Skocz do zawartości
XeNoN

Komp wstaje tylko po resecie CMOS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moja konfiguracja:

e8400@4ghz

abit ip35-e

2x2gb Gskill PI Black 800

Corsair 650W

gigabyte 460gtx 1gb

Komputer mam od dość dawna, ostatnia dokupiłem grafę i nową zasiłkę jw. Komp chodził non stop przez jakieś 48h i kiedy go zrestartowałem nie chciał się zbootować. Zrobiłem reset CMOS poprzez wyjęcie baterii i wstał. Pierwsze co, to wlazłem do biosu, żeby dać stare ustawienia, zapisałem, restart pc i komp nie chce znów wstać i tak za każdym razem po restarcie. Na starcie wyświetla CMOS checksum error, mogę wcisnąć F1 i wejść do windowsa i komp chodzi bez żadnych problemów na defaultowych ustawieniach niestety, czyli 3ghz i pamięć na 667:>. Ale wszystkie testy, gry itp.. działają bez problemów.

Co może być przyczyną i jak to naprawić?.

Znalazlem info, że może to mieć coś wspólnego z baterią na płycie, ale podmieniłem na inną z drugiego kompa i nic to nie pomogło.

Zupdatowałem bios do mobo z poziomu windows:> udało się ale też nic to nie dało.

Rozebrałem cały pc, próbowałem odpalać go z podłączonym tylko cpu,grafa, 1 kostka ramu w różnej konfiguracji i też nic to nie dało.

Sprawdziłem dokładnie płytę, i nie wygląda na wygiętą, spaloną gdzieś, kondensatory wyglądają też normalnie.

Edytowane przez XeNoN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oc nie ma tu znaczenia, po kazdym restarcie nie wstaje. Trzeba zrobic reset cmosu i wtedy bez wchodzenia do biosu jak wcisne f1 na poczatku to moge wejsc do windowsa na defaultowych ustawieniach.

Jesli jednak wejde do biosu i wyjde zeby zapisac ustawienia (nawet jesli nic nie zmienilem zupelnie) to po restarcie tez nie wstanie i trzeba robic reset cmosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi