnialem dodac ze wszystko robie w 60 hz na nizszych czestotliwosciach tez probowalem ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazdac Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 (edytowane) miałem to samo pod linuksem i troszkę innym sprzętem (pavilion dv6645ew też z 8400m) ale rozwiązanie jest uniwersalne, tzw. ostawienie "overlay". Pod windows, wejdź w opcje sterownika (prawy przycisk myszy na pulpit->"Panel sterowania nVidia"), ustaw tylko telewizor i rozdzielczość 1280x720 ( w "Ustawienia i konfiguracja wielu monitorów"), następnie wejdź w "Dostosuj rozmiar i pozycję pulpitu" (powinno automatycznie się załączyć "Skalowanie nVidia" bo używasz rozdzielczości niższej niż natywna jeśli tak nie jest wybierasz użyj "Skalowanie nVidia"), i ustaw sobie przesunięcie i rozmiar ekrany suwakami. Jeśli pojawi się monit windows o nowym ekranie i konfiguracji kliknij anuluj. Edytowane 20 Stycznia 2011 przez mazdac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 zrobiłem jak mówiłeś lecz jak zaznaczam pcje uzywaj skalowania nvidia badz jakiejkolwiek innej to i tak przełącza mi sie na uzywaj wbudowanego skalowania monitora..... nie chce przeskoczyć na stale na skalowanie nvidia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Podłączasz laptopa pod dedykowane wejście hdmi dla komputera? Nie wiem jak w Twoim tv, ale u mnie w sony bravia jest dedykowane wejście hdmi dla komputera. Nie testowałem, bo nie mam lapka z hdmi. ale skoro jest opisane jako pc to chyba po coś to zrobili. A jak nie, to poczytaj instrukcję, może tam coś jest napisane na ten temat. Edytowane 23 Stycznia 2011 przez piotreek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 dedykowane wejscie to niestety dsub obraz ma max 1024x769 4:1 wiec szajs na maxa , wole wykorzystac hdmi i rozdzielczosc natywna tv hd ready Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preston81 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 ktoś coś jeszcze podpowie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...