Sobota Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 (edytowane) parę dni temu wyłączył mi się komputer podczas pracy. i już nie chciał odpalić. po zabawach z rozłączaniem i podłączaniem sprzętu zaskoczył, pochodził parę dni i znów to samo. nie odpalał parę dni więc już miałem wysłać na serwis płytę (resetowany bios, testowałem na innym zasilaczu i pamięciach) a mówię sobie - spróbuję jeszcze raz. no i dziś zadziałał. czy miał ktoś podobne objawy na Asrocku? nie wiem czy to proc czy płyta (ze wskazaniem na to drugie) a wysyłanie sprawnych części do agito mija się z celem... Ja wczoraj miałem podobny problem, siedzę przy komputerze przeglądam neta- wiec sprzęt praktycznie w idle. A tutaj nagle komp zgasł, czarny ekran zero reakcji jak wyłączony całkowicie. Przerwy w dostawie prądu nie było. Co najciekawsze- wyłączyłem listwę i ponownie ją włączyłem i komp działa. Łączy nas podobne mobo, a wiec w razie czego obstawiam na nie winę. Edytowane 14 Września 2010 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raus Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Czy pentagram karakorum HP-120 wejdzie na płyte Asrock M3A770DE?? Pytam ponieważ w specyfikacji nic nie ma na temat AM3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Wejdzie, pasuje na AM2, więc i na AM3 bez problemu zamontujesz, bo podstawki są praktycznie identyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Ja wczoraj miałem podobny problem, siedzę przy komputerze przeglądam neta- wiec sprzęt praktycznie w idle. A tutaj nagle komp zgasł, czarny ekran zero reakcji jak wyłączony całkowicie. Przerwy w dostawie prądu nie było. Co najciekawsze- wyłączyłem listwę i ponownie ją włączyłem i komp działa. Łączy nas podobne mobo, a wiec w razie czego obstawiam na nie winę. Zasilacz. Przeżyłem to... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raus Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2010 Wejdzie, pasuje na AM2, więc i na AM3 bez problemu zamontujesz, bo podstawki są praktycznie identyczne. Dzięki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mondello1987 Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 (edytowane) Zauważyłem, że jest nowy bios do pobrania 1.70 do płytki m3a770de. Czy ktoś już z was ma już wgranego i czy oprócz napisanej na stronce asrocka poprawy wnosi coś więcej nowego??? Obsługę procesorów zauważyłem też:) Edytowane 25 Września 2010 przez Mondello1987 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Z tego co widziałem w AMIBCP, to dodano możliwość niezależnej regulacji mnożnika dla każdego rdzenia (ficzer z modeli Extreme). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Mam 2 pytanka, planuję modernizację PCta. Nie mają te AsRocki problemów z GTX260, ani Xonarem DX? Co z Samsungiem F3, wystrzegać się niektórych modeli płyt czy poprawili to jakoś w biosach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 (edytowane) Zdaje się, że problem z F3 miały płyty z SB850. Cytat z 1 postu. P: Co jeszcze warto wiedzieć o nowych płytach ASRocka? O: Niektóre z kart graficznych (np. ASUS ENGTX260) posiadają "na plecach" (tj. w przypadku montażu w tradycyjnej obudowie: na górnej stronie PCB) obudowę. Może ona w niektórych przypadkach utrudnić lub nawet uniemożliwić wykorzystanie portu PATA lub niektórych SATA. Stosowna informacja o tym znalazła się sekcji Uwagi (uwaga Kwazora). Edytowane 29 Września 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Dzięki, czytałem FAQ. Po prostu chodzi mi o kompatybilność. Historia zna przypadki problemów pracy kart czy pamięci z konkretną płytą. Zakładam więc że brak takowych wzmianek w FAQ=brak problemów :-) I w jednym z postów wyczytałem: cytat z pamięci "F3 mają problemy na SB750, o cczym można poczytać w temacie 880X." Dlatego pytam Was bo nie wiem czy 880 również odpada. Kolega jeszcze o 850 pisze, co już w ogóle zmniejsza koszyk wyboru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrion Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Witam, przesiadłem sie na Asrocka N68C-S AM3, da sie coś więcej na tej płycie podkręcić Athlona II X4 2800Mhz? Pamięć jest obecnie ddr3 PC12800.Zapytam jeszcze czy ta płyta , a dokładnie jej bioś ma jakąs funkcje zmniejszającą Mhz rdzeni , gdy nie potrzebuję tyle mocy. Coś jak cpufreq w intelu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Cool'n'Quiet Sprawdź czy możesz odblokować L3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrion Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Cool'n'Quiet Sprawdź czy możesz odblokować L3. Dzięki, a czy tą funkcję można w biosie ustawić tak jak to jest z eist? Co do procesora przepraszam bo pomyliłem w sygnaturce, miało być x4 bo to 4 rdzeniowiec model 630. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 witam, posiadam wlasnie u siebie: Asrocka M3A770DE Athlon x3 2gb ddr3 modecom mc400 - no i wlasnie ten modecom nie dal rady. podobno zasmierdzialo w pokoju i wylaczyl sie komp. podlaczalem zasilacz do mojego kompa i nie dziala. podlaczalem moj zasilacz do tego asrocka i nic. nie wlacza sie w ogole. nie odpalaja wiatraki. no nic sie nie dzieje po wlaczeniu przycisku power. bateryja tez wyjeta byla i nic. plyta padla?bo zasilacz napewno. da sie cos zrobic czy tylko serwis? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 (edytowane) Raczej tylko serwis :( Sprawdź czy nic więcej nie rypnęło. Za płytą często idą ramy. Inaczej więc zapytam, czy na tej: M3A770DE Będzie działać Samsung F3? :) Edytowane 29 Września 2010 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 sprawdzalem beczki, wsio ok. ramy dzialaja. potem sprawdze proca i grafike. no to lipsztyk:/ teraz bujanie sie z gw w RAM.NET :/ O MATKO BOSKO! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 (edytowane) naczej więc zapytam, czy na tej: M3A770DE Będzie działać Samsung F3? :) Tak Problem z F3 na płytach z SB850 został naprawiony. http://www.samsung.com/global/business/hdd/faqView.do?b2b_bbs_msg_id=308 Edytowane 29 Września 2010 przez andrew777 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Gronio, wyrazy współczucia za ram.net. Andrew, dzięki :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeyoo Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 ostatnio wgralem do a780ghx/128m bios 1.7, lecz wrocilem do starego 1.2 i zaczely sie dzezy, bo przed wgraniem tego najnowszego pamieci smigaly 800@1066 4-4-4-12 1t przy 2.1x v. teraz moge ustawic tylko 4-5-5-15 to po pierwsze, po drugie memki sa na takich ustawieniach niestabilne ;/ mial ktos podobna sytuacje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Jesteś pewien, że to było 1066 MHz, a nie 800 MHz? Kontroler pamięci w Phenomach nie obsługuje tRCD i tRP niższego niż 5T przy dzielniku 1066 MHz. No chyba, że jechałeś na 800 MHz z podkręconym HTT ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Mam już mętlik odnośnie wyboru płyty pod nową platformę. Prawdopodobnie będzie musiała dać sobie radę z PII @4 plus oczywiście maksymalne OC, oraz moim Samsungiem F3. Na horyzoncie wypatrzyłem M3A770DE oraz 770 EXTREME3. Mówimy tu 50zł dopłaty, niby nie wiele ale jednak. Kręcą mnie 3 standardy sata i usb. Choć pewnie i tak długo jeszcze z tego nie skorzystam, to jednak jest. Obecnego Asusa na 775 mam już 3 rok, i wróżę podobnie nowej płycie, stąd głównie obawa co do AsRocka, ale skoro tak poleciacie... :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 To nie są mobo pod Intela tylko pod AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Dzięęęki....Czekam na pomoc ludzi radzących sobie z czytaniem ze zrozumieniem :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2010 Dzięęęki....Czekam na pomoc ludzi radzących sobie z czytaniem ze zrozumieniem :-) Nie ma za co, duży rośnij :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 AsRocka mozesz brac spokojnie. Teraz produkuja bardzo dobre plyty. ja mam 870 extreme3 i jezeli Cie tylko stac dolozyc to goraco polecam. :) 770Ex jak i M3A sa rowniez bardzo dobre. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 No niby mógłbym sobie w pracy taką 870 odliczyć w ratach, ale czy jest jakiś mocno uzasadniony sens wyboru jeszcze droższej płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wulfisko Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2010 870 jest troszke wydajniejsza jezeli chodzi o OC. Jezeli planujesz RAID to sb850 jest rowniez wydajniejsze niz sb750. Do tego sata3/USB 3.0 i mysle, ze ta plyta ogolnie powinna starczyc na dluzej niz 770. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 (edytowane) Siema, myśle że tu powinienem napisać, bo mam problem ze świeżo złożonym kompem na M3A770DE. Nie myślałem, ze wymiękne, a że płyta dość ma zaawansowane opcje odnośnie pamięci itp. to postanowiłem napisać bo komp krþtko mþwiąc jest niestabilny... Po primo jak zobaczyłem że coś nie fryka jak powinno uaktualniłem biosa do najnowszej wersji. Ale nic nie dało. Procek kupiony selekt (X4 zapewnione) ale rþwnież gdy wypatrzyłem niejasności w działaniu kompa to zacząłem walczyć o stabilność na X2. Po krÿtce: obniżałem MHz NB, procka, Ramu, jak i zwiększałem napięcie na tych podzespołach, bez efektu. Test "In-place large FFTs" nawet po sekundzie się zatrzymuje z errorem, a "Small FFTs" np. po dwþch - trzech minutach potrafi wyłaczyć kompa niczym bym guzik nacisnął lub lestwe wyłaczył. Ram chłodny, procek też, radiator na NB dość ciepły ale mniemam że to norma. Może są jakieś timingi ramu o ktþrych powinienem wiedzieć i są do ustawienia ręcznie a nie auto? Bo jakoś mam przeczucie że to coś RAM <-> Chipset. Częsci jak w sigu, Ram w jednej kości. Pzdr :( Edit: W Memtest pod dosem Ram przeszedł jeden pełen test bez żadnych błędñw na ustawieniach fabrycznych tj. 1333MHz 9-9-9-24 1,53v. nie wiem o co kaman bo podejrzewałem właśnie Ram :blink: Edytowane 6 Października 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 Testowanie dosowym Memtestem to strata czasu. Już lepiej HyperPi odpalić albo parę instancji SPi. Spróbuj ustawić wszystko na default i dać 1,65 V na pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2010 (edytowane) A HyperPi działa głównie na Ram? Wyskoczył mi błąd po 3 minutach ale to w sumie nie rozwiązuje raczej problemu, Ram miałem na 1,65v. A taktowanie NB ma znaczenie? Domyślnie chodzi na x10 2000mhz, zwiększyłem też napięcie do 1,20v ale nic, proc na def. Macie jeszcze jakieś pomysły co można ustawić w biosie by ustabilizować? Edit: po zwiększeniu NB do x11 2200mhz i 1,235v błąd w HyperPi wyskoczył dopiero po 11 minutach. Czy powinienem dalej zwiększać? Dlaczego nie chce pracować na nominalnych ustawieniach? Edit2 Dalsze zwiększanie jednak nic nie daje, błędy od razu :mur: Edytowane 7 Października 2010 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...