ppawlo Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Mam postfixa, i wiele kont na serwerze, np. www, ftp, postfix itd. Do obsługi konta przez pocztę używam squirrelmail. Jak mogę zablokować dostęp do nich nie mając firewall-a. nie chcę aby ktoś przez www zalogował mi się na konto www!! ( a tego konta używam np. do obsługi i aktualizacji stron internetowych) Jak moge ich poblokować?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 4 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2003 Nie rozumiem dokładnie o co ci chodzi... w jaki sposób ktoś przez konto www mógłby się zalogować nie znając hasła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppawlo Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 Tzn. mam np . konta www - dzięki niemu użytkownik uaktualnia strony internetowe, ma dzięki niemu dostep do katalogu apacha!! Konto samba umożliwia dogrywanie do katalogów udostepnionych plików przez ftp (z otoczenia sieciowego można tylko pobierać). I teraz jak loguję się do poczty i wpiszę np. samba i hasło to normalnie wchodzę do poczty i mogę wysyłać wiadomości. A chcę zablokować możliwość wysyłania meili temu użytkownikowi, aby nikt nie wszedł na to konto!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 Nie rozumiem tego sposobu przydzielania uprawnień. Każdy użytkownik powinien mieć własny login. A potem dopiero przydzieloną grupę uprawnień do samby, www, maila, etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...