Skocz do zawartości
E57

przejscie z Socket 775 na Socket 1155

Rekomendowane odpowiedzi

z bólem serca rozstałem się z całkiem przyzwoicie działającym zestawem E8400 + MSI P35 Neo2 + 2x2GB DDR2, a teraz chciałbym przejść na Socket 1155 przy w miarę niedużych kosztach. Wstępnie wybrałem poniższe rzeczy :

- Core i5 2500K

- Asrock P67 Extreme4

- 1 kość DDR3 Kingston 4GB 1333MHz CL9 (KVR1333D3N9/4G)

Procesor już zamówiłem i wydaje mi się on dobrym wyborem, natomiast ciągle waham się nad :

- płytą główną

może Asrock P67 Pro3 albo Gigabyte GA-P67A-UD4 ?

- ramem

nie wiem czy brać jedną kość 4GB a w niedalekiej przyszłości dokupić drugą taką samą czy też kupić 2x2GB DDR3, czy jest sens dopłacać do szybszych pamięci 1600MHz i więcej, z niższym CL i ładnym radiatorem :wink:

Prosiłbym o pomoc w powyższych kwestiach, bo sam nie za bardzo wiem co będzie najlepszym wyjściem.

Dodam, że zakupu chciałbym dokonać w miarę szybko, jednak nie mam 'nożna na gardle' bo chwilowo siedzę na laptopie podpiętym pod zewnętrzny monitor i w takim configu nie ma tragedii.

Dzięki.

Edytowane przez E57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za odpowiedź Andrew.

Teraz jeszcze pozostała decyzja odnośnie sklepów

Procesor zamówiłem w Morele.net (w Krakowie mają punkt odbioru osobistego i centralę).

W jednym z tutejszych sklepów (Morele, BitComputer, Komputronik itd) kupię ram (jedna kość 4GB DDR3 1333MHz CL9) - zastanawiam się tylko czy wziąć Kingstona, Goodrama, czy jest to obojętne ?

Największy problem mam jednak z z płytą główną Asrock P67 Extreme4 - ma słabą dostępność, widziałem ją tylko w ESC oraz Emarkecie. Jest jeszcze w X-Komie, ale czasowo niedostępna (zadzwonię tam jutro i zapytam). ESC odpada ze względu na słabe opinie o serwisie i dużą odległość. Na miejscu mam punkt odbioru osobistego Emarketu oraz placówkę X-Koma. Jakie są opinie na temat Emarketu ? Obecnie chyba najbardziej się skłaniam do zakupu właśnie tam.

Edytowane przez E57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie ramy ostatnio kupiłem w komputroniku. Cena nie powala ale bardzo wysoka też nie jest. I kupuj Goodramy (wspieraj polski rynek). A tak naprawdę to bardzo dobre "pamiątki".

Edytowane przez siwy_bos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aImLeSS wersja z odblokowanym mnożnikiem, 2500K. Zamówiony w niedzielę popołudniu do odbioru w poniedziałek w południe. Cena taka jak podana na stronie.

Przy okazji wybebeszenia komputera chciałbym zrobić 'upgrade' karty graficznej. W gry nie gram, a 8600GT do najchłodniejszych obecnie nie należy. Na 8600GT mam założone Accelero S2, więc jest on całkowicie pasywny i chciałbym, żeby tak pozostało. Od nowej grafiki wymagam, żeby posiadała wsparcie dla nowych technologii (np. akceleracja flasha przez GPU itd) i wyświetlała obraz po DVI/HDMI 2560x1600. Generalnie jak karta do HTPC. Fajnie by było jakby sprawowała się bezproblemowo pod linuxem/ubuntu. Wstępnie wypatrzyłem :

- Radeon HD4350 DDR2 (tutaj Asus Silent mi się spodobał)

- Radeon HD5450 DDR3 (znów Asus Silent)

- GF210

cena oczywiście jak najniższa, bo po co przepłacać skoro te karty i tak mają wydajność na wyrost.

IMO najbardziej opłacalna jest chyba używka HD4350.

Jest sens zmiany czy męczyć się dalej z klocem 8600GT ;) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To po co kupowales taka plyte glowna? Nie lepiej cos na H67? Plyty tansze a grafike masz w procesorze... do tego skoro nie grasz to i tak nie odczujesz raczej roznicy z podkrecenia procesora :P

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potrzebny mi mocny procesor do pewnych symulacji ;)

wiem, trochę boli fakt posiadania GPU w procesorze i niemożliwość jego wykorzystania na P67 ale wiedziałem o tym. świat się nie wali, zawsze można zmienić mobo ale nie widzę nic sensownego na H67 w tej chwili (żeby jeszcze dodatkowo można było na niej trochę podciągnąć CPU)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

true, ponoć kilkaset MHz da się bez większych problemów. Ale trzeba mieć do tego P67.

Z kolei H67 nie oferuje dużych perspektyw względem CPU (oprócz wymiany na inny :lol: ).

Sprzedając Palita z sygnaturki wraz z chłodzeniem mam lekko ponad 100 zł wolnych środków, zastawiam się jak je przekuć na coś lepszego niż jest obecnie.

Edytowane przez E57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja się przymierzam do przesiadki . Na razie kupiłem ram 4GB 1333 kingston do tego po 10 zamierzam kupić proc na bank będzie to 2400 i zastanawiam się nad mobo co wybrać? Na 90% wezmę Asrock p67 pro3 no chyba że jest coś w podobnej cenie i równie dobre?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi