Skocz do zawartości
harpy

Fani soundstorma - pomocy ...

Rekomendowane odpowiedzi

cześć wszystkim,

Jestem strasznie zdesperowany - do tego stopnia, że chce kupić zwykłą kartę z obsługą głośników 5.1....a soundstorma wyłączyć...

W czym problem - kupiłem sobie epoxa 8rda+ m.in. ze względu na zintegrowanego Soundstorma. Niedawno dokupiłem zestaw Inspire 5100 (5.1), żeby wykorzystać w pełni mozliwości audio.

No i zaczeło się ... Mam problem z dzwiękiem - jak wielu userów soundstorma na epox 8rda+ (z tego co widzę na sieci).

Problem polega na tym, że nie mogę uzyskać normalnego dźwięku - tzn. słychać tylko trakie przerywane półdźwięki (zarówno podczas tonu testwego kolumn jak i dowolnego formatu muzyki).

Na zachodnich serwisach to jest określane jako "crackling and popping noise".

Próbowałem zastosować wskazówki z http://www.motherboardfaqs.com/Epox_nForce2/index.php - czyli wyciszenie wejścia liniowego, mikrofonowego, 'off' dla wejścia digital - nic. Ciągle widzę takie paski (poziom głośności) w panelu sterowania nforce na wszystkich kolumnach - mimo iż żaden dzwięk nie jest puszczony ... (tak jak jest to opisane na w/w stronie).

Włączałem wyjscie cyfrowe - nic nie pomaga, zmieniałem właściwości komputera z "jednoprocesorowy komputer z ACPI" (czy jakoś tak) na "komputer PC z interfejsem ACPI" - dalej to samo !!!

Głośniki są napewno dobre i dobrze podłączone. Aha korzystam z połączeń analogowych (bo do spdifa dopiero się przymierzam).

Porady z tej strony nic mi nie pomagają. A dźwięk dalej przypomina sieczkę - a właściwie nic nie przypomina oprócz trzeszczących odgłosów.

Mój konfig to WinXP Prof (wersja z wbudowanym SP1). Athlon 1700+ (180*11) synchronicznie z 2*256TwinMos (DDR400) w Dualu, Radeon9100, Chieftec 360W, Nie mam dodatkowego chłodzenia komponentów (np. mostka południowego). Stery najnowsze oficjalne (bodajże 2.03) z nvidia.com.

Prosze pomóżcie mi (np. jakiś link), bo będę musiał wyłączyć w biosie soundstorma i pluć sobie w brodę czmu nie kupiłem 8rda bez plusa.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Zamienilem na kopmputer z interfejsem ACPI

Haha

Akurat w polsjiej wersji xp Advanced oznacza Jednoprocesorowy

Sprawdzajac hal.dll w system 32 uzyskasz oryginalna wersje pliku

czy halaacpi.dll

czyli hal advanced acpi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha

Akurat w polsjiej wersji xp Advanced oznacza Jednoprocesorowy

Sprawdzajac hal.dll w system 32 uzyskasz oryginalna wersje pliku

czy halaacpi.dll

czyli hal advanced acpi

czyli podmianka, którą zrobiłem - właściwienic nie dała :!: :?:

nic nie kumam.... :(

a na zagranicznych forach, troche szukałem - ale tam ludzie uzyskują efekty po zmianach, które ja zastosowałem - a tu qpa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli podmianka, którą zrobiłem - właściwienic nie dała :!: :?:

nic nie kumam.... :(

a...

Prawdopodobnie nic

Wrecz uzyskales odwrotny rezultat

Chyba ze polska wersja ma cos namieszanego oprocz tlumaczen

Sprobuj dac chlodzenie na south bridge (sprawdz jego temp) (nie przyklejaj na stale przynajmniej na razie)

reinstaluj winde

reinstaluj winde z wylaczonym apicem

wymien plyte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie a tak wszyscy sie slinili tym sound- stormem a tu takie problemy prawie wszyscy je maja z tym zeby uzyskac dzwiek 5.1 a na livach czy audigy wszystko bez problemu lata daltego zostalem przy live 5.1

Tak sie sklada ze mam taki sam zestaw glosnikowy i soundstorma, nie mam zadnych problemow z nim, mialem live 5.1 i sprzedalem go jak kupilem 8rda+. Mam juz druga plyte na nforce2 tym razem fic`a i tez zadnych problemow z dzwiekiem 5.1 nie mam.

Moze zle podlaczyles te kolumny. Jesli probowales wszytskich mozliwych podlaczen to masz jeszcze w panelu sterowania nvidia nforce takie cos jak kreator konfiguracji kolumn, moze tego nie odpalales.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie sklada ze mam taki sam zestaw glosnikowy i soundstorma, nie mam zadnych problemow z nim, mialem live 5.1 i sprzedalem go jak kupilem 8rda+. Mam juz druga plyte na nforce2 tym razem fic`a i tez zadnych problemow z dzwiekiem 5.1 nie mam.

Moze zle podlaczyles te kolumny. Jesli probowales wszytskich mozliwych podlaczen to masz jeszcze w panelu sterowania nvidia nforce takie cos jak kreator konfiguracji kolumn, moze tego nie odpalales.

No kolumny raczej są dobrze podłączone - front do line out, rear do line in, a subufer/center do mikrofonu. Zworek na płycie nie ruszałem (default).

Zapuściłem kreatora kolumn - działa - tzn. wszystkie kolumny zgłaszaja sie po kolei (ustawione na wyjście analogowe).

Mam jeszce pytanie - jak uzyskać dzwięk 5.1 przy oglądaniu filmów DVD/DivX z AC3 :?: W wyżej wspomnianym controlnym panelu mam ustawioną konfigurację na 6 kolumn (działają). Mam kilka filmów DivX ze scieżka AC3 i kiedy odpalam np. bestplayera z zainstalowanym już wcześniej filtrem AC3 to mam w konfiguracji strumieni audio mozliwość wybrania tylko dzwięku na 2 kolumny (4 kolumny i 6 - sa wyszarzone) albo SPDIF. Obok jest informacja, że sciezka jest zakodowana w systemie 5.1 :!: :?: Podobnie sytuacja jest w innych playerach wykorzystujących filtry AC3....

Czy coś trzeba dodatkowo konfigurować (w windowsie też są wybrane głośniki 5.1). Czy układ realteka (chyba al650) ma tutaj jakieś znaczenie - np. czy trzeba zaistalować jakieś oprogramowanie do tego :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kolumny raczej są dobrze podłączone - front do line out, rear do line in, a subufer/center do mikrofonu. Zworek na płycie nie ruszałem (default).

Zapuściłem kreatora kolumn - działa - tzn. wszystkie kolumny zgłaszaja sie po kolei (ustawione na wyjście analogowe).

Mam jeszce pytanie - jak uzyskać dzwięk 5.1 przy oglądaniu filmów DVD/DivX z AC3 :?: W wyżej wspomnianym controlnym panelu mam ustawioną konfigurację na 6 kolumn (działają). Mam kilka filmów DivX ze scieżka AC3 i kiedy odpalam np. bestplayera z zainstalowanym już wcześniej filtrem AC3 to mam w konfiguracji strumieni audio mozliwość wybrania tylko dzwięku na 2 kolumny (4 kolumny i 6 - sa wyszarzone) albo SPDIF. Obok jest informacja, że sciezka jest zakodowana w systemie 5.1 :!: :?: Podobnie sytuacja jest w innych playerach wykorzystujących filtry AC3....

Czy coś trzeba dodatkowo konfigurować (w windowsie też są wybrane głośniki 5.1). Czy układ realteka (chyba al650) ma tutaj jakieś znaczenie - np. czy trzeba zaistalować jakieś oprogramowanie do tego :?: :?: :?:

z tego co mi wiadomo przez wyjscie analogowe mozna uzyskac tylko dolby surround a dzwiek ac3 tylko przez wyjscie cyfrowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co mi wiadomo przez wyjscie analogowe mozna uzyskac tylko dolby surround a dzwiek ac3 tylko przez wyjscie cyfrowe

hmm... Dziwie się, bo jakoś to do mnie nie może dotrzeć :( Po co więc podłączanie 6 głośników jak i tak jest to tylko Dolby Surround :?: Czy czasem APU soundstorma nie potrafi zdekodować dzwieku AC3 i wysłać go na analogowe wyjscia (te 3 standardowe z tyłu).

Dziwię się, bo epox nie daje razem z płytą sledzia z spdifem i wniosek z tego, ze nie ma co kupować zestawu 5.1 (i pelni z niego korzystać) jezeli sie nie 'dokombinuje' tego sledzia .....

Mam racje, czy poprostu nic nie rozumiem ... :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie czasami tez problemem jest ze cos tam zle ustawione lub doinstalowane nie tak i sie ludzie skarza ze mimo ustawionych 6-ciu glosnikow wlacza im sie tylko 4 itd. Ja tego problemu nie mam wszystkie 6 chodzi, jesli nie chodzi to biore stworz kanal centralny i juz chodzi. Ale ogolnie w grach z eax nie ma problemu z dzialaniem zestawu 5.1. Jedna rzecz ci pomoglem, natomiast tego juz ci nie pomoge bo na to sie sklada wiele czynnikow w systemie, nie mam pojecia jak ci poradzic w tym momencie, jedynie moge ci zyczyc powodzenia w mieszaniu ustawieniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie czasami tez problemem jest ze cos tam zle ustawione lub doinstalowane nie tak i sie ludzie skarza ze mimo ustawionych 6-ciu glosnikow wlacza im sie tylko 4 itd. Ja tego problemu nie mam wszystkie 6 chodzi, jesli nie chodzi to biore stworz kanal centralny i juz chodzi. Ale ogolnie w grach z eax nie ma problemu z dzialaniem zestawu 5.1. Jedna rzecz ci pomoglem, natomiast tego juz ci nie pomoge bo na to sie sklada wiele czynnikow w systemie, nie mam pojecia jak ci poradzic w tym momencie, jedynie moge ci zyczyc powodzenia w mieszaniu ustawieniami.

No z tym pomaganiem to tak nie do końca prawda, bo jeśli Ci chodzi o ustawienia w Control Panelu, to robiłem to odrazu (jestem lamerem - ale nie aż takim :D). Problem polegał na tym, że przy tonach testowych po każdej konfiguracji kolumn z moich głośników wydobywały sie przycięte odgłosy przypominajace, z przeproszeniem, pierdzenie (zamiast 'left, right, left surround,....).

Ale bardzo dziekuje za wszystkie porady (w tym Twoje).

Już teraz nie pamiętam, za którym razem mi sie udało usłyszeć wspomniane wczesniej tony testowe i nie wiem czy faktycznie jest już wszystko OK, bo nie grała u mnie muzyka/dzwięki dłużej niz 20 min.

Ogólnie jesli coś się wywaliło - tzn. słychać było tylko popierdywanie - pomagało tylko wyłączenie zupełne kompa na co najmniej 10 min. i po ponownym włączeniu wsi wracało do normy - ale np. wszystkie suwaki głośności kolumn były ustawione na min. :idea: Dlaczego - nie wiem :?:

Nadal mam problem z uzyskaniem dzwieku 5.1 - ciągle jest to tylko dolby surround w 2 głośnikowej wersji. Niby słuchać to we wszystkich satelitach (kolorowe paski w control panelu) - ale pasek subbufera ani drgnie (mimo iż dzwieki się z niego dobywają).

Nie wiem co mam z tym zrobić - przecież jak wspomniałem wcześniej - bezsensu byłoby kupować zestaw 5.1 i go nie wykorzystac, bo nie ma się spdifa....Pocoś są te 3 wyjścia analogowe, nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasek od subwoofera ani drgnie bo center i woofer ida z tego samego kanalu.

no i wlasnie to jest problem bo w dloby digital mash 5 kanalow plus kanal 0.1 czyli woofer i jest to zupelnie odseparowany kanal zreszta jak kazdy inny natomiast w dolby surround dzwiek idzie analogowo dlatego woofer gra razem z centralnym np to jest takie przybajerzone stereo...dzwiek w dolby nie musi byc podlaczony przez spdif...tak jak 4ex w amplitunerach masz mozliwosc podlaczenia dvd np przez kabel optyczny albo coaxial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje boje cd :

Zainstalowałem najnowsza wersję AC3Filtera (068b) - ustawiłem zgodnie z zaleceniami Kury - działa - graja wszystkie głośniki razem z subuferem :P . Mogę juz oglądać divixy 5.1 :!:

Zapuścilem kontrolnie film z DVD przez PowerDVD XP (ver. 4.0) - i kupa tam mam możliwość wyboru tylko 2 głośników (stereo, surround) lub spdif. W helpie jest napisane o możliwości odsłuchiwania przez 6 głośników (co jets zgodne ze ścieżką dźwiękową filmu dvd - 5.1). A tu nic w opcjach jak nie było 6 (a nawet 4) głosników tak nie ma ....

Pytanie - czy to wersja PowerDVD czy coś innego ? W Control Panelu - widzę paski na satelitach (oprócz subufera) -> czyli ustawone w PowerDVD - Surround.

Juz mnie (i napewno Was :? ) to męczy i zniechęca coraz bardziej.

I mam jeszcze jedno pytanie : czy w moim przypadku (głośniki analogowe inspire 5.1, żadnego zew. wzmacniacza, soundstorm) da mi coś jesli wyprowadzę sobie SPDIFa - czy będzie to dla mnie w czyms pomocne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam też podłączone głośniki analogowo (Sb audigy + Creative Inspire 5300). I jak chcę oglądać DVD z dźwiękiem AC3 to w opcjach karty musi być zaznaczona opcja Ac3 decode a w odtwarzaczu DVD wybieram SPDIF mimo że głośniki mam podłączone analogowo !!!. Działa to tak, że odtwarzacz wysyła dźwięk w formacie cyfrowym na złącze SPDIF ale przy włączonej opcji AC3 decode w mixerze sygnał ten jest przechwytywany przez SB Audigy i rozdzielany na kanały 5.1. (Jak wyłącze opcję AC3 decode to nic nie słychać i sygnał rzeczywiście idzie do złącza SFDIF.) Niestety nie miałem możliwości pobawić się Soundstormem ale podejrzewam, że może on też dekodować AC3 więc spróbuj zaznaczyć dekodowanie AC3 w opcjach mixera i w odtwarzaczu DVD SPDIF output powinno działać.

Wyprowadzenie dźwięku kablem optycznym lub cyfrowym SPDIF lub TOSlink nic ci w tym przypadku nie da bo głośniki analogowe Inspire (np moje Inspire 5300) nie mają odpowiedniego wejścia więc nie będziesz miał gdzie tego podłączyć a poza tym to i tak w takim wypadku musiałbyś mieć zewnętrzny dekoder AC3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam też podłączone głośniki analogowo (Sb audigy + Creative Inspire 5300). I jak chcę oglądać DVD z dźwiękiem AC3 to w opcjach karty musi być zaznaczona opcja Ac3 decode a w odtwarzaczu DVD wybieram SPDIF mimo że głośniki mam podłączone analogowo !!!. Działa to tak, że odtwarzacz wysyła dźwięk w formacie cyfrowym na złącze SPDIF ale przy włączonej opcji AC3 decode w mixerze sygnał ten jest przechwytywany przez SB Audigy i rozdzielany na kanały 5.1. (Jak wyłącze opcję AC3 decode to nic nie słychać i sygnał rzeczywiście idzie do złącza SFDIF.) Niestety nie miałem możliwości pobawić się Soundstormem ale podejrzewam, że może on też dekodować AC3 więc spróbuj zaznaczyć dekodowanie AC3 w opcjach mixera i w odtwarzaczu DVD SPDIF output powinno działać.

Dzięki ! I teraz mam pytanie do posiadaczy soundstorma - gdzie mogę w opcjach tego 'cuda' włączyć opisane przez Leonidasa AC3 decode ???

Chyba, że w SS działa to inaczej :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i wlasnie to jest problem bo w dloby digital mash 5 kanalow plus kanal 0.1 czyli woofer i jest to zupelnie odseparowany kanal zreszta jak kazdy inny natomiast w dolby surround dzwiek idzie analogowo dlatego woofer gra razem z centralnym np to jest takie przybajerzone stereo...dzwiek w dolby nie musi byc podlaczony przez spdif...tak jak 4ex w amplitunerach masz mozliwosc podlaczenia dvd np przez kabel optyczny albo coaxial

Dzwiek dolby digital idzie z wyjscia cyfrowego, wiec nie wiem jak ty chcesz uzyskac ten dzwiek z wyjscia analogowego. A problem z tymi paskami rozwiazalem tak : wylaczylem wyjscie cyfrowe , stworzylem kanal LFE ktory to odziela niskie czestotliwosci zeby szly bezposrednio na woofer a nie takze do centralnego i po prawej masz jeszcze sowak do jakich czestotliwosci to ma przenosic na woofer, dobre glosniki to 100hz ja mam ustawione 98 bo najlepiej mi wtedy basy ida, choc slychac jeszcze troche w centralnym basy, wystarczy do ucha przystawic central i przesowac sowak tak zeby basy znikly. Wtedy ten pasek oddzielnie idzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ! I teraz mam pytanie do posiadaczy soundstorma - gdzie mogę w opcjach tego 'cuda' włączyć opisane przez Leonidasa AC3 decode ???

Chyba, że w SS działa to inaczej :idea:

Sprobuj jeszcze taki program nvswap do sciagniecia z www.nvidia.com . A co do wyjsc cyfrowych to zrob i sprawdz nie jest to drogie jesli sam sobie zlutujesz tutaj masz link jak to zrobic http://www.8rdafaq.com/Epox_nForce2/file.p...?file=spdif.htm .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialem zauwazyc tylko ze epox nie ma certyfikacji SS :D

Tylko dlatego ze nie spelnil warunkow takich ze musial dodatkowo walnac z tylu wyjscia cyfrowe i optyczne dla soundstorma, wiec nie moga afiszowac swojej plyty logiem soundstorm co nie znaczy ze nie moga go wykorzystac, a jest to spowodowane utrudnieniem wyprowadzenia wiekszosci sciezek zeby sie znalazly te wyjscia. Takie sciezki musza byc bardzo dobrze poprowadzone i nie wchodzic w zadne pola magnetyczne wytwarzane np przez karte graficzna na agp, lub inne urzadzenia na pci. Jesli sie wie co gdzie i jak ustawic a nie jest to trudne to uzyskujemy powalajacy krystaliczny dzwiek, ja sprzedalem swojego sb 5.1 i sie nie zawiodlem, chociaz przydaly by mi sie glosniki z wejsciem cyfrowym. Technologicznie soundstorm jest bardziej zaawansowany od audigy i nie obciaza tak procesora, co nawet w grach odzwierciedla to w klatkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technologicznie soundstorm jest bardziej zaawansowany od audigy i nie obciaza tak procesora, co nawet w grach odzwierciedla to w klatkach.

no big ROTFL ...... ;)

w którym miejscu SoundStorm jest bardziej zaawansowany od Audigy - może w EAX Adv HD ?

ech ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technologicznie soundstorm jest bardziej zaawansowany od audigy i nie obciaza tak procesora, co nawet w grach odzwierciedla to w klatkach.

no big ROTFL ...... ;)

w którym miejscu SoundStorm jest bardziej zaawansowany od Audigy - może w EAX Adv HD ?

ech ....

Poczytaj sobie troszke http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/154-102 a potem mozemy sobie pogadac na poziomie. Miejmy nadzieje ze via envy bedzie montowana na plytach z kt600 wtedy wkoncu ludzie wierni i oddani creative tak jak ty wkoncu ucichna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj jeszcze taki program nvswap do sciagniecia z www.nvidia.com . A co do wyjsc cyfrowych to zrob i sprawdz nie jest to drogie jesli sam sobie zlutujesz tutaj masz link jak to zrobic http://www.8rdafaq.com/Epox_nForce2/file.p...?file=spdif.htm .

Dzieki Druss - programik wyglada sensownie.

Co do SPDIFa - to mam takie gotowego śledzia z asusa (musze tylko odpowiednio przekrosowac kabelek, bo inaczej chyba sie zjaral).

Ale własnie nie jestem przekonany czy mi sie to wogole przyda, bo zew. wzmachola nie mam, wiec chyba tylko po to, żeby sobie uaktywnic wjscie cyfrowe z Control Panelu....

W końcu niech ktoś mi odpowie na pytanie - czy SS moze zdekodowac dzwiek AC3 wypuszczony np. z PowerDVD i wyrzucić go na analogowe wyjścia/głośniki. Jesli tak to co trzeba zaznaczyć w opcjach ...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj sobie troszke http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/154-102 a  potem mozemy sobie pogadac na poziomie. Miejmy nadzieje ze via envy bedzie montowana na plytach z kt600 wtedy wkoncu ludzie wierni i oddani creative tak jak ty wkoncu ucichna.

Ale po co tyle złośliwości ? ... przeczytałem ten artykół - i jakoś nie znalazłem nic poza tym, że EAX adv HD w tej kości nie jest zaimplementowane ... ale dyskusja prowadzona w ten sposób przerodziłaby się ino w akademicki bełkot........

Do Sound Storma poza tym, że jest wspaniały, nioeoceniony, cudowny - dodać można tyle:

- u dużej części użytkowników pojawiają się problemy z działaniem SS

- słychać trzaski i skrzeczenie (przynajmniej odczówalne z głośnikami Inspire 5.1 5300 podłączonymi do SS - przy podkręconej płycie Epox 8rda+)

- problemy z dźwiękiem 5.1 z DVD

i cóż można by dodać - jedynie to, że jeśli ktoś wykorzystuje komputer do multimediów - a nie tylko do gier, to dla niego SS (w implementacji Epoxa) odpada - nie ma spdif by default, a nawet jeśli by miał, to przy podłączeniu analogowych głośników 5.1 - można zapomnieć o wejściu mikrofonowym (używanym podczas pracy z np. programami do nauki angielskiego) i wejściu AUX (używanym do podłączenia dźwięku z karty TV) - ja mam taką właśnie konfigurację. Nie chodzi o to, że nie uważam że SS nie jest najcudowniejszym sterownikiem dźwięku - po prostu chcę powiedzieć, że nie jest tak uniwersalny jak np Audigy/Audigy2. Dlatego ja osobiście zostanę przy mojej karcie (audigy@Audigy2)bo nie lubię protez w stylu łączenia i lutowania dwóch kabelków, tylko po to bym mógł mieć mic+Aux in oraz wyjście na analog 5.1. Jeśli dla ciebie całym życiem jest SS - to twój wybór, którego krytykował nie będę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj sobie troszke http://www.frazpc.pl/artykuly_wyswietl/154-102 a  potem mozemy sobie pogadac na poziomie. Miejmy nadzieje ze via envy bedzie montowana na plytach z kt600 wtedy wkoncu ludzie wierni i oddani creative tak jak ty wkoncu ucichna.

