Skocz do zawartości
luk1999

ASRock AMD 7xx/8xx - Wszystkie modele AM2+/AM3

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam podobny problem z Asrock 790 i pii 720,ale niezwiazany z bachkomp. A wiec kupilem w ciemno procka i udalo sie 4rdzen odblokowac i plyte asrock 790ghx,i mam tez takie problemy z wstawaniem kompa(duzo szukania i wreszcie znalazlem forum z tematem o tym problemie co mnie bardzo cieszy). I teraz moze napisze pare moich ciekawostek ktore zauwazylem(moge sie mylic co do wnioskow), a wiec tak, system faktycznie niezwstaje bez reset ale tylko jezeli jest zamkniety przez system,gdy na wlaczonym systemie przytrzymamy 2sek power i hardware wylaczy system to wstaje normalnie,mam system windows 7 rc,moze to jego wina,dzis sprawdze na vista. Przy trybie z wylaczonym acc tez mialem te problemy. I teraz to co mi przychodzi do glowy co do przyczyny, asrock i jego system instant boot. Ten system wymaga supportu ze strony biosu i bios kieruje procesem startu z uzyciem instant boot. Moze problem w tym ze jest jakis blad ktory powoduje ze bez wlaczonego instant boot bios i tak przechodzi w ten tryb i proboje postawic system ze zrzutu pamieci ktorego niema. Po wyjeciu zasilania lub hardware reset flaga startu instant boot znika,tak samo jak przy power 2sek,wtedy system niedaje sygnalu zamkniecia. Co o tym sadzicie? (procek na 4rdzenie chyba stabilnie dziala,prime95,3dmark vantage i inne dzialaja, dziala do 3,2ghz bez zmiany napiecia i na boxowy coolerze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym boot`owaniem to jakieś jaja są.

Mój 720BE @ x4 uruchamiał się ostatnio ze 40 razy normalnie a wczoraj się zbuntował i musiałem dwa razy resetować.

Mobo to Gigabyte MA-770T-UD3P z biosem F2b.

Napiszę jeszcze raz, że na Biostar 790GX 128M objawy były podobne - czasami (losowo) startował z integry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym boot`owaniem to jakieś jaja są.

Mój 720BE @ x4 uruchamiał się ostatnio ze 40 razy normalnie a wczoraj się zbuntował i musiałem dwa razy resetować.

Mobo to Gigabyte MA-770T-UD3P z biosem F2b.

Napiszę jeszcze raz, że na Biostar 790GX 128M objawy były podobne - czasami (losowo) startował z integry.

A jaki system operacyjny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różne wersje 7, ale nie sądzę aby to miało jakieś znaczenie.

System się ładuje - jest dźwięk powitalny windy, ale nie ma obrazu :)

Ostatnio instalowałem Win7 x86 w ciemno, bo po drugim restarcie ekran był czarny - czekałem 20 min, reset i było ok.

Edytowane przez suchyjastrzab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio instalowałem Win7 x86 w ciemno, bo po drugim restarcie ekran był czarny - czekałem 20 min, reset i było ok.

No ale na arock system nie laduje, po odpaleniu nie pojawia sie nic,nawet bios,jedyne co to kreca sie wiatraki,pomaga reset albo wylaczenie zasilania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam niestety żadnych ciekawych informacji. Potwierdzili, że na Asrocku i niektórych tańszych płytach są problemy, ale jednocześnie nie umieszczą żadnej informacji na stronie z racji tego, iż nie tylko Biostar poprawnie uruchamia się z tym procesorem, istnieją np. płyty Asusa, które działają poprawnie. Rozmowa ze mną była prowadzona jednak bardzo grzecznie w przeciwieństwie do poprzednich przypadków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co o tym sadzicie? (procek na 4rdzenie chyba stabilnie dziala,prime95,3dmark vantage i inne dzialaja, dziala do 3,2ghz bez zmiany napiecia i na boxowy coolerze)

Może po prostu napisz o tym bezpośrednio do ASRocka? Może jak ktoś ich poinformuje o błędzie, to go naprawią?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może po prostu napisz o tym bezpośrednio do ASRocka? Może jak ktoś ich poinformuje o błędzie, to go naprawią?

