Corso Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Witam Doszedł do mnie asus, płytka rev.3.0 choć tak jak u kolegi htw jest na płytce rev. 1.01. Jeszcze brakuje mi karty graficznej, pamięci, zasilacza i obudowy. Po skompletowaniu zacznie się sprawdzanie rev. i "szaleństwo"! ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson241 Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 (edytowane) Ta noctua to potwór... Myślałem że zrezygnuje albo podniose ten skrajny wentyl i będzie git.. a tu lipa. Specjalnie kupiłem 2x4 GB.. Moje OCZ Reaper z x58 to bym musiał szlifierką traktować żeby po to wsadzić :D Chyba pojade do cooling i bede musiał coś dobrac :( Dzieki @Siwyyy I już Cie lubie. Właśnie tego mi było trzeba. Dzieki :) Edytowane 17 Marca 2011 przez robson241 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Potworem to jest Archon... wydajniejszy choć mniejszy, zgrabniejszy. Spokojnie obsadzać można 4 sloty DDR :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 A ja się przypomnę po raz kolejny. Czy ktoś miał problem z uruchomieniem BlueTooth na tej płycie - P8P67?? Za żadne skarby nie mogę uruchomić blu-fuu w sterach pisze że mam aktualne (co jest zgodne z prawną mam najnowsze ze strony asusa), próbowałem też z tymi z płytki, oraz tymi które się same wgrały po instalacji systemu Win7. Za każdym razem jak włączam łączenie bluetooth pisze że nie prawidłowa operacja, a miałem takie przypadki już wcześniej kiedy to np. zapomniałem że wyjąłem moduł z portu USB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 A ja się przypomnę po raz kolejny. Czy ktoś miał problem z uruchomieniem BlueTooth na tej płycie - P8P67?? Za żadne skarby nie mogę uruchomić blu-fuu w sterach pisze że mam aktualne (co jest zgodne z prawną mam najnowsze ze strony asusa), próbowałem też z tymi z płytki, oraz tymi które się same wgrały po instalacji systemu Win7. Za każdym razem jak włączam łączenie bluetooth pisze że nie prawidłowa operacja, a miałem takie przypadki już wcześniej kiedy to np. zapomniałem że wyjąłem moduł z portu USB. U mnie działa normalnie. Używam prawie codziennie z 2 telefonami. Problemów nie było. W biosie masz włączony BT? Jaki system? Masz ikonkę bluetooth w zasobniku systemowym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2011 Mam 16GB ramu (4x4) czy tu trzeba dovoltować jakieś napięcie? obecnie wszystkie default/auto poza Vcore A jakie kości masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2011 nowe biosy nie pytajcie co wnosza bo nie wiem Station-Drivers: le site de drivers, bios, firmwares avec un forum d'aide Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2011 (edytowane) Do tego info na forum Asusa " This BIOS should be posted on the Download page on March 20th." Edytowane 18 Marca 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2011 nowe biosy nie pytajcie co wnosza bo nie wiem Station-Drivers: le site de drivers, bios, firmwares avec un forum d'aide BIOS 1502 changes: 1. fix the CPU/turbo ratio is wrong after clear CMOS 2. fix mouse cursor may be drift if there is a joystick plug in 3. fix that xhci legacy support function fail if there is another PCIE usb3.0 addon card on the system 4. Improve TPU's algorithm to bring better performance on some CPUs. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2011 BIOS 1502 changes: 1. fix the CPU/turbo ratio is wrong after clear CMOS 2. fix mouse cursor may be drift if there is a joystick plug in 3. fix that xhci legacy support function fail if there is another PCIE usb3.0 addon card on the system 4. Improve TPU's algorithm to bring better performance on some CPUs. Aż szkoda ściągać :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2011 Zapodalem. Dziala ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2011 Tego drifta mialem w 1305 jak podpieta mialem kierownice Coz ale z Asusem sie juz pozegnalem wiec nie sprawdze :D Asrock Fatality professional zawita na dniach :huh: Nie pytajcie dlaczego... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2011 Czy mógłby ktoś z was wrzucić na 1 stronę najważniejsze porady, listę polecanych biosów (ich usawień), pamięci itp.? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Na jakiej stronie można się zarejestrować żeby wymienili płytę Asusa? Ponoć po zarejestrowaniu może to trwać krótko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacko Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Witam Doszedł do mnie asus, płytka rev.3.0 choć tak jak u kolegi htw jest na płytce rev. 1.01. Jeszcze brakuje mi karty graficznej, pamięci, zasilacza i obudowy. Po skompletowaniu zacznie się sprawdzanie rev. i "szaleństwo"! ;) Naklejkę na pamięciach miałeś z informacją o B3 ? U mnie nie było, jedynie na pudełku napisy B3 i cpu-z faktycznie to potwierdza, na laminacie rev. 1.1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Tak, mam tylko na pudełku Rev 3.0 B3. Brakuje mi jeszcze parę części, więc troche minie zanim sprawdzę np. w cpu-z. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Na jakiej stronie można się zarejestrować żeby wymienili płytę Asusa? Ponoć po zarejestrowaniu może to trwać krótko. Ja sie rejestrowalem i gdybym sam nie napisal do esc to pewnie nigdy nie dowiedzailbym sie o tym ze juz maj B3 na wymiane. Teraz tylko musze ustalic jak bedzie wygladac wymiana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Rejestracja nic nie daje. Nie zyjemy w USA. Poczekacie na mobo jak przy normalnym RMA,przy dobrych wiatrach moze tydzien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 plytka oczywiscie B3 bios wgrany najnowszy wentylator wymieniony generalnie w budzie porządek 4 wentyle dodatkowo pomagaja utrzymywac przeciąg ale mam problem z oc. Chciałbym zrobić 4.7 - na tyle mi temperatury a raczej chłodzenie pozwala . Generalnie moja wiedza na temat oc zakończyła się gdzieś w okolicy czasów Q6600 i powiem szczerze ze mam pewne braki dlatego przed przystapieniem do działania zapoznałem się z paroma poradnikami no ale dalej mam problemy .Generalnie już myślałem ze mi się udało ale odpaliłem prima i kicha przed ten udało mi się utrzymać 6h bez problemu a tu nagle [gluteus maximus] plum. Napięcie procesora też mi się nie podoba do końca co jest w okolicach 1.44 ... mam ustawione 47x100 ustawione napięcie procesora manual i opcja auto . Czym by można pokombinować żeby go ustabilizować ? i co z pamięcią zrobić ? ustawić parametry na sztywno i w sumie czym się różni funkcja turbo od speedstep ....? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacko Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 plytka oczywiscie B3 bios wgrany najnowszy wentylator wymieniony generalnie w budzie porządek 4 wentyle dodatkowo pomagaja utrzymywac przeciąg ale mam problem z oc. Chciałbym zrobić 4.7 - na tyle mi temperatury a raczej chłodzenie pozwala . Generalnie moja wiedza na temat oc zakończyła się gdzieś w okolicy czasów Q6600 i powiem szczerze ze mam pewne braki dlatego przed przystapieniem do działania zapoznałem się z paroma poradnikami no ale dalej mam problemy .Generalnie już myślałem ze mi się udało ale odpaliłem prima i kicha przed ten udało mi się utrzymać 6h bez problemu a tu nagle [gluteus maximus] plum. Napięcie procesora też mi się nie podoba do końca co jest w okolicach 1.44 ... mam ustawione 47x100 ustawione napięcie procesora manual i opcja auto . Czym by można pokombinować żeby go ustabilizować ? i co z pamięcią zrobić ? ustawić parametry na sztywno i w sumie czym się różni funkcja turbo od speedstep ....? Napisz jaki masz procesor i jakie chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 W sumie :-) przepraszam . CPU 2600k MOBO ver Pro RAM bios najnowszy Gskill 1600mhz 5 5 5 24 a chłodzenie to Thermalright U90 - skromniejsza wersja 120 a na niego nałożony enermax 120 ( max 1500 rpm). Pasta to AS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacko Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 (edytowane) W sumie :-) przepraszam . CPU 2600k MOBO ver Pro RAM bios najnowszy Gskill 1600mhz 5 5 5 24 a chłodzenie to Thermalright U90 - skromniejsza wersja 120 a na niego nałożony enermax 120 ( max 1500 rpm). Pasta to AS Ja posiadam 2500K, ale możesz spróbować moich ustawień na 4,7GHz (choć cały czas jeszcze eksperymentuję nad ich optymalizacją). Załaduj ustawienia domyślne BIOS i spróbuj: Zakładka Ai Tweaker: Ai Overclock Tuner - Manual BCLK/PEG Frequency - 100 Turbo Ratio - By All Core... By All Cores (Can Adjust in OS) - 47 Internal PLL Overvoltage - Enabled Memory Frequency - Auto EPU Power Saving Mode - Disabled Load Line Calibration - Auto VRM Frequency - Auto VRM Spread Spectrum - Enabled Phase Control - Optimized Duty Control - T.Probe CPU Current Capability - 100% CPU Voltage - Offset Mode Offset Mode Sign - + CPU Offset Voltage - 0.13 Reszta w dół na Auto CPU Spread Spectrum - Disabled Zakładka Advanced\Cpu Configuration: Intel Adaptive Thermal Monitor - Disabled Edytowane 24 Marca 2011 przez Yacko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 Ja posiadam 2500K, ale możesz spróbować moich ustawień na 4,7GHz (choć cały czas jeszcze eksperymentuję nad ich optymalizacją). Załaduj ustawienia domyślne BIOS i spróbuj: Zakładka Ai Tweaker: Ai Overclock Tuner - Manual BCLK/PEG Frequency - 100 Turbo Ratio - By All Core... By All Cores (Can Adjust in OS) - 47 Internal PLL Overvoltage - Enabled Memory Frequency - Auto EPU Power Saving Mode - Disabled Load Line Calibration - Auto VRM Frequency - Auto VRM Spread Spectrum - Enabled Phase Control - Optimized Duty Control - T.Probe CPU Current Capability - 100% CPU Voltage - Offset Mode Offset Mode Sign - + CPU Offset Voltage - 0.13 Reszta w dół na Auto CPU Spread Spectrum - Disabled Zakładka Advanced\Cpu Configuration: Intel Adaptive Thermal Monitor - Disabled niestety ale blu skrinik ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacko Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 (edytowane) niestety ale blu skrinik ..... To ustaw offset wyższy, np. 0.15 a jak nie pomoże to 0.16 itd, tylko nie przekraczaj 0.2. Daj znać jaki efekt. Jaki masz batch procesora i jaka rewizja ? Edytowane 25 Marca 2011 przez Yacko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 To ustaw offset wyższy, np. 0.15 a jak nie pomoże to 0.16 itd, tylko nie przekraczaj 0.2. Daj znać jaki efekt. Jaki masz batch procesora i jaka rewizja ? a sa rozne rewizje w 2600k .. ? batch : LO51B145 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 ma ktoś z was sabertootha ? ,jak tak to dobrze sie sprawuje i do mocnego oc warto wydać prawie 800zł ? szukam zamiennika mojej starej p67a-gd65 ,mam 800zl i coś z asusa bym chapnął :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 ja mam sabertootha daje rade ale w pcprojekcie wystarczy 700zł w poniedziałek wysyłam im płytke do wymiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 aha ,a nadaje się do podkręcania tak dobrze ? ,bo nie chce powtórki tak jak miałem z MSI ,nigdy więcej tego ciach!a... za przeproszeniem :) vdroop jest ? ,jak botuje mnozniki itp... ,można ją porównać z UD5 od gigabyte czy Asus deluxe ? ,jak tak to dziś ją zamawiam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 nie wiem bo nie miałem tych płyt które wymieniłes vdrop jest ale jak dobrze ustawisz load line calibration to nie ma tylko lekko zawyza napiecie, ud5 mialem miec ale firma od której kupiłem wycofała zamówienie i w sumie sie ciesze bo w kwietniu wychodzi foxconn rattler http://www.foxconnchannel.com/product/Motherboards/detail_overview.aspx?ID=en-us0000527# 14 faz zasilajacych seria quantum force i socket jakby z miesiac w bagnie lezała cos dla mnie rewelacja, miałem bloodrage na 1366 i byłem mega zadowolony , ratlerkowi nie odpuszcze, do tego cena około 650zł jesli bedzie sie niezle krecił to moze byc hitem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2011 szybkie pytanie ,do oc lepsze p8p67 pro ,czy sabertooth ,zaraz zamawiam proszę o odp.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...