Ale po co tyle złośliwości ? ... przeczytałem ten artykół - i jakoś nie znalazłem nic poza tym, że EAX adv HD w tej kości nie jest zaimplementowane ... ale dyskusja prowadzona w ten sposób przerodziłaby się ino w akademicki bełkot........

Do Sound Storma poza tym, że jest wspaniały, nioeoceniony, cudowny - dodać można tyle:

- u dużej części użytkowników pojawiają się problemy z działaniem SS

- słychać trzaski i skrzeczenie (przynajmniej odczówalne z głośnikami Inspire 5.1 5300 podłączonymi do SS - przy podkręconej płycie Epox 8rda+)

- problemy z dźwiękiem 5.1 z DVD

i cóż można by dodać - jedynie to, że jeśli ktoś wykorzystuje komputer do multimediów - a nie tylko do gier, to dla niego SS (w implementacji Epoxa) odpada - nie ma spdif by default, a nawet jeśli by miał, to przy podłączeniu analogowych głośników 5.1 - można zapomnieć o wejściu mikrofonowym (używanym podczas pracy z np. programami do nauki angielskiego) i wejściu AUX (używanym do podłączenia dźwięku z karty TV) - ja mam taką właśnie konfigurację. Nie chodzi o to, że nie uważam że SS nie jest najcudowniejszym sterownikiem dźwięku - po prostu chcę powiedzieć, że nie jest tak uniwersalny jak np Audigy/Audigy2. Dlatego ja osobiście zostanę przy mojej karcie (audigy@Audigy2)bo nie lubię protez w stylu łączenia i lutowania dwóch kabelków, tylko po to bym mógł mieć mic+Aux in oraz wyjście na analog 5.1. Jeśli dla ciebie całym życiem jest SS - to twój wybór, którego krytykował nie będę.

Nie jest moim calym zyciem ale ciesze sie ze wkoncu powoli monopol soundblastera zostanie wyparty z europy, jesli tak dalej pojdzie i via , jak i nvidia zaczna robic jeszcze lepsze karty muzyczne to bedzie to bardziej korzystne dla nas zwyklych zjadaczy chleba. I tym razem creative nie bedzie mialo tyle gotowki by powstrzymac przeciwnikow jakimi sa nvidia czy via, tak samo jak zrobili to z aureal. Wybralem soundstorma bo wysedl mi bardziej korzystniej cenowo nawet jak sprzedalem sb 5.1 za 100zl. Co do problemow z dzwiekiem ja ich nie mam. Co do wyjsc mikrofon itd sa plyty ktore oferuja tak zwane sledzie do dokupienia, niektorzy producenci daja juz te sledzie w komplecie, a jesli nie lubi sie sledzi to kupuje sie Abit`a NF7-S ktory to ma wszytskie wyjscia z tylu razem z optycznym wyjsciem. A i jeszcze co do EAX adv HD, jak soundstorm moze to posiadac jesli jest to patent creative, wykupienie patentu bylo by ze tak powiem bez sensu, za to soundstorm ma swoje patenty i tak zwane sprzetowe emulowanie EAX, tylko i wylacznie dlatego ze to sa standardy wymagane w grach a nvidia jest platforma dla graczy (wiec jakiekolwiek profesjonalne zastosowanie sie mija z celem, jesli sie bawimy w prawdziwe robienie muzyki to tez nie kupimy sobie audigy2 tylko sa bardziej profesjonalne karty do tego za ktore trzeba bardzo slono zaplacic).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeh, ja jakos niewidze urokow SS mam inna plytke (patrz podpis) a co prawda nie mialem problemow z dzwiekim - zestaw 2+1 ale dynamika dupiata w porownaniu z Audigy, wysoki poziom szumow na wyjsciu - wyraznie slyszalny. Monopol czy nie monopol ale jak ktos chce dobry dzwiek bez problemow to tylko SoundBlaster.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...