Najpierw wypadalo by to sprawdzic,np jezeli jest jakis posiadacz plyty AOD790GX/128M ktory ma tez takie objawy jak my,to niech wgra stary bios 1.0 ktory niema supportu dla instant boot i potestuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że najprawdopodobniej na starych BIOS-ach ACC nie działa w trybie Hybrid. No i nie wiadomo, czy płyta odpali z PII.

W zmianach w historii bios do aod niema nic o acc, a w liscie obslugiwanych prockow jest p2,wersja 1.00 biosu do AOD niema jeszcze instant boot wiec warto sprawdzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zmianach w historii bios do aod niema nic o acc, a w liscie obslugiwanych prockow jest p2,wersja 1.00 biosu do AOD niema jeszcze instant boot wiec warto sprawdzic

Ale AOD790GX/128M Phenomy II X3 wspiera od biosu P1.30, a Instant Boot wprowadzono w P1.20... Chyba, że teraz piszesz o A780GXH/128M?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk1999 dzieki za dodanie do FAQ mojego info o problemach z długimi grafami...

I tu szkoda ze ASROCK nie robi połozonych portów ATA.. ( np asus p5N72 ma je połozone i bez problemu GTX włazi.. )

Dołączona grafika

No asus sam projektował GTX-a to przewidział ze bedzie chaczyc o IDe to je połozył ;)

Wiec panowie prosze o rozwage w kupowaniu długich kart graficznych ( kumpel by mu wlazła na Gigabyte to musiał nagiąć płyte by zatrzask zapałał ) bo sie ide dokładnie na drodze grafy znalazło...

EDIT i 2 bug w Asrockach ...

Wentyle z brakiem PWM ( 3 piny) np AC A64 pro nie dosc ze kabel krótki to jeszcze na "chama" trzeba go ciagnac przez radiator i ledwo go styka to jeszcze regulacja napiecia wentyli nie działa !!! Bo w biosie nie ma opcji Voltage / PWM / AUTO....

I piernik non stop chodzi na 2K RPM :(

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam 7 RC i po aktualizacji bios kilka razy miałem taki problem, że przy wyłączaniu zawieszał mi się i trzeba było go resetem dobić aby ładnie i bezproblemowo wstał. Nie wiem co jest ale chodzi stable i wszystko działa poza tym. Może powtórne wgranie biosu pomoże :) Sprawdzę przy okazji.

Reszta jak w podpisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tą mobo od wczoraj.

Windows który miałem na takim samym konfigu tylko z DFI na tym nie chce odpalić, więc musiałem postawić nowy... Sterowniki z płyty w ogóle nie wchodzą (winXP) poza tymi od LANu (czemu? :blink: ). Musiałem ściągać ze strony asrocka (niby to samo a jednak tamte nie działały :-| ). Poza tym płyta mi się bardzo podoba, wreszcie moge poużywać różnych ramów (dfi nie chciała nawet o tym słyszeć), mój dziwny opteron również działa więc jest git :D. Tylko jak w biosie przestawiam wiatrak na "level 1" to on i tak szumi na maksa, jeszcze niestety nie rozwiązałem tego problemu :mad:

Ale bios wolę i tak ten co jest w dfi ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, z tej co są dla XP, nawet sprawdzałem parę razy (bo nie mogłem się nadziwić czemu nie to nie chce trybić). Nawet wchodziłem do katalogów tam na płycie i były podpisane jako do XP więc nie wiem o co chodzi. Jest net to spoko, ale tak ~7 lat temu to pewnie do teraz bym siedział i się głowił nad tym czemu to nie działa i skąd wziąć stery ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT i 2 bug w Asrockach ...

Wentyle z brakiem PWM ( 3 piny) np AC A64 pro nie dosc ze kabel krótki to jeszcze na "chama" trzeba go ciagnac przez radiator i ledwo go styka to jeszcze regulacja napiecia wentyli nie działa !!! Bo w biosie nie ma opcji Voltage / PWM / AUTO....

I piernik non stop chodzi na 2K RPM :(

Nie tylko w ASRockach... to samo jest w Foxconnach i niektórych MSI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte wypuscil ciekawą plyte. 770-UD3 w rev.2.0 za 290zł. Posiada ACC-AOD (SB710) Mysle ze mozna sprobowac dla odmiany cos nowego. Sam zastanawiam sie nad tą mobą. Co do odblokowana na X4 PII wiecej widzialem wlasnie na plytach Gigabytea. A co do asrocka, asrock ma problemy(wiekszość) z bootem przy zabawie wlasnie ACC.

Edytowane przez memel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi