Skocz do zawartości
dm-x

Dobór sprzętu do projektowania 3D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym prosić o pomoc w doborze podzespołów. Komputer ma być do projektowania 3D głównie w programie 3ds MAX.

Na jednostkę chce przeznaczyć do 3 tyś

Napisze zestaw o jakim myślę:

proc. i5 760 2.8GHz / i5 2500 3.3GHz

płyta gł. (propozycje ze sklepu) MSI P67A-C45 pod 2500 / Gigabyte GA-H55M-S2V pod 760

pamięć . patriot DDR3 2x4GHz 1333MHz CL9

karta graf. Gainward Geforce with CUDA GTX 1GB/256bit DVI&HDMI&DSUB Golden Sample

Zasilacz . Logic 600W

dysk 1TB

obudowa jakaś tam

Za powyższy zestaw (z prockiem 2500 i płyta do niego gigabyte j.w) podliczył mi niecałe 2900 zł

I mam następujące pytania (sprzęt do grafiki 3D) :

który procesor będzie lepszy do tych prac i5 760 czy i5 2500 (i czym się różni 2500 od 2500K)

pamięć RAM , 1600MHz jest dużo droższa , czy lepiej mniej przypuśćmy o 2GB 1600 czy więcej 1333 ??

grafika j.w. co sądzicie? w sklepie proponował mi radeona HD6850 1GB w podobnej cenie (aczkolwiek ja jestem jakoś bardziej za GeForce). Jesli GTX460 oczywiście 1GB to którą najlepiej bo jest kilka wersji

Proszę o pomoc i jakieś może propozycje. Co sądzicie o powyższym sprzęcie ?

Z góry dziękuję.

Edytowane przez dm-x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc. i5 760 2.8GHz / i5 2500 3.3GHz lepszy bedzie i5 2500 , jest to nowsza architektura , ma wiekszy zegar , mniej energi pobiera

płyta gł. (propozycje ze sklepu) MSI P67A-C45 pod ten 760 / Gigabyte GA-H55M-S2V pod 2500 akurat tu na odwrot jest niz podales

pamięć . patriot DDR3 2x4GHz 1333MHz CL9

karta graf. Gainward Geforce with CUDA GTX 1GB/256bit DVI&HDMI&DSUB Golden Sample kart ktore maja 1gb jest bardzo duzo , jaki to dokladnie model ?

Zasilacz . Logic 600W <span style='color: red;'>[ciach!]</span>o jakich mało , zdecydowanie biez cos innego

dysk 1TB

obudowa jakaś tam pewnie tez jakich shit , ktory jest zrobiony z blachy o grubosci 0.1 mm

Za powyższy zestaw (z prockiem 2500 i płyta do niego gigabyte j.w) podliczył mi niecałe 2900 zł cena wzieta niewiadomo skad , sporo shitu w tym zestawie jak za taka cene

który procesor będzie lepszy do tych prac i5 760 czy i5 2500 (i czym się różni 2500 od 2500K) wersja z k ma odblokowany mnoznik

pamięć RAM , 1600MHz jest dużo droższa , czy lepiej mniej przypuśćmy o 2GB 1600 czy więcej 1333 ?? wiecej 1333

grafika j.w. co sądzicie? w sklepie proponował mi radeona HD6850 1GB w podobnej cenie (aczkolwiek ja jestem jakoś bardziej za GeForce). Jesli GTX460 oczywiście 1GB to którą najlepiej bo jest kilka wersji i obie maja podobna wydajnośc więc obojętne co weźmiesz ;)

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ [bX80623I52500K] - 869zł : Esc.pl

AsRock P67 PRO3 /intel P67/ [P67 PRO3] - 430zł : Esc.pl

Zalman CNPS10X Performa - 149zł : Esc.pl

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 - 159zł : Esc.pl

Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/mHDMI [GV-N460OC-1GI] - 669zł : Esc.pl lub Gigabyte Radeon HD6850 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP [GV-R685D5-1GD-B] - 669zł : Esc.pl

Seasonic M12II-520 520W 80 Plus Bronze [M12II-520] - 330zł : Esc.pl

Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 [HD103SJ] - 215zł : Esc.pl

Samsung SH-S223C SATA (black) [sH-S223C/BEBE] - 90zł : Esc.pl

razem 2911 + jakaś obudowa do tego , wyjdzie troche ponad 3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer ma być do projektowania 3D

Czy na tym komputerze będzie też granie czy tylko projektowanie?

Czy te "projektory 3D" :) wierzą w CUDA czy inne wspomagacze ze strony CPU?

Jeśli grać na tym nikt nie będzie, wsparcie jest np w cuda to grafika wiadomo jaka. Wsparcia nie ma to grafika typu wyświetlacz a cpu i7 2600k?

Nie padła odpowiedź na te pytania a jest dumanie jaka grafa...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w kartach głównych sie pomyliłem (już poprawione).

W sprzęcie nie siedzę i się nie znam zbytnio dlatego proszę o pomoc, propozycje.

Zasilacz to nie żart ;p taki mi zaproponował w komputroniku...

także rozumiem, lepiej brać 2500K

A propozycja obudowy to dokładnie CoolerMaster elite 310

Maciem podałeś link do wentylatora, rozumiem, że nie będzie trzeba dokupywac wentylatora jak nie będe podkręcał (przynajmniej na razie) procka ?

Klaus raczej nie gram także nie ma to być komputer do gier, tylko jak napisałem głównie do 3D i głównie w programie 3ds Max.

Co do pytania o te wspomagacze to powiem, że nie wiem, nie wiem czy miałoby to u mnie zastosowanie (przynajmniej na początku bo wiadomo człowiek będzie sie rozwijał).

także co do graficznej nie wiem, bo właśnie coś obiło mi się że grafika nie jest najważniejsza w tych pracach 3D, ale już jak bym kupował to niech będzie w miare, przyszłościowo. Może cos doradzisz w sprawie graficznej jeśli znasz temat tworzenia grafiki 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam tematu programów do grafiki 3D. Ty jednak powinieneś poznać. Albo np CUDA da ci olbrzymiego kopa w tych (lub którymś z) programach, albo w imię mitu "przyszłościowo" wtopisz w grafikę 700zł podczas gdyby wystarczyła grafa za 200zł. Różnicę natomiast lepiej dołożyć do i7. Ja tylko chciałem zwrócić uwagę na daną problematykę z której trzeba sobie zdawać sprawę aby móc odpowiedzialnie doradzać oraz rozsądnie kupować.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat 3D cały czas poznaje, a w sprzętem się tak nie interesuje dlatego pytam na forum. Co do i7 to trochę trzeba dołożyć, a jeśli już składam kompa za te 3 tyś to chyba dobrze by było żeby grafika się nie okazała słaba jeśli na tym zetne koszty, a myślę, że na pewno sie przyda jakaś w miare. Procesor w zasadzie będe mógł po czasie zmienić na i7 czy cos lepszego co tam wejdzie jeśli będzie później taka potrzeba, bo na razie wdrażam sie w temat i chce mieć sprzęt na którym bez problemu będę robić projekty i ćwiczyć, a myślę że ten i5 wystarczy. Teraz męcze się z projektowaniem na lapku dual core t2390 1.83 , 3 gb ddr2 i GF 8600GT, program działa, ale z czasem im obszerniejszy projekt , sprzęt zaczyna się buntować.

Popytam ile mnie na miejscu wyniesie zestawik z poprawkami które zaproponował Maciem.

Nie chce przekraczać tych 3000 (chyba że symbolicznie) bo jeszcze trzeba kupić monitor pierduły typu mysz klawiaturka więc nazbiera się i tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi