Skocz do zawartości
oswaldini

Przełącznik kołyskowy dwustopniowy 5 i 7V

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam przełącznik dwustopniowy kołyskowy jak tutaj:

Dołączona grafika

Chciałem do niego podpiąć wentylator 120mm z możliwością zmiany napięcia, 5 i 7V. Czy można to zrealizować za pomocą tego przełącznika i jaki byłby schemat połączenia. Z góry dziękuje za pomoc !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że w molexie jest 2x masa 5 oraz 12V. Przez podłączenie wentyla do czerwonego i żółtego uzyskujemy 7V dlatego zastanawiam się jak to zrobić. Z lewej czerwony (5V) w środku czarny (masa) z prawej .. ?

EDIT: OK juz chyba ogarnąłem.

Edytowane przez oswaldini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5V z molexa na stałe do wiatraczka 1

minus z molexa na włącznik I (według Twojego zdjęcia)

12V z molexa na włącznik II (według Twojego zdjęcia)

środkowa noga włącznika na stałe do wiatraczka 2

Jeżeli masz wiatraczek z trzema kabelkami, to wykorzystujesz tylko czerwony i czarny. Żółty zostawiasz.

Dołączona grafika

Edytowane przez kert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kert nie jestem przekonany czy według twojego schematu to zadziała. Zauważ, że zależnie czy zasilasz wentylka z 5V czy z 7V ma inną polaryzacje. Czyli na chłopski rozum raz plus jest na jednym kolorze kabelka raz na drugim. Sprawdziłem na 2 różnych wentylatorach, odwrócenie polaryzacji powoduje, że on nie startuje. Trzeba by jeszcze do tego schematu dołożyć mostek prostowniczy to by działało.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza się, właśnie nad tym teraz myślałem ;)

Edit:

Można to łatwo zrobić ale na przełączniku 2 biegunowym (taki jak twój, tylko że ma 6 nóżek)

Dołączona grafika

Edytowane przez kert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można to też zrobić, jak pisałem wcześniej, czyli zamiast do wentylatora z 4 posta podłączyć wejście mostka prostowniczego (polaryzacja obojętna, na obrazku oznaczone jako AC), a wyjście mostka prostowniczego do wentylatora zgodnie z oznaczeniami na mostku. Koszt takiego mostka to około 50gr.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bobras mostek może nie zdać egzaminu. W mostu będą jednocześnie dwie diody w szeregu a więc ok 1,4V spadku napięcia. 5V - 1,4V = 3,6V przy takim napięciu mało który wentylator ruszy. Myślę, że lepiej zastosować stabilizator 7808 i mieć 8V uzyskane z linii 12V.

Osobiście jestem niechętny uzyskiwaniu 7V pomiędzy linią 5V a 12V. Mały błąd, zwarcie pomiędzy liniami 5V a 12V. Nie wiadomo jak wtedy zachowają się zabezpieczenia w zasilaczu. Ten temat był jednak już przerabiany i każde rozwiązanie ma swoich zwolenników i przeciwników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi