Zulusman Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Witam Mam od niedawna ubuntu 10,10. Wizja była z odpaleniem 1x5970 + GTX460 + GTX470, ale w wziązk z kłopotami w isntalacji grafik NV(przy działającej ATi), dałem sobie spokój i robię komputer 480+470+460. Podstawą dla mnie jest podkręcenie wszystkich GPU bez podnoszenia napięcia. Max. wartości OC mam znalezione pod windowsem. Problem tkwi w tym, że nie chciałbym zmieniać w nich biosa, ale zrobić to programowo. O ile OC ATi to wklepanie jednej komendy z terminala dla każdego GPU, o tyle w NV nie jest to już takie proste. Wklepałem coobits`y do xorg.conf - nić, chyba że mam źle wklepane. Zainstalowałem nvclock beta 0.8 - najnowszą grafikę jaką zna, to seria GT200. Więc jestem w, że tak powiem, PUPIE. Czy ma ktoś jakieś rozsądne rozwiązanie mojego problemu?? Bawię się linuxem od 2 tygodni, więc i tak jestem w szoku, że jeszcze mi się chce :P EDYTA: po wpisaniu w google ferni, zamiast gtx 480, wyskoczył ten link: http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=ODUyNw i chyba wszystko jasne :( Edytowane 25 Stycznia 2011 przez Zulusman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2011 Hm, liczysz coś poważnego na tych grafikach? A do tematu : na pewno nie skusisz się na podmianę BIOSu kart? Przy tylu spokojnie możesz sobie testować ustawienia na każdej (jest z czego odpalić kompa jakby co :) ) Bo softem obecnie chyba ciężko... zawsze możesz poczekać kilka miesięcy i a nuż wtedy się uda. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2011 (edytowane) Grafiki będą wykorzystane do obliczeń rozproszonych. Narazie jestem na etapie wodowania calego secika - 2xfullcover + dtek gpu(z custom zapinką :D) Gdyby nie problemy z ATi w obliczeniach(obciża tylko 1 GPU w 5970), bylyby same fullcovery EDYTA: Pojawil sie nowy problem. mam GTX570 i musze miec stery 260.19.36, ale nie potrafię ich zainstalować. w synapticu ich nie ma(jest tam 260.19.09 zdaje sie) po machnieciu z terminala przy wylaczonych X`ch "sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/nvidia sudo apt-get update sudo apt-get install nvidia-current nvidia-current-modaliases nvidia-settings" ssa sam zdaje sie 270.XX.XX beta i [gluteus maximus], bo po reboocie nie wstaja X`y. pisze mniejweicej tyle, ze kernel czeogs jest 260.19.09 a driver jest 260.19.36 a maja byc identyczne i koniec( w zaleznosci jaki driver mu cisne to pisze). kumpel poradzil zassac recznie i wklepac "sudo sh NV*" - to samo sie dzieje czy wymagane jest "sudo chmod +x NV+" ? Edytowane 5 Lutego 2011 przez Zulusman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...