[Misiek] Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Mam dwie tabele, jedna wypełniona create table autorzy(aut_id NUMBER(10) PRIMARY KEY,nazwa VARCHAR2(15), NOT NULL);commit;create table przepisy(prze_id NUMBER(15) PRIMARY KEY,autor NUMBER(10) REFERENCES autorzy(aut_id) NOT NULL,nazwa_pliku VARCHAR2(50) NOT NULL,przepis ORDDoc);commit;insert into autorzy (aut_id, nazwa) values (1,'Retrose');insert into autorzy (aut_id, nazwa) values (2,'tulipan');insert into autorzy (aut_id, nazwa) values (3,'Opolanka');insert into autorzy (aut_id, nazwa) values (4,'renigliwice');insert into autorzy (aut_id, nazwa) values (5,'novijka');insert into autorzy (aut_id, nazwa) values (6,'Dorota');insert into autorzy (aut_id, nazwa) values (7,'Izaa');insert into autorzy (aut_id, nazwa) values (8,'Edyta Rosner');insert into autorzy (aut_id, nazwa) values (9,'grumko');insert into autorzy (aut_id, nazwa) values (10,'krokodyl');declaredokument ordsys.ORDDoc;ctx RAW(64) := NULL;row_id urowid;BEGIN INSERT INTO przepisy (prze_id, autor, nazwa_pliku, przepis) VALUES (1,1,'Cukinia_z_miesem.txt', ORDDoc.init('FILE','KNIGA','Cukinia_z_miesem.txt')) RETURNING przepis,rowid INTO dokument, row_id; dokument.import(ctx); UPDATE przepisy SET przepis = dokument WHERE rowid = row_id; COMMIT;END; podczas gdy chcę załadować plik to wywala mi błąd przy linii: dokument.import(ctx); o treści: Niepoprawna liczba lub typy argumentów w wywołaniu 'IMPORT'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...