oswaldini Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 Witam. Posiadam przełącznik dwustopniowy kołyskowy jak tutaj: Chciałem do niego podpiąć wentylator 120mm z możliwością zmiany napięcia, 5 i 7V. Czy można to zrealizować za pomocą tego przełącznika i jaki byłby schemat połączenia. Z góry dziękuje za pomoc ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Tak, można to zrealizować za pomocą tego przełącznika. Na środek masa, a na zewnątrz z jednej strony 5 a z drugiej 7V... Edytowane 24 Stycznia 2011 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswaldini Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Tylko że w molexie jest 2x masa 5 oraz 12V. Przez podłączenie wentyla do czerwonego i żółtego uzyskujemy 7V dlatego zastanawiam się jak to zrobić. Z lewej czerwony (5V) w środku czarny (masa) z prawej .. ? EDIT: OK juz chyba ogarnąłem. Edytowane 24 Stycznia 2011 przez oswaldini Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kert Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 (edytowane) 5V z molexa na stałe do wiatraczka 1 minus z molexa na włącznik I (według Twojego zdjęcia) 12V z molexa na włącznik II (według Twojego zdjęcia) środkowa noga włącznika na stałe do wiatraczka 2 Jeżeli masz wiatraczek z trzema kabelkami, to wykorzystujesz tylko czerwony i czarny. Żółty zostawiasz. Edytowane 24 Stycznia 2011 przez kert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswaldini Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 DZIEKI ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 Kert nie jestem przekonany czy według twojego schematu to zadziała. Zauważ, że zależnie czy zasilasz wentylka z 5V czy z 7V ma inną polaryzacje. Czyli na chłopski rozum raz plus jest na jednym kolorze kabelka raz na drugim. Sprawdziłem na 2 różnych wentylatorach, odwrócenie polaryzacji powoduje, że on nie startuje. Trzeba by jeszcze do tego schematu dołożyć mostek prostowniczy to by działało. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kert Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 (edytowane) zgadza się, właśnie nad tym teraz myślałem ;) Edit: Można to łatwo zrobić ale na przełączniku 2 biegunowym (taki jak twój, tylko że ma 6 nóżek) Edytowane 24 Stycznia 2011 przez kert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 Można to też zrobić, jak pisałem wcześniej, czyli zamiast do wentylatora z 4 posta podłączyć wejście mostka prostowniczego (polaryzacja obojętna, na obrazku oznaczone jako AC), a wyjście mostka prostowniczego do wentylatora zgodnie z oznaczeniami na mostku. Koszt takiego mostka to około 50gr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 bobras mostek może nie zdać egzaminu. W mostu będą jednocześnie dwie diody w szeregu a więc ok 1,4V spadku napięcia. 5V - 1,4V = 3,6V przy takim napięciu mało który wentylator ruszy. Myślę, że lepiej zastosować stabilizator 7808 i mieć 8V uzyskane z linii 12V. Osobiście jestem niechętny uzyskiwaniu 7V pomiędzy linią 5V a 12V. Mały błąd, zwarcie pomiędzy liniami 5V a 12V. Nie wiadomo jak wtedy zachowają się zabezpieczenia w zasilaczu. Ten temat był jednak już przerabiany i każde rozwiązanie ma swoich zwolenników i przeciwników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswaldini Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 Dobra dam sobie jednak spokój i kupie kiedyś Scythe Kaze Master 5,25'' na 4 lub 6 wentyli. W każdym razie dzieki panowie. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...