Jump to content
luk1999

ASRock AMD 7xx/8xx - Wszystkie modele AM2+/AM3

Recommended Posts

No to panowie kurna CUDA/ nie mylić z NV...

AII 240 X2 ( czysty regor )

Zjechałem mnoznikiem cpu HTT NB na najnizsze wartośći Uma/sideport tez ruszałem... i

255HTT max !! raz wstała na 260 ale zawisła w biosie...

 

Koncza mi sie pomysły... a proc ma niezły potencjał...tylko co blokuje HTT ( na Windsorze 310 nie problem )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem nic nie pomagało .... to musi byc czysty regor. ( seria NAEIC) co ciekawe na V stock robi 3550Mhz...ale wogole z napieciem sie nie skaluje ! sciana to 3670-3720Mhz

niestety tylko TRFC pomogło tak jak LUK1999 mi podpowiedział na PW i HTT lata wysoko ..

 

Ale proc pod FC powiedział :

Dołączona grafika

Edited by Kwazor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś poskładałem kompa, który właśnie do mnie przyszedł, wszystkie podzespoły nowe. Dręczy mnie od pierwszego uruchomienia taki komunikat:

 

CMOS Date/Time Not Set

 

Press F2 or DEL to run setup

Press F1 to load values and continue

 

Po kliknięciu F2 otwiera się bios.

Jak kliknę F1 Uruchamia się system.

 

W niczym to nie przeszkadza, ale wkurza jak cholera żeby za każdym razem klikać F1.

 

W biosie ustawiałem zegar i datę ale to nic nie daje w dodatku rok jest 2099 i nie da się innego ustawić.

Zmieniłem bios z 1.20 na 1.40 ale to nic nie dało.

 

Baterie wyciągałem i też nic to niedaje :blink:

Najgorsze jest to, że to komputer dla znajomego i nie dam mu go z takim "bublem" :sad:

 

Ktoś pomoże ? Albo miał taki problem ?

 

Do Moderatorów: Mój temat został zamknięty jak się domyślam chodziło o to, że moje pytanie powinno się właśnie znaleźć w tym miejscu. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płyta na gwarancje skoro nowa.... Widać trafiła się jakaś taka.... Sam mam problem/nie problem ze swoim AsRockiem A770DE po prostu nie działa złącze ATA, już bym ją dawno wysłał na gwarancję, ale złącze ATA nie jest mi potrzebne aż tak, używam napędu optycznego na SATA. A czekać zanim zrealizują tą całą procedurę mi się nie chce.

Edited by stasio1500

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś złożyłem zestawik Phenom II X2 545 + AOD790GX co czyni go pierwszym własnym zestawem pod amd od czasów K6-2 postanowiłem sprawdzić co tak chwalicie tego asrocka a że do wyrwania płytka była za 200zł to czego nie spróbować.

Moje spostrzeżenia płyta jest pancerna dostała ostry lanie w transporcie czego efektem było połamanie 2 zatrzasków od slotów pamięci miałem obawy czy będzie działać ale widać nie zrobiło to na niej wrażenia :) Płyta przybyła z biosem 1.40 na pokładzie, kilka krótkich słów na temat biosa: nie podoba mi sie :) nie dlatego, że jest zły ale dlatego, że wole biosy awarda ;) procka wykrywa jako nieznany procesor co oczywiście zwisa mi i powiewa ważne że działa :).

Płyta wygląda nie jak produkt Asrocka a Gigabyta naprawdę gdyby nie charakterystyczne karta i napis asrock wyglądała by jak coś w stylu P35-DS3R. Moją szczególną uwagę zwróciła zintegrowana dźwiękówka czyli ALC890 gra to jak ... nie integra a coś w stylu Audigy SE O_O bas bardzo mięsisty ale nie na tyle aby starał się dominować, średnica trochę wycofana ale nic drastycznego, niezła góra i przestrzeń ogólnie jak na zintegrowany kodek to naprawdę spory postęp względem ALC888 acha i najważniejsze żadnego szumu nawet na 100% zupełna cisza co cieszy.

Nad VGA nie będę się rozpisywał wyświetla obraz czyli ok. Płyta też poprawnie odczytuje SPD moich goodramów i usatwia je na CL5 czego DS3L nie robiła

Musze wspomnieć też o dobrym layoucie płyty wszystko na swoim miejscu i tam gdzie bym chciał.

W zasadzie jedyny minus jaki zaobserwowałem to brak flashowania z poziomu biosa ale flashowac raczej nie będę wiec nie minus

OC jeszcze nie sprawdzałem jedyne co sprawdzałem to odblokowywanie procka i procek się nie odblokowuje znaczy jest niestabilny ale zwisa mi to bo tanio kupiłem.

Moja ocena narazie z biegu 8/10 może dodam pkt w miarę użytkowania ewentualnie odejmę jeśli wezmę pod uwagę cenę to 10/10 warto było zaryzykować aha żadnych cold bootów nawet po odblokowaniu na X4 który jest uwalony ;) jak ktoś potrzebuje płytki na Am2+ bo ma sporo ramu to polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

andrew nie chce mi się bawić mój 545 nawet nie uruchamia się do windy wykrzacza się na loadingu także nie ma co pewnie odblokowywać poza tym to procek na rok a może krócej. Poza tym są cyrki z pamięciami na 1.80 z tego co się naczytałem działa mi 1.40 niech działa dalej wszytskie programy za wyjątkiem biosa widza 545 takze spoko jeszcze będe musiał rozgryźć jak kręcić Phenoma i będą bardzo happy. Zmiana proca w zasadzie tylko aby pobawić się PCSX2 a ten i tak tylko 2 wątków używa

Share this post


Link to post
Share on other sites

pytanie za 100pkt wtf ? napięcie w biosie ustawione na 1.35 puściłem proca na 3,5ghz wszystkie programy pokazują od 1,37-1,4v błędne odczyty czy co ? do tego tempy pod obciążeniem na boxie 42-43 stopnie ? czy wszystko jest ok czy odczyty nie takie.

Widze duży plus w OC pamięci nie krzaczyły mi się na 940mhz przy Cl5 przy 1.8v na poprzedniej płycie już świrowały ale i tak ustawiłem 1,9v dla pewności. BTw gdzie się ustawia dzielnik ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Także z napięciami luz. Teraz mam lepszy joke szedł 25 minut przy 3,5ghz się wysypał podniosłem napięcie wysypał się na 3,5ghz po 20sekundach na 3,4 też. Przepuszczę go na def zobaczę czy wszystko bangla.

I właśnie mi zaczął cwierkać lol dobrze, że to ćwierkanie jest z serii tych nie świdrujących, bo bym się wpienił.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra wygląda na to, że płyta maxuje trochę powyżej 3,6ghz co mnie bardzo zadowala procek może iść wyżej narazie 1,4v i zjeżdżam z napięciem w dół. Płyta powyżej 240mhz wymięka ale nie chce mi się sprawdzać co do 1mhz gdzie się kończy.

 

btw wydajny ten box i nawet cichy jak na max obrotów.

Edited by Art385

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie, że kupie chłodzenie, długo box nie będzie mimo, że tempy max w okolicach 50c ale mimo to szum jest wyraźnie słyszalny jak nie słucham muzyki.

Płytka przestała też ćwierkać co mnie bardzo cieszy ogólnie super ekstra. Z OC nie będę wyżej kombinował na boxie moja zachłanność jest zaspokojona :) 3,6ghz stabilne przy 1.375 z biosu niżej mi się już nie chce testować teraz spróbuje wycisnąć pamięci i zostawiam bo czas wreszcie potestować sprzęt

 

PS. ta płytka nie ma trfc także pokręcone :)

 

PS. 3,6ghz stabilne @stock V wczoraj pamiątki mi przeszkadzały widać.

Edited by Art385

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po podkreceniu procesora do 3,6 na napieciu 1,45 c'n'q powoduje bluescreeny - mozna jakos temu zaradzic? Sprzet jak w sygnie.

 

Edit:

Zle napisalem - c'n'q jest wylaczone, ale wolalbym zeby dzialalo przy obecnym podkreceniu - zmienic napiecia, mnozniki czy tym podobne?

 

Znalazlem rozwiazanie - phenom msr tweak

Edited by Czarnodziej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, od dzisiaj użytkuję to płytę(a785gxh), ale mimo prób i instalacji ponad dziesięciu wersji sterowników do grafiki (zintegrowanej) nie mogą dojść z nią do ładu. Z niewiadomych przyczyn ustawiona jest rozdzielczość 640*480, a przy próbie zmiany komputer się resetuje. Windows jest świeży, więc nie powinno być żadnego konfliktu. Ogólnie to nie mogę przebrnąć także przez instalację CCC, a jak już się uda to program się nie odpala. System to Windows XP SP3.

Wszystkie pozostałe podzespoły są sprawne, sprawdziłem.

Edited by sebakPL

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdzałem sterowniki i z płyty i ze strony AMD (CCC wogóle nie chciało się uruchomić po zainstalowaniu więc później go zawsze odznaczałem), motyw jest zawsze ten sam, problem ze zmianą ustawień monitora. Znacie jakieś modowane drivery które podeszły by do integry? Bo ja już nie mam pomysłów. Właśnie leci po raz 4 instalka windowsa, bo co innego mogę zrobić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po zmianie systemu na Windows 7 wsio hula jak powinno, tylko, że ja potrzebuje XP, ATi ma u mnie minusa, a ASRockowi następnym razem pokaże takiego wała!

P.S.

A Mikro$oftowi już teraz pokazuje, nie uwierzę, że to diabelskie nasienie nie maczało w tym palców.

Edited by sebakPL

Share this post


Link to post
Share on other sites

heh po kilku dniach płyta sprawuje się bardzo dobrze na biosie 1.40, musiałem podnieść napięcie na procku na 1,3625 ale ide o zakład, że to przez temperatury bo orthos na stock napięciach na prio 9 wykrzacza się dopiero po godzinie kiedy coś co w AOD się kryje pod nazwą TMPIN1 czy TMPIN2 przekracza 60stopni a czasem dobija do 70 już nie pamiętam ale chyba to pierwsze i chyba to jest NB

Teraz pytanie dobre chłodzenie do 100zł zastanawiam się nad Scythe Samurai ZZ lub Xigmatek HDT-S1283. Bo naprawdę nie wiem jak działa regulacja obrotów na tym asrocku mam wrażenie, że box jest non stop na 100% i ten szum mnie wkurza i to poważnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...