luk1999 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 (edytowane) Panowie, trzy pytania (do AOD790GX/128M): 1) Jakie powinno być domyślne napięcie NB? W Biosie nie ma ustawienia AUTO... Do ile można jechać bez nawiewu? W programach odczytujących mi się waha koło 1.25V ale wolę się upewnić. 2) Mam pamięci OCZ platinum ddr2 2x2GB 1066MHz 5-5-5-15(tRAS)-26(tRC)-2T, ale działają mi tylko na 800MHz. jak ustawię na 1066 nawet z zawyżonymi timingami i 2.2V to w ogóle czarny ekran i nic. Kręciłem tylko mnożnikiem proca więc ustawienie 1066 daje równe 1066MHz, z resztą gdy proc na default też nie chcą chodzić. 3) Napięcie na procesorze w stresie się sporo waha, czy jest sens przylepiać jakieś radiatory na sekcję zasilania albo w jakiś inny sposób próbować temu zaradzić? 1. CPU-NB jest zawsze równe napięciu rdzeni (procesora). Jest o tym napisane w pierwszym poście. 2. Z dzielnikiem 1066 są często problemy. Lepiej zostawić na 800 i podkręcać proca HTT. 3. Było o tym pisane chyba stronę temu: to jest bzdura wyświetlana przez programy, w rzeczywistości wahania są dużo, dużo mniejsze. EDYCJA: W sklepach pojawił się A780GMH/128M w cenie 250-270 zł (1, 2, 3, 4). Edytowane 3 Czerwca 2009 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinx26 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 panowie ,próbuje napisać tego posta czwarty raz , coś jest nie tak :) w x-komie jest już mój wymarzony asrock :) ASROCK M3A780GHX , cena narazie nie jest zła , jak wejdzie do innych sklepów to spadnie do 300 zł , moim zdaniem bdb wybór ;) wole tego asrocka od ud3p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cepiano Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 Czy ktoś się może wypowiedzieć czy na integrze hd 3200 można w coś pograc z nowszej półki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zależy od reszty sprzętu. W Gothic 3, Fallout 3 pograsz. Najlepiej porządnie ją podkręć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 No ja powiem że trochę się zawiodłem, myślałem że 3300 jest ciut wydajniejsze od 7600gt a tu klops. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 Trochę za wysoko mierzyłeś ;). 3300 nawet z SidePortem na DDR3 jest jednak trochę słabszy od 6600GT DDR3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cepiano Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgadza się że ta grafa to do filmów tylko,jak poustawiać w biosie o/c grafy? konf.x2 4200+ 2.5ghz a780gxh/128 2gbx1 1000mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Jak na integrę to to jest rakieta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cepiano Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Może i tak ale ja nie wiem jak poustawiać w biosie żeby była rakieta bo mam wsio na auto,ktoś podpowie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Witam jaka jest różnica między tymi płytkami ?? A780GXH / A770DE opłaca się brać A770DE jest tańszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 A770DE: 770+SB700, czyli brak integry i ACC A780GXH: 780G+SB710, czyli ma integrę i ACC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 a780gxh ma sb710 i jest lepszy. @cepiano napisz na gg to ci napisze co zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Nie poprostu nie sprawdziłem żadnego porównania tej karty z innymi, wsumie miała być tylko do 2D ale hd4770 niema i niema :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Jest na allegro i nie tylko, ale za drogo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinx26 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Jest na allegro i nie tylko, ale za drogo. gdzie na allegro ? chyba dawno nie patrzyłeś .. na allegro nie ma a w sklepach jest nie dostępna ... kicha , a sam chciałem ją kupić ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 I kto tu dawno nie patrzył. Odwiedź moją stronę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishu Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Da się jakoś ustawić inny dzielnik pamięci niż ten najniższy co płyta narzuca, bo ręczne ustawienie nic nie daje? Asrock AGXH780 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Pierwszy post czytał? Memory Flexibility Option: włączenie powoduje ustawienie bardzo luźnych opóźnień oraz wymuszenie najniższego dzielnika pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishu Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Czytałem po prostu przeoczyłem to dzięki:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tHe mRuWa Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Mam, przynajmniej teoretycznie selekta X3 710 z bachcomp na @X4 i taki problem, ze: po zamknieciu systemu(shutdown) i przy ponownym wlaczeniu komp nie bootuje, ALE wystarczy na moment odciac zasilanie(np. na zasilaczu przelaczyc na 0) lub ewentualnie zrobic twardy reset i juz startuje normalnie. Z wylaczonym ACC, czyli jako X3 nie ma tego problemu, nie ma rowniez problemu jesli dam uruchom ponownie z poziomu systemu - bootuje normalnie. Nie zeby to byl jakis duzy problem w normalnym uzytkowaniu, bo kompa wlaczam raz dziennie, po wczesniejszym zalaczeniu napiecia na listwie, ale chyba jednak jest cos nie tak. W bachcomp sie wypieli, reklamacji nie przyjma i ze u nich dzialal OK, a tak wogole to ze asrock jest do [gluteus maximus] i ze gwarancje na X4 daja tylko z plyta biostar 790 - notabene dostepny chyba tylko u nich :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Spotkałem się z 3 takimi przypadkami, w tym z 2 z bachcomp. raczej nic z tym nie zrobisz. Oni pewnie raz włączają, robią test i tyle. Ktoś teraz do mnie pisał w sprawie oc x3 710 z esc i miał sprawny 4 rdzeń i nie było tego problemu. Teraz go testuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) W bachcomp sie wypieli, reklamacji nie przyjma i ze u nich dzialal OK, a tak wogole to ze asrock jest do [gluteus maximus] i ze gwarancje na X4 daja tylko z plyta biostar 790 - notabene dostepny chyba tylko u nich :PNo właśnie... To są po prostu oszuści. Mam taką teorię - jak się nie kupuje zestawu X3@X4 + Biostar, to wciskają procesor, którego nie dało się odblokować, czyli X3 z uszkodzonym 4 rdzeniem. Przecież masz Asrocka, a oni odblokowali na Biostarze - możesz sobie skoczyć... Z drugiej strony naciskaj na nich - w końcu niczego takiego nie napisali, że to tylko na Biostarze da radę odblokować. Edytowane 6 Czerwca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Swoja drogą każda płyta tak samo odblokowuję, różnice mogą wytępić przy o/c ( stabilność mobo, sekcja zasilania itp..) ale samo odblokowanie poniekąd softwerowe jest, i raczej różnice nie powinny wytapiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheGreK Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Ja mam to samo gdy x4 to zawsze trzeba odlaczyc od zasialania po wylaczeniu kompa... Jestescie pewni ze na biostarze przy x4 nie ma takiej wady?? Mi sie zdaje ze jest to samo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Mi się wydaje, że koleś w sklepie włącza, odblokowuje, robi test stabilności i tyle. Na biostar pewnie to samo jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tHe mRuWa Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) Swoja drogą każda płyta tak samo odblokowuję, różnice mogą wytępić przy o/c ( stabilność mobo, sekcja zasilania itp..) ale samo odblokowanie poniekąd softwerowe jest, i raczej różnice nie powinny wytapiać. Dokladnie to samo napisalem kolesiowi to mnie wyzwal od ignorantow z bandy purepc... :P Pewnie ze im nie popuszcze, biora przeszlo 150zl tj. o 1/3 wiecej to niech chociaz z jakas odpowiedzialnoscia traktuja klientow. Zreszta jak juz ktos wspomnial nic takiego nie zaznaczyli ze dziala OK tylko z biostarem(MEGA niszowa plyta). Wlasnie wrocilem ze sklepu podmienilem asrocka 780 na aod790gx i zobaczymy czy to cos zmieni, bo ten sam chipset i mostek co polecany przez nich biostar. Edytowane 6 Czerwca 2009 przez tHe mRuWa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Pisał to ci to samo co mi? Biostar jest najlepszy, same rekordy na nim są robione, itp.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 W sumie to może serio wina AsRcka, skoro procek w sumie jest stabilny, przechodzi testy prime itp... . Przydało by się żeby ktoś sprawdził swojego X3 komuś z inną mobo Asus/Gb/Msi... . Jeśli problem tylko będzie występował na AsRck to wina mobo. Poza tym na pierwszy te obawy wskazują bardziej na mobo, 4rdzeń może być OK lub nie, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Albo może być coś pomiędzy ok lub nie ok. Jestem pewien, że tego nie sprawdzają. Niektórzy nie maja tego problemu, więc raczej wina mobo to nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) Apropo asrocka i biostara takie coś mi napisali "Ta płyta nie może równać się z biostarem 790 i nie ma możliwości odblokowywania. szkoda że kupuje Pan taki szajs. (...)" Dlatego sobie darowałem na razie selekty :S Edytowane 6 Czerwca 2009 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...