makak_ Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 Witam, mam problem ze świeżo złożonym sprzętem [i5 2500 + P8P67 + 3x2Gb, - zamawiałem P8H67, ale sklep się walnął i dostałem to co widać]. A mianowicie, na początku miałem przy początkowych startach komputera bsody. Tylko przy odpaleniu kompa po kilku godzinach nie używania i za każdym razem był inny komunikat. Później podczas pracy i restartów już się nie pojawiały. Raz tylko zaliczył bsoda gdy nic nie robiłem. Ale wystarczyło poczekać do rana i znowu bsod. Doszedłem, że to pamięci. 2 z 3 okazały się walnięte, przynajmniej tak goldmemory na quick test pokazał. Wyjąłem je, zostawiłem tylko jedną 2Gb [swoją drogą też się trochę męczyła na teście, ale było pass] i blue screeny się skończyły, ale dalej coś nie gra i znowu tylko przy pierwszym odpaleniu. A mianowicie: - komputer potrafi się zapętlić przy starcie i trzeba go wyłączyć - potrafi się zawiesić na odpalaniu EFI - potrafi się zawiesić przy działaniu samego EFI Dalej robi się restart i wszystko działa. Nic się nie dzieje podczas grania czy renderowania. Dalej nie zdążyłem sprawdzić bo walczyłem z ramem. Aha, płyta ma wgrany ostatni bios. Robiłem też czyszczenie CMOSU, ale tylko tak jak w instrukcji. Tzn. czytałem tutaj na forum, że wyjmuje się baterię na kilka godzin np. Ja wyciągałem tylko na 10s. Plus zabawa ze zworką. Pytanie teraz: czy to choroby wieku dziecięcego i czekać na nowy update? czy też odesłać do serwisu? Z serwisem się martwię, że podłączą płytę, okaże się że ją widać i nikt nie będzie się bawił po kilka razy albo czekać kilka godzin aby błąd mu się pojawił. Ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 Jakie masz te pamięci. Firma/model? Znajdują się na liście QVL? Timmingi na auto, czy manual? Próbowałeś przycisk memOK? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 pamięci to: OCZ DIMM PC-1333 DDR3 6GB OCZ Technology Gold Triple Channel i znajdują się na liście QVL, płyta je rozpoznaje. Timingi próbowałem i na auto i na manual, memOK też był w użyciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 pamięci to: OCZ DIMM PC-1333 DDR3 6GB OCZ Technology Gold Triple Channel i znajdują się na liście QVL, płyta je rozpoznaje. Timingi próbowałem i na auto i na manual, memOK też był w użyciu. Dodaj do tego najnowszy BIOS i zwiechy w samym EFI. Wychodzi RMA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 ja bym jeszcze zresetowal bios tak jak nalezy... instalowales wczesniej bete? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zapodaj bios 1253 i daj C1,C3 i C6 na enabled + manual dla ramow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2011 Teram mam bios 1253, wcześniej jechałem na defaultcie, jest jakiś nowszy? spróbuje wieczorem z tym C1,C3 i C6. Rozmawiałem natomiast z serwisem i wg nich płyta nadaje się na wymianę. Jak nic dzisiaj nie wskóram to ślę im maila i czekam na kuriera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 A jakie masz command rate? Sprobuj ustawic 2 jezeli 1 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2011 Mam 2. Ogólnie znów mam bsody, plus np. pojawiło mi się info: cpu fan error, choć wiatrak normalnie śmigał. Na razie i tak muszę czekać do przyszłego tygodnia na fakturę, ale jak przeglądam hardforum, to widzę że nie jestem wyjątkiem. Ludzie piszą, że też mają mouse lagi, że łapią zwiechy i sam nie wiem co o tym myśleć. Czy jednak da się coś tam jeszcze poustawiać, w sensie, że może jakieś stery się krzaczą czy faktycznie jest jakieś uszkodzenie na płycie. Gdybym tylko ja miał takie problemy to bym się nawet nie zastanawiał, ale skoro jest nas taka masa... tzn. czy asus nagle puścił całą dużą partię wadliwych płyt? Szczególnie widzę, że ludzie mają problem z P8P67 PRO, ja mam standard ale pewnie nie wiele się różnią od siebie. No nic, puki nie mam faORT: ORT: ktury, póty nic nie zrobię czyli mogę jeszcze szukać jakiegoś rozwiązania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rbtck1 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2011 @makak_ Mam bardzo podobny problem, tylko że na płycie p55. Problem z nowym sprzętem. - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Jak widać Asus ma problemy z obsługą pamięci... U mnie pomaga przed włączeniem komputera odcięcie go całkowite od prądu i włącza się bez BSODow. Pisałem do supportu Asusa, jednak "inżynierowie" pochwalili się umiejętnością czytania instrukcji i stwierdzili iż jest to wina niekompatybilnego procesora X3440 :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2011 (edytowane) Czytałem twój wątek i też widziałem podobieństwa. Ciekawe to co piszesz z tym odcięciem. Sprawdzę dzisiaj jak wrócę z pracy. edit: no dobra, odcinanie prądu nie pomogło, ale chyba mam winowajcę: ram. Stwierdziłem, że dam płycie ostatnią szansę i pojechałem na giełdę komputerową i kupiłem 2Gb kingstona i jak na razie nic się nie dzieje. Żadnego restartu, bsoda na starcie. Popatrzę co się będzie działo jutro, pojutrze i oby to było to :) Chyba głupim pomysłem było kupowanie OCZ... Edytowane 29 Stycznia 2011 przez makak_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...