Skocz do zawartości
mancyk

Problem z wydajnością

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moja grafika, czyli zintegrowana HD4200 strasznie muli. Nigdy nie grałem na kompie więc tego nie odczuwałem. Ale ostatnio grałem u znajomych na gorszych sprzetach i wszystko działało mo wiele lepiej. U mnie tnie sie nawet na prostych grach online szczegolnie gdy pojawia sie duzo obiektow.

Przetestowałem kompa 3DMark06 i FurMark v1.7.0. Oto wyniki:

3DMark06 Score: 932

SM2.0 Score: 293

HDR/SM3.0 Score: 356

CPU Score: 2487

Game score: 0 pkt !!!

FurMark v1.7.0 Rozdzielczość 1440x900 Score: 246 FPS: min=4 max=8

Dodam jeszcze że czasem przy odpalaniu kompa, zanim pojawi się ładowanie systemu przez jakies 10-15sec pojawiają się pionowe pasy w różnych kolorach (taka jakby zwiecha) po czym system uruchamia się normalnie. Nie mogę też zainstalować żadnych nowych sterowników bo wtedy wszystko się kisi (obraz rozmazany i i jakaś mała rozdziałka) i nie moge tego przestawić.

Co jest nie tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz laptopa czy stacjonarny? ja mam laptopa i musiałem w sterownikach do karty poustawiać ustawienia dla grafy. Stery automatycznie ustawiał jej osiągi na połowę tego co jest maksymalne , więc gry się muliły. Wczoraj dałem na maksa jej ustawienia i chodzi git :D

Suchy . Faktycznie nie pomyślałem .

Edytowane przez mati.08

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałeś to co napisałem? Zobacz czy ustawienia możliwości karty nie są ustawione na ich połowę. Ja mam laptopa i też się zastanawiałem dlaczego muli. Masz 1 czy dwie karty w tym kompie?

Te ustawienia od karty możesz zobaczyć w sterownikach od karty\ustawieniach programu od Intel (tego co jest na kompie. Posiada on różne opcje dotyczące zarządzania itp)

Edytowane przez mati.08

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posprawdzaj ustawienia w biosie.

Internal Graphics Mode [uMA+Sideport]

Uma Frame Buffer Size [Auto]

Podkręć rdzeń na 800-900 i powinno być już ok. ( u mnie spokojnie idzie na 950)

A więc w Biosie mam ustawione tak jak napisaś.

Zeby podkręcić rdzeń wystarczy zmienić ręcznie jego taktowanie w Biosie czy będe musiał jeszcze coś zmienić??

Jeżeli tak to proszę żebyś napisał dokładnie co i o ile bo jestem w tym kompletnie zielony.

Inna sprawa że nie znalazłem żadnych ustawień od karty graficznej a Catalist Control Center po przeinstalowaniu sterowników wogle się nie odpala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gpu ustawiasz w biosie, tam gdzie masz zakładkę do oc tj:

Advanced

Jumper Configuration

Gpu Overclocking

z auto przestaw na manual, będziesz miał 500, więc wklep 800 i wsio.

Co do sterów, u mnie śmigają jedynie asusowe, więc przy nich może zostań.

Edytowane przez Gr3gory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm . Spróbuj jeszcze raz z Catalist. Naprawdę jeśli w catalyst wszystko ustawisz dobrze to powinno być ok.Ja miałem podobnie . Gra mi się muliła. ustawiłem w Catalyst ustawienia grafiki na 100% możliwości i gra śmiga że miło. Więc przed kręceniem spróbuj jeszcze te catalysty ,,wskrzesić'' .

Inna rzecz to to że jeśli podkręcisz rdzeń to tempo procka ci się podniesie. Więc jeśli masz dobre chłodzenie na cpu to ok , a jeśli nie to może zobacz jeszcze raz to co napisałem.

Jeśli moja porada nie zadziała to podkręć rdzeń ale uważnie tak żeby temp grafy\procka ci się nie podniosło za bardzo, ewentualnie zainwestuj w lepsze chłodzenie jeśli będzie potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Catalyst zainstalowałem ale nie ma żadnej opcji związanej z gramii.

Przetaktowałem rdzeń ale nie widzę różnicy.

W testach też tyle samo pkt.

Nie mam pojęcia o co może chodzić.

Jak odpalam PES2011 to tnie mi się nawet na rozdziałce 600X800 i na najsłabszych detalach. A w wymaganiach jest napisane grafika pokroju GF 6600 - a to są chyba poruwnywalne karty?

Chyba sobie daruje bo już nie mam pomysłów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź tryb pracy dysku twardego (pio lub udma, sprawdzasz we właściwościach kontrolera w menadżerze urządzeń).

Ta zintegrowana grafika jaką magistralą się komunikuje z reszta? Nie ma z nią problemów typu pci-e x1 zamiast x8 lub x16? Sprawdź czo cpu-z na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiązany.

Zniknął po zainstalowaniu sterowników do Chipsetu płyty głównej.

Pokazał się komunikat że sterownik do mostka .... (nie pamiętam jakiego) został zainstalowany i wszystko gra.

A ja dwa lata na nieświadomce leciałem. Nie grałem a filmy chodziły w miarę dobrze. Wyniki w behemarkach podskoczyły dwukrotnie.

Dziękuje za rady i zainteresowanie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi