kacper69 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 chciałbym zasięgnąć rady, który procesor ma większą moc obliczeniową, na którym komputer będzie działał szybciej. Mam płytę FOXCONN na procka w gnieździe 775. Mogę obecnie założyć do niej dwa procesory : P4 HT 3GHz , lub Celeron D 3GHz. Który jest szybszy, którego lepiej założyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 p4 bedzie lepszy z jednego prostego powodu : HT ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 (edytowane) A z drugiego jeszcze szybszy: CACHE :) http://www.tomshardware.com/charts/cpu-charts-2004/compare,440.html?prod[1481]=on&prod[1485]=on&prod[1457]=onSkrypt niszczy linki... Edytowane 21 Stycznia 2011 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 Czyli jesteście przekonani , że Celeron D, czyli taki dwuprocesorowy wypadnie gorzej z jednym P4 z HT? Wiec pomogliście mi wstępnie w wyborze procka , choć ja sam jakoś do końca nie wiem , czy te dwa procki z Celerona D gorzej liczą niż jeden P4 . Czy są gdzieś w sieci dostępne tabele porównawcze mocy procesorów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 co Ty piepszysz jakie dwuprocesorowe ? celeron D to jest p4 na jadrze prescotta z obcietym keszem jezeli masz na mysli celerona dwurdzeniowego na jadrze Core : Intel Celeron Dual-Core microprocessor to wtedy ten celeron jest sporo wydajniejszy od celerona D oraz od pentium 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanderneels Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 Celeron D oznacza "Desktop" w odróżnieniu od Celerona M - "Mobile". Celeron D ma tylko jeden rdzeń. To Pentium D jest dwurdzeniowy. Pentium 4 jest jednordzeniowy, zaś Pentium 4 HT ma jeden rdzeń fizyczny, ale 2 logiczne. Co do pytania: - P4 ma HT - P4 ma 1MB cache, a Celeron tylko 256kB (Chyba, że to Celeron D 347 - ten ma 512kB). Cache w Celeronie jest też wolniejszy. - P4 działa na FSB 800MHz, a Celeron 533MHz Także P4 jest dużo szybszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 Spójrz łaskawie na datę ostatniego posta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanderneels Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 Wiem, ale może się to komuś przydać. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...