rbtck1 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 Witam, Zamówiłem sprzęt jak w podpisie, po złożeniu zainstalowałem system oraz wszystkie potrzebne sterowniki. Włączyłem parę gierek na test - wszystko OK. Na drugi dzień wracam z pracy i zaczęły się problemy kilkukrotne BSODy i restarty, dodam że wywalał się w Windowsie w najmniej oczekiwanym momencie podczas przeglądania internetu czy otwieraniu folderu. Błędy typu: MEMORY MANAGAMENT, IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL oraz kilka innych których nie zdążyłem zapisać. Pokombinowałem w BIOSIe ustawiłem na sztywno timmingi dla pamięci i o dziwo działało, przystąpiłem do testów komputera kilkugodzinny prime95, intel burn test, czy Super PI wszystkie próbki przeszedł pomyślnie. Myślę sobie jest dobrze wyłączam komputer, na następny dzień znów wracam z pracy, załączam komputer i znów kilkukrotne BSODY po kilku restartach zaczął znów działać poprawnie i nic się nie działo, olałem to. W kolejny dzień dalej to samo, zauważyłem prawidłowość gdy po kilkunastogodzinnym odpoczynku komputer sypie błędami. Przemieniałem sloty pamięci włożyłem do A2, B2 nawet się BIOS nie załączył. Resety BIOSU, dociskanie - bez efektu. W końcu puściłem Memtest86 który od początku zaczął wykazywać błędy. Pamięci zostały kupione w serwisie Esc.pl więc odesłałem, dzisiaj dostałem informację iż nie stwierdzono usterki i towar zostanie odesłany. Nie twierdzę iż Serwis Esc.pl wysyła mi z powrotem uszkodzone pamięci, ale jak to nie jest ich wina to czego? Sprzęt cały czas chodził nie podkręcony, płyta może być niekompatybilna z nimi? A być może zasilacz nie "wyrabia" na starcie? Nie mam już pomysłów. Dokładnie pamięci to: DDR III 4GB (2x2GB) 1333MHz CL8 A-Data Gaming Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mati.08 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 (edytowane) Przepraszam mój błąd. (Nie zauważyłem Klaus) Ps Jeśli masz restarty i zaciachy to może zasiłka nie wyrabia. Gdzieś przeczytałem że jak komp pracuje to linia 12 rośnie tak aby dać mu ,,żarcie'' . (oczywiście nie na tyle żeby było to niebezpieczne . ) Więc może jak komp się rozkręci to dostaje energie przez co się nie wiesza , bo skoro mówisz że jak go włączysz to masz bsody itp a jak popracuje sobie to jest ok no to to by pasowało. To jest jeden pomysł. Oczywiście memki też mogą szwankować więc przeleć je jeszcze goldmemory . (nie wszystkie programy są dokładne . Puść dla pewności , jak nic nie wykaże to może memtest się myli) Ps2 ja u siebie też mam tak że włączam kompa i na 12v mam tylko 10,5 więc może to jest tak jak napisałem wyżej.) Edytowane 21 Stycznia 2011 przez mati.08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 mati.08 płaczesz nad minusami a może zaczniesz myśleć i czytać? Gdzie rbtck1 napisał że mają mu odesłać naprawione kości? Napisał że nie stwierdzono usterki i towar zostanie odesłany. Widzisz różnicę? rbtck1 ustaw pamięci ręcznie (timingi i napięcie, 1,65-1,7V krzywdy im nie zrobi). Posprawdzaj na każdej kości z osobna. Trzeba to było zrobić na samym początku. Gdyby na jednej kości działało ok a na drugiej były błędy to ewidentnie jedna kość uwalona. Jeśli każda kość osobno działa dobrze to trzeba szukać problemu gdzie indziej, np aktualizować, zmieniać bios mobo, Command rate ustawić na 2T. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rbtck1 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 (edytowane) Witam, @Klaus - dzięki za odpowiedź, jak dojdą na pewno sprawdzę Tymczasem przeszukując internet, okazało się iż nie jestem osamotniony z tym problemem: http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20101009164519452&board_id=1&model=P7P55D-E+LX&page=1&SLanguage=en-us Winowajcą okazuje się płyta, !@#$% człowieka może szlag trafić kupuję płytę niby porządną, a tu się okazuję iż muszę nie dość że dokupić jedną kostkę i pracować w single channel. Nigdy więcej Asusa, taka płyta w ogóle nie powinna pojawić się na rynku. ==================== Zmiana kostek na Patriot 2x2GB 1333MHz przyniosła oczekiwany skutek, niestety nawet nie dorastają pięt starszym w dziedzinie podkręcania. Edytowane 4 Lutego 2011 przez rbtck1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...