Jump to content
Sign in to follow this  
nnn2007

ASUS P8P67 (wszystkie modele)

Recommended Posts

Ja bym tego nie nazwał porzuceniem jak takie coś jest w tym biosie :D

Enable support for Next Gen 22nm Processor.

Edited by Maxforce

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cholewka mam problem. Jak wgrać poprzedni BIOSik ?? Zarzuciłem 2001 i coś nie teges mi do gustu. Chciałem wgrać poprzedni tzn. 1850 ewentualnie 1904 i i komunikat "outdated".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Mam do was pytanie które może wydać się infantylne (noobowe). Jednak nie jestem alfą i omegą w dziedzinie komputerów. Otóż, co się dokładnie stanie, kiedy przerzucę kartę graficzną ze slotu pierwszego na drugi? Płyta tak jak w podpisie. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Mam do was pytanie które może wydać się infantylne (noobowe). Jednak nie jestem alfą i omegą w dziedzinie komputerów. Otóż, co się dokładnie stanie, kiedy przerzucę kartę graficzną ze slotu pierwszego na drugi? Płyta tak jak w podpisie. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

 

z tego co sie orientuje to drugi slot będzie działał x8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś może pomóc ?? Jak wgrać starszy bios ?? EZ flash informuje, że przestarzały i lipton. Może jest jakiś sposób żeby wymusić wgranie poprzedniego biosu ??

 

 

P.S. Dziękuję za szczere chęci już sobie poradziłem :)

Edited by Siloss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś nie bardzo z tymi dwoma biosami. W zasadzie nie wiem dlaczego ale jak sflashowałem na 2001 to podmieniły się obydwa. Przynajmniej tak mi pokazuje jak przełączę. Ale zrobiłem to podobną metodą jak wskazał kuziu. Biosik stary się wgrał i wszystko piknie cieko :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie do posiadaczy P8P67 Pro, co to za 3 bolce na lewo od slotu CPU Fan? Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

od wczoraj jestem posiadaczem Crucial M4 który jest podpięty do Sata 3 na płytce P8Z68 deluxe

 

i martwi mnie to że sporo czasu płyta lata zanim zechce wczytać system z M4 ;/ około 10-15 sec potrafi latać zanim zacznie system wczytywać

i dziwne bo zaczyna od Marvelów szukać dysków ;/ a te Intelowskie widzi ale dopiero później sie za nie bierze ;/

 

temat śledzę już od dłuższej chwili :P i chyba nic takiego nie było [nie zauważyłem przynajmniej]

 

i moje pytanie

Czy można to przyciąć /ustawić by tyle w "biosie" nie siedział?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

od wczoraj jestem posiadaczem Crucial M4 który jest podpięty do Sata 3 na płytce P8Z68 deluxe

 

i martwi mnie to że sporo czasu płyta lata zanim zechce wczytać system z M4 ;/ około 10-15 sec potrafi latać zanim zacznie system wczytywać

i dziwne bo zaczyna od Marvelów szukać dysków ;/ a te Intelowskie widzi ale dopiero później sie za nie bierze ;/

 

temat śledzę już od dłuższej chwili :P i chyba nic takiego nie było [nie zauważyłem przynajmniej]

 

i moje pytanie

Czy można to przyciąć /ustawić by tyle w "biosie" nie siedział?

 

Mi się system ładuje, dosłownie od naciśnięcia przycisku do pulpitu jakieś 15-20 sec.

 

Mam pytanie do posiadaczy P8P67, na czym dokładnie polegają różnice w ustawieniach w biosie, Power saving mode: Energy saving, quiet, performance? Czy wpływa to jakoś znacząco na temp procka? Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Shadoweye

 

W zakładce Onboard Devices Configuration powyłączaj te kontrolery, których nie używasz. Mianowicie Marvell Storage Controller oraz JMB Storage Controller. System zacznie szybciej startować.

 

P.S. Rozumiem, że dysk podpiąłeś pod kontroler intela ?

Edited by Siloss

Share this post


Link to post
Share on other sites

SiloSS

 

tak pod Intela sata 3 podłączyłem

 

pod Marvella sata 3mam dysk WD green podpięty ale zmienię na intela sata 2 bo różnicy i tak nie będzie :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako, że jestem tu nowy, witam wszystkich...

 

Mam do Was jedno pytanie. Chciałbym się dowiedzieć jak jest z działaniem wstrzymywania/hibernacji na tych płytach pod Linuksem.

Aktualnie siedzę na P8P67-LE, niestety nie doczytałem przed zakupem, że płyty z tej rodziny Asusa mają ogromne problemy z wybudzeniem ze wstrzymania. Pod Windowsem niby zaczęło to raz na jakiś czas u mnie działać po którymś updacie UEFI, pod Linuksem(Debian, Ubuntu, wersje od 2.6.38-3.0.1) nie działa nadal, po uruchomieniu są 2-3 booty i czarny ekran. Dlatego, jeżeli ktoś miałby okazję sprawdzić działanie tego pod Linuksem, byłbym wdzięczny za podzielenie się rezultatem testu.

Edited by majlos

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam swiezy problem, na p67 evo, system nie wstaje, zatrzymuje sie na czerwonej diodzie cpu, wiatraczki ladnie smigaja i nic wiecej

 

czy swiecaca sie czerwona dioda cpu i brak startu dalej moze oznaczac smierc procesora, czy przyczyna moze byc inna, blacha i cierpliwie jej sobie szukac bo zlapalem lekkiego dola iz moj 2600k odszedl do krainy wiecznych mhz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Spotkał się ktoś z problemem zawieszek po wymainie RAMu z 3x2GB na 4x4GB ? Odkąd wymieniłem RAM komputer mi się losowo zawiesza w windowsie.

Nic nie jest podkręcone. RAM tak samo się zawiesza ustawiony na profil XMP jak ustawiony manualnie. Kościi ramu są praktycznie identyczne z dwóch zestawów po dwie kości.

Co ciekawe ORTHOS czy PRIME nie wywala się nawet po kilku godzinach testowania. NIby wszystko ok ale jednak komp się zawiesza nie wiadomo kiedy i od czego.

 

Napięcie na RAM defultowe zgodnie z naklejka na ramie, pudełku itd. 1,65V. Stary ramik też łaził na 1,65 i nigby nie było zawieszek.

 

Płyta P8P67 Pro, a BIOS 1850.

 

Ma ktoś pomysł, co przestawić w BIOSIE, żeby to chodziło stabilnie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj na początek dać VTT (VCCIO) na 1,15 V.

Edited by luk1999

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj na początek dać VTT (VCCIO) na 1,15 V.

 

 

Dzięki za poradę ale zwiększenie tego napięcia nie dało rezultatu. Komp dalej się losowo zawiesza.

Masz jeszcze jakieś pomysły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie tak na szybko,wiem,że temat pamięci wraca,ale mam małe pytanko. Czemu ram śmiga tylko w slotach A,B tj,szary i niebieski licząc od procka, w drugiej parce ni cholery nie chce mobo ruszyć. Płyta to P8P67 Le Rev.3 + procek G850 + Kingston HX 1600.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za poradę ale zwiększenie tego napięcia nie dało rezultatu. Komp dalej się losowo zawiesza.

Masz jeszcze jakieś pomysły?

 

Jakie masz w ogóle pamięci? Jakie ustawienia (zrób fotkę lub screena z zakładki z ustawieniami pamięci w EFI)? Edited by luk1999

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siemanko, \

Mam tu taki problem jak zamykam windowsa to komp sie nie wyłancza tylko świeci dioda CPU_LED na czerwono i nic. Komp sie ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span> normalnie i bootuje windows wszystko ok , tzn. miałem 4x2gb geil 1333 ddr3 9 9 9 24 @1.5v ale ich nie chciał obsłuzyc sypał błędemi w prime 95 i zawieszał sie w grach. Wyjołem 2 kosci i na 2 ok przeszedł test w prime 95 ok 4 godziny . Tylko ze 4gb nie wystarczy do bf3 z mojim systemem to zamówiłem 2x4gb corsair Vengeance z niskimi radiatorami . ktoś wie czemu ten komp sie niechce wyłączyć ??? Próbowałem juz clear cmos , bateryjke i wszystko. co może być nie tak ?

 

Reszta konfiguracji:

Asus p8p67 pro

i5 2500k

ssd kingston hyperx sata 3.0 120gb

asus radeon 5970

high power plus 750 psu

antec 1200 case

2x2gb geil 1333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siemanko, \

Mam tu taki problem jak zamykam windowsa to komp sie nie wyłancza tylko świeci dioda CPU_LED na czerwono i nic. Komp sie <span style='color: red;'>ORT: <span style='color: red;'>ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span></span> normalnie i bootuje windows wszystko ok , tzn. miałem 4x2gb geil 1333 ddr3 9 9 9 24 @1.5v ale ich nie chciał obsłuzyc sypał błędemi w prime 95 i zawieszał sie w grach. Wyjołem 2 kosci i na 2 ok przeszedł test w prime 95 ok 4 godziny . Tylko ze 4gb nie wystarczy do bf3 z mojim systemem to zamówiłem 2x4gb corsair Vengeance z niskimi radiatorami . ktoś wie czemu ten komp sie niechce wyłączyć ??? Próbowałem juz clear cmos , bateryjke i wszystko. co może być nie tak ?

 

Pewnie system coś zrypany.

A czy na tych 2x2GB normalnie Ci się wyłączał?

Rozumiem, że te Corsairy dopiero zamówiłeś i jeszcze ich nie masz?

 

Kościi ramu są praktycznie identyczne z dwóch zestawów po dwie kości.

 

Kupiłeś dwa identyczne zestawy 2x4GB czy 2 różne zestawy 2x4GB?

Spróbuj pobawić się memtest86+ Być może któraś kość jest uwalona. Orthosem nie przetestujesz całej dostępnej pamięci.

Edited by klami85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie system coś zrypany.

A czy na tych 2x2GB normalnie Ci się wyłączał?

Rozumiem, że te Corsairy dopiero zamówiłeś i jeszcze ich nie masz?

 

 

 

Teraz juz mam :) , no co ty system swierzutki win 7 x64 sp1 ze wszystkimi łatkami , ramy w slotach a2 i b2 jak zaleca producent i dalej sie komp nie wyłącza po zamknięciu systemu , na nowych ramach jak i na starych , szukałem tego problemu na innych forach ale bez skutku , chyba mi sie to tylko przytrafiło :( , a tak pozatym wszystko wydaje sie ok , nowe ramy chodzą na x.m.p ustawione na 1600 , moze trzeba je wsadzic w te czarne sloty a1 i b1 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem że wielu tu nielubi ale.... przepraszam ale chce pomóc koledze z forum

 

radził bym ci udać się na forum Benchmark.pl i tam w dziale pytania do firmy asus poruszyć temat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam ten sam problem. Niestety nigdzie nie znalazłem rozwiązania :sad:

Problem ten prześladuje mnie już od czasów chipsetu P55 (również na płytach ASUS'a) :cry:

Jeśli ktoś zna rozwiązanie to było by miło gdyby się nim podzielił.

Póki co mam wyłączone uśpienie w opcjach zasilania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam ten sam problem. Niestety nigdzie nie znalazłem rozwiązania :sad:

Problem ten prześladuje mnie już od czasów chipsetu P55 (również na płytach ASUS'a) :cry:

Jeśli ktoś zna rozwiązanie to było by miło gdyby się nim podzielił.

Póki co mam wyłączone uśpienie w opcjach zasilania.

 

Taa to pewnie ich ta opcja EPU , że zamiast oszczędzić sianko będziesz bulił podwójnie , jak nie zanurkujesz pod biurko żeby wyłączyć ręcznie :mur:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie masz w ogóle pamięci? Jakie ustawienia (zrób fotkę lub screena z zakładki z ustawieniami pamięci w EFI)?

 

 

Po tygodniu testowania różnych ustawień itd. doszedłem do jedynego wniosku: pamięciu muszą latać 1333MHz, a o 1600MHz mogę pomarzyć.

Nie mam zielonego pojęcia dlaczego fabryczne kości 1600MHz nie chcą latać na 1600 na P8P67 PRO. Bez względu na ustawienia, manualne czy na auto z podniesieniem napięć czy bez po prostu nie rusza konfiguracja 4x4Gb na 1600.

 

Pamięci to Team Xtreem Dark TXD38192M1600HC9DC-D.

Edited by narciarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwa tygodnie temu, po włączeniu komputera zobaczyłem czarny ekran, po sprawdzeniu ramu okazało się ze jedna kość ramu padła.

Kupiłem nowy zestaw, wszystko działało ok bez oc, wyjechałem na jakiś czas a po powrocie znowu czarny ekran.

 

Wyjalem jedna kość i komp ruszył ( okazało się ze padła jedna kosc ramu, znowu z tego samego slotu )

 

Próbowałem przycisku memok przełączniki tpu nic nie pomagało. Zrobiłem reset biosu i już komp nie wstaje na zadnej kości pamięci.

 

Po wlaczeńiu mam czarny ekran i po kilku sekundach następuje restart i tak w kółko.

 

Płyta czy procesor do wymiany ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.