Skocz do zawartości
luk1999

ASRock AMD 7xx/8xx - Wszystkie modele AM2+/AM3

Rekomendowane odpowiedzi

Ale ma CrossFire i SLI ;). To chyba (?) jedyna taka płyta pod AMD ;).

ACC nie będzie miała bo to wpierają tylko chipsety AMD, crossfire też chyba niema... :unsure: i pewnie grzeje się ten mostek i żre dużo prundu. IMO chyba lepiej kupić coś na AMD chyba że chcesz koniecznie wkładać dwie karty nV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ma CrossFire i SLI ;). To chyba (?) jedyna taka płyta pod AMD ;).

Heh, o tym nie wiedziałem. Bo nawet Asrock nie podaje tego do wiadomości, choć nie ma co się dziwić, nVidia nie pozwala :wink:

Tylko czekać aż Asrock wyskoczy z DDR2 i DDR3. Nie wspomnę o dwóch Socketach AM2+/AM3.

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zapytanko co do oc!na a780 gxh + x2 4200+co zrobić czy biosem czy oc tuner bo w biosie na auto mi podnosi 200mhz proca i ram na 847mhz i napięcie auto

mam ram a-data ee 2x1 800mhz

Podnieś napięcie na nich i powinno być stabilnie.

Jak nie to daj je Memory clock na 333 (667).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z uzyskaniem dzwieku na więcej niż 2 kanały. Płyta jak w podpisie , sterowniki oryginalne, połączenie z amplitunerem kina domowego poprzez złącze optyczne.

Kino ogólnie blokuje możliwość konfiguracji dzwieku ( Dolby , Pro Logic itp ) tak jakby pracowąło w trybie "auto" i pobierało ustawienia z kompa.

W programie od dzwiękówki AsRocka nie ma znaczenia czy wybiore 2, 4,czy 6 głośników. ( nawet jak sa 2 wybrane i klikam "Test" to nie słychać żadnych objawów że ten test "działa", ale dzwiek z pc jest normalnie - tylko na 2ch.

Jakieś sugestie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech ktoś mi wytłumaczy jak podgonić tego x2 4200 do oporu stabilnie na tej mobo bo na razie mam 2.53ghz i nieraz są błędy,jak dać vcore na nb itp.

zasiłka pentagram 430w

ram a-data ee 800+cl.4 1.9-2.1

dochodze fsb 230 i mnożnik x11 ale dalej nie wiem czy wszystko dobrze ustawiam,nie wiem gdzie jest jakiś dzielnik fsb:dimm i jaki dać,może ktoś jakoś kijem wytłumaczyć raz a dobrze bo chce mieć już na stałe o/c az do zmiany procka,będe wdzięczny :huh: narazie na boxie lece póżniej karaokum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I d...a zimna na 2.6 nie wstaje tylko na 11x230 i koniec,może mnożnik opuścic na 5,6,7 i dawać na 350-400fsb bo juz nie wiem jak inni na mobo gorszym jadą na 2.9-3.0 z x2 4200+ jak ram ustawić a-data ee 800+ cl4może ktoś zapoda fote z biosa :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie jak u was wyglada sprawa z AHCI ?

Chodzi o sam start systemu... u mnie jest 2 -3 razy dłuzszy niż w trybie IDE ( pozniej juz jest ok )

Zaczyna sie wgrywanie systemu po czym na 10 sekund zamarza pasek postepu po tych 10 sek zaczyna swiecic sie kontrolka od dysku swieci jakies 10 sekund ( sys dalej zamarzniety pasek nie lata ) zgasnie i rusza dalej...

Czytałem ze jest to normalny objaw w trybie NCQ AHCI..

Tak szybkosc pracy juz w załadowanym systemie bardzo dobra ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o sam start systemu... u mnie jest 2 -3 razy dłuzszy niż w trybie IDE ( pozniej juz jest ok )

Zaczyna sie wgrywanie systemu po czym na 10 sekund zamarza pasek postepu po tych 10 sek zaczyna swiecic sie kontrolka od dysku swieci jakies 10 sekund ( sys dalej zamarzniety pasek nie lata ) zgasnie i rusza dalej...

Pod XP też tak miałem... choć było to góra pięć sekund takiego "przycięcia". Pod Win7 jakoś nie widać różnicy.

tak chodzi mi o M3A780GXH sory za zamieszanie

Na razie jeszcze nie ma jej w żadnym sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie jeszcze nie ma jej w żadnym sklepie.

może to głupie pytanie , ale myślisz że będzie w najbliższym czasie ?? bo jak przez jakieś 2 tygodnie jej nie dadzą to dam sobie spokój ;) a i jaką przewidujesz cenę ?

w niemieckich sklepach jest 70 euro , więc może w okolicach 300 zł cena wyląduje ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może to głupie pytanie , ale myślisz że będzie w najbliższym czasie ?? bo jak przez jakieś 2 tygodnie jej nie dadzą to dam sobie spokój ;) a i jaką przewidujesz cenę ?

w niemieckich sklepach jest 70 euro , więc może w okolicach 300 zł cena wyląduje ??

Nie mam pojęcia, kiedy będzie - nie mam żadnych "wtyk" u producenta ani u naszych dystrybutorów;). Na AOD790GX/128M trzeba było czekać w Polsce ponad trzy miesiące. Ale myślę, że M3A780GXH/128M pojawi się raczej niedługo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

70 Euro to nie 300zł w polskich sklepach.

moim zdaniem jednak tak :)

np. w niemieckiej wyszukiwarce cenowej typu ceneo , najtańszy phenom II x2 550 kosztuje 90 euro co daje 90x4,44 = 399 zł , a na agito jest za 396 zł , czyż wynik nie jest identyczny ?? takie obliczenia wychodzą z wieloma przedmiotami , z płytami , grafami i procami :) więc po tym wnioskuje cenę tego asrocka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, trzy pytania (do AOD790GX/128M):

1) Jakie powinno być domyślne napięcie NB? W Biosie nie ma ustawienia AUTO... Do ile można jechać bez nawiewu? W programach odczytujących mi się waha koło 1.25V ale wolę się upewnić.

2) Mam pamięci OCZ platinum ddr2 2x2GB 1066MHz 5-5-5-15(tRAS)-26(tRC)-2T, ale działają mi tylko na 800MHz. jak ustawię na 1066 nawet z zawyżonymi timingami i 2.2V to w ogóle czarny ekran i nic. Kręciłem tylko mnożnikiem proca więc ustawienie 1066 daje równe 1066MHz, z resztą gdy proc na default też nie chcą chodzić.

3) Napięcie na procesorze w stresie się sporo waha, czy jest sens przylepiać jakieś radiatory na sekcję zasilania albo w jakiś inny sposób próbować temu zaradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojęcia, kiedy będzie - nie mam żadnych "wtyk" u producenta ani u naszych dystrybutorów;). Na AOD790GX/128M trzeba było czekać w Polsce ponad trzy miesiące. Ale myślę, że M3A780GXH/128M pojawi się raczej niedługo.

ah , moja upatrzona płyta wchodzi do sklepów smilies/wink.gif 3295359[/snapback]

yeah , moja upatrzona płyta wchodzi do sklepów smilies/wink.gif ASROCK M3A780GHX - 345 zł w x-komie , nie jest źle , jak wejdzie do kilku sklepów wtedy spadnie , osobiście czekam na agito smilies/smile.gif

ogólnie co o niej myślicie ? imo bdb wybór w tej cenie , bo jedyna konkurencja to giguś ud3p a on nie ma crossfire ani integry

yeah , moja upatrzona płyta wchodzi do sklepów smilies/wink.gif ASROCK M3A780GHX - 345 zł w x-komie , nie jest źle , jak wejdzie do kilku sklepów wtedy spadnie , osobiście czekam na agito smilies/smile.gif

ogólnie co o niej myślicie ? imo bdb wybór w tej cenie , bo jedyna konkurencja to giguś ud3p a on nie ma crossfire ani integry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi