XeNoN Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Witam Moja konfiguracja: e8400@4ghz abit ip35-e 2x2gb Gskill PI Black 800 Corsair 650W gigabyte 460gtx 1gb Komputer mam od dość dawna, ostatnia dokupiłem grafę i nową zasiłkę jw. Komp chodził non stop przez jakieś 48h i kiedy go zrestartowałem nie chciał się zbootować. Zrobiłem reset CMOS poprzez wyjęcie baterii i wstał. Pierwsze co, to wlazłem do biosu, żeby dać stare ustawienia, zapisałem, restart pc i komp nie chce znów wstać i tak za każdym razem po restarcie. Na starcie wyświetla CMOS checksum error, mogę wcisnąć F1 i wejść do windowsa i komp chodzi bez żadnych problemów na defaultowych ustawieniach niestety, czyli 3ghz i pamięć na 667:>. Ale wszystkie testy, gry itp.. działają bez problemów. Co może być przyczyną i jak to naprawić?. Znalazlem info, że może to mieć coś wspólnego z baterią na płycie, ale podmieniłem na inną z drugiego kompa i nic to nie pomogło. Zupdatowałem bios do mobo z poziomu windows:> udało się ale też nic to nie dało. Rozebrałem cały pc, próbowałem odpalać go z podłączonym tylko cpu,grafa, 1 kostka ramu w różnej konfiguracji i też nic to nie dało. Sprawdziłem dokładnie płytę, i nie wygląda na wygiętą, spaloną gdzieś, kondensatory wyglądają też normalnie. Edytowane 24 Stycznia 2011 przez XeNoN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 Przy każdym OC nie wstaje czy tylko gdy dochodzisz do 4GHz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XeNoN Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 Oc nie ma tu znaczenia, po kazdym restarcie nie wstaje. Trzeba zrobic reset cmosu i wtedy bez wchodzenia do biosu jak wcisne f1 na poczatku to moge wejsc do windowsa na defaultowych ustawieniach. Jesli jednak wejde do biosu i wyjde zeby zapisac ustawienia (nawet jesli nic nie zmienilem zupelnie) to po restarcie tez nie wstanie i trzeba robic reset cmosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 U mnie na GA-MA78GM-S2H pomogło wyjęcie bateryjki na kilka godzin, następnie wejście do biosu i zapisanie domyślnych ustawień. U kolegi na czymś starszym wystarczyło 20-30min. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...