Skocz do zawartości
luk1999

ASRock AMD 7xx/8xx - Wszystkie modele AM2+/AM3

Rekomendowane odpowiedzi

No niby one są 1066 MHz fabrycznie, ale niestety nie chcą działać, dałem na NB 1.45V a na pamięci 2.37V i co prawda Windows sie uruchomił, ale wysypał się po chwili. Jak kupie sobie porządne chłodzenie i będzie dobra wentylacja budu to spróbuje znowu - na razie zostawie na tych domyślnych 800 MHz <_<

Do not buy 1066 rated ram if you are interested in running 8GB with your Phenom II CPU.

Taa.. gdybym wiedział :/ mimo wszystko spróbuje je pokatować jak będzie dobre chłodzenie. Edytowane przez Nicolass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o CPU... Znajdź mi punkt pomiarowy woltażu procesora na płycie to Ci pogratuluję.

Wiesz ze dla mnie elektronika to pestka znalezc te punkty.. ( niektorzy pamietaja jeszcze GA7-VA której wymieniałem cała sekcje bo V core skakało )

Dołączona grafika

Punkty lutownicze kondesatorów. Tam miernik podłacz.

Jutro moze pomierze mojego A770 tylko ze pod oscyloskopem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Z ciekawości pomierzyłem napięcia na A780GXH jakimś badziewnym chińskim miernikiem Laudman. Każdy pomiar trwał mniej-więcej 30 sekund. Procek to X3 720. Stres to jakieś 5 minut OCCT - nie chciało mi się bawić w to więcej.

BIOS |	 	  IDLE		  |		  STRES		  |	 |miernik 	|cpu-z	   |miernik	 |cpu-z	   |1,25V|1,255V 	 |1,248-1,312V|1,247-1,248V|1,272-1,304V|1,35V|1,354-1,355V|1,352-1,416V|1,344-1,345V|1,376-1,432V|1,45V|1,451-1,452V|1,456-1,496V|1,440-1,442V|1,488-1,568V|
Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze sekcja V-core w asrocku bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła.

Oscyloskop ledwo jest w stanie wychwycic "szum" ( moza nazwac to kontrola V-droop )

Ustawiłem oscyloskop na 50mV i ledwo udało mi sie zaobserwowac ten sygnał.. ( na pomiarze 20mV zaczeły wchodzic mi zakłocenia pochodzace z wyrówywania poziomow napiecia pomiedzy oscyloskopem a buda kompa )

Pamietam pomiary z GA7VA tylko tam były zwykłe kondesatory LOW_ESR a nie solidy ( solidy to tez low-esr ) i tam szum był dobrze widoczny..

Dla niponimajacych low-esr oznacza mała impendancje szeregowa kondesatora.Im mniejsza tym szybciej kondesator jest w stanie oddac ładunek elektryczny.

Ale pomierzyłem napiecia na bramce drenów "dolnych"

Dołączona grafika

Tu przebieg przed cewka :

Dołączona grafika

No i pomiar czestotliwosci pracy układu PWM :

Dołączona grafika

Miernik nie wykazywał stałej czestotliwosci wachała sie w w zakresie 211 -198 Khz... w stresie miernik czestotliwosci mi zwariował ( wykazywał około 450 Khz ... ale raz 300 raz 500 Khz )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumpel ostatnio zmienił kompa i trochę mu przeszkadza głośne chłodzenie na grafice. Ma płytę A780FULLHD. Czy zmieści się na niej Accelero + wentylator 120mm przy włożonej w dolny slot karcie dźwiękowej (nie chce zamawiać w ciemno jeśli ma się okazać, że się nie zmieści)?

Edytowane przez bender83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna płytka AM3 od ASRocka - M3A780GXH/128M (780G+SB710, ACC):

Dołączona grafika

• Support for Socket AM3 processors: AMD Phenom™ II X4 / X3 (except 920 / 940) and Athlon II X4 / X3 / X2 processors
  • ASRock DuraCap (2.5 x longer life time), 100% Japan-made high-quality Conductive Polymer Capacitors
  • Supports CPU up to 140W
  • AMD 780G + SB710 Chipsets
  • Supports AMD OverDrive™ with ACC feature (Advanced Clock Calibration)
  • FSB 2600 MHz (5.2 GT/s)
  • Supports Hyper-Transport 3.0 (HT 3.0) Technology
  • Supports Dual Channel DDR3 1600(OC)/1333/1066/800 (4 x DIMM slots) non-ECC, un-buffered memory, Max. capacity up to 16GB
  • Integrated AMD Radeon HD 3200 graphics, DX10 class iGPU, Pixel Shader 4.0, Max. shared memory 512MB
  • Built-in 128MB DDR3 1333(OC)/1200MHz SidePort Memory
  • Supports ATI™ CrossFire™, Hybrid CrossFireX™ and 3-Way CrossFireX™
  • 3 x PCI Express 2.0 x16 slots (green @ x16 mode, blue @ x8 mode, orange @ x4 mode)
  • 6 x SATAII 3.0 Gb/s connectors, support RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 10 and JBOD), NCQ, AHCI and "Hot Plug" functions
  • 1 x eSATAII 3.0 Gb/s connector
  • Supports 2 x IEEE1394 ports (one port on back panel, one header on board)
  • PCIE Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s
  • Three VGA Output options: D-Sub, DVI-D and HDMI
  • Supports HDCP function
  • Supports Full HD 1080p Blu-ray (BD) / HD-DVD playback
  • Supports ASRock Instant Boot
  • Supports Smart BIOS, ASRock OC Tuner, Intelligent Energy Saver
  • 7.1 CH Windows® Vista™ Premium Level HD Audio (ALC888Audio Codec)
  • Windows® Vista™ Premium 2008 Logo Ready
  • I/O Panel: 1 x VGA/D-Sub Port, 1 x VGA/DVI-D Port, 1 x HDMI Port, 1 x IEEE 1394 Port, 1 x eSATAII Port,1 x RJ-45 LAN Port with LED, 6 x USB 2.0 Ports

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne dwa mobasy z ACC pod AM2+ (raczej będą tanie ;) ):

770DE+ (770+SB710, ACC, TDP 140W):

Strona producenta

Dołączona grafika

• Support for Socket AM2+ / AM2 processors: AMD Phenom™ FX / Phenom / Athlon 64 FX / Athlon 64 X2 Dual-Core / Athlon X2 Dual-Core / Athlon 64 / Sempron processor
  • Support for AM3 processors: AMD Phenom™ II X4 / X3 and Athlon II X4 / X3 / X2 processors
  • Supports CPU up to 140W
  • AMD 770 + SB710 Chipsets
  • Supports Dual Channel DDR2 1066 with AM2+ CPU, and DDR2 800/667/533 with AM2 CPU, with 4 DIMM slots, maximum capacity up to 16GB
  • Supports ATI™ CrossFireX™
  • 2 x PCI Express 2.0 x16 slots (green @ x16 mode, orange @ x4 mode)
  • 6 x SATAII 3.0 Gb/s connectors, support RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 10 and JBOD), NCQ, AHCI and "Hot Plug" functions
  • PCIE x1 Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s
  • Supports ASRock Instant Boot
  • 7.1 CH Windows® Vista™ Premium Level HD Audio (VIA® VT1708S Audio Codec with QSound)
  • I/O Panel: 1 x Coaxial SPDIF Out Port, 1 x Optical SPDIF Out Port, 6 x ready-to-use USB 2.0 ports, 1 x RJ-45 LAN Port with LED

--------------------------------------------------------------------------------

A780GM-LE/128M (780G+SB710, ACC)

Strona producenta

Dołączona grafika

• Support for Socket AM2+ / AM2 processors: AMD Phenom™ FX / Phenom / Athlon 64 FX / Athlon 64 X2 Dual-Core / Athlon X2 Dual-Core / Athlon 64 / Sempron processor
  • Support for AM3 processors: AMD Phenom™ II X4 / X3 and Athlon II X4 / X3 / X2 processors
  • Supports Hyper-Transport 3.0 (HT 3.0) Technology
  • AMD 780G + SB710 Chipsets
  • Supports Dual Channel DDR2 1066 with AM2+ CPU, and DDR2 800/667/533 with AM2 CPU, with 2 DIMM slots, maximum capacity up to 8GB
  • Integrated AMD Radeon HD 3200 graphics, DX10 class iGPU, Pixel Shader 4.0, Max. shared memory 512MB
  • Integrated 128MB side port memory for iGPU
  • Supports ATI™ Hybrid CrossFireX™
  • 1 x PCI Express 2.0 x16 slot (green @ x16 mode)
  • PCIE x1 Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s
  • Dual VGA Output: support DVI-D and D-Sub ports by independent display controllers
  • Supports HDCP function with DVI-D port
  • Supports Full HD 1080p Blu-ray (BD) / HD-DVD playback
  • Supports ASRock Instant Boot, Instant Flash
  • 5.1 CH Windows® Vista™ Premium Level HD Audio (ALC662 Audio Codec)
  • I/O Panel: 1 x VGA/D-Sub Port, 1 x VGA/DVI-D Port, 6 x USB 2.0 Ports , 1 x RJ-45 LAN Port with LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie bawię się A780GXH/128M +a7750

i w związku z tym pytanie gdzie w biosie włączyć c'n'q . Jak uruchamiam programik

pod windą to pisze że włączyć w biosie, a w biosie nie widzę takiej opcji, mnożnik auto, napięcie auto

edit

bios p1.10

Edytowane przez 123er

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem dziś nową AOD790GX/128M z serwisu. (Poprzednia się uwaliła w trakcie updatu biosu, tzn bios się uwalił, ale się nie przyznałem więc zamiast dali nową, a właściwie to raczej inną)

No i dostałem płytę z najstarszym biosem 1.00 (na nalepce P1.00-9A)!! Który nie rozpoznaje mojego Phenoma II. (Poprzednio miałem 1.40 i od razu widział). Rewizja płyty to "G/A 1.01". Żeby było jeszcze ciekawiej to w instrukcji obsługi, trochę innej niż poprzednia, stoi, że płyta obsługuje do 8GB ramu, a na stronie Asrock i we wszystkich sklepach że 16GB. Ile macie w instrukcji? Jakie macie rewizje płyty?

Na płyci e są tylko 2 złącza do wiatraków, wydawało mi się że wcześniej były 3 ale mogę się mylić...

Co do wersji biosa to już raz robiłem update i wiadomo jak się skończyło... więc się trochę zastanawiam czy warto próbować :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ilość obsługiwanej pamięci zależy od włożonego proca: 16 GB dla Phenomów, 8 GB dla Athlonów.

Skoro boisz się robić pod Windowsem, to zrób update pod dosem. Gdzieś na forum był temat, jak zrobić bootowalnego pendrive'a.

EDYCJA:

Niektóre nowsze płytki ASRocka mają funkcję Instant Flash, pozwalającą na udpate BIOS-u z poziomu Setupu z pendrive'a.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ilość obsługiwanej pamięci zależy od włożonego proca: 16 GB dla Phenomów, 8 GB dla Athlonów.

Skoro boisz się robić pod Windowsem, to zrób update pod dosem. Gdzieś na forum był temat, jak zrobić bootowalnego pendrive'a.

EDYCJA:

Niektóre nowsze płytki ASRocka mają funkcję Instant Flash, pozwalającą na udpate BIOS-u z poziomu Setupu z pendrive'a.

Dzięki, fajna sprawa ale niestety ta płyta nie ma instant flasha. Zrobię spod dosa bo z windy już nigdy więcej nie spróbuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam znalazłem ostatnio taka oto płytkę Asrock'a K10N780SLIX3-WiFi (nawiasem mówiąc nazwy ich płyt i ilość modeli przyprawia o ból głowy) czy warto w nią zainwestować wyposażenie w stosunku do ceny (299zł @ Allegro) wypada ciekawie, recenzja też nie najgorzej ale mam duże jeśli nie ogromne wątpliwości co do wykonania, żywotności i stabilności płyt tego producenta... O/C to sprawa drugorzędna

Specyfikacja

Recenzja (ENG)

Co o niej myślicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi