mariusz654321 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 Witam, planuję niedługo kupić płytę główną, pamięć RAM i procesor. O ile na pamięć (jakieś 4GB za ok. 140zł) i procesor (Athlon II X3 440 za ok. 250zł.) już jestem zdecydowany, to nie do końca wiem jaką wziąć mobo. Przede wszystkim musi mieć zintegrowaną kartę graficzną, ponieważ nie gram w gry, więc taka mi wystarczy. Chciałbym też podkręcić procesor i ewentualnie odblokować czwarty rdzeń i/lub cache L3 jeżeli byłyby sprawne. Mój budżet to do 700zł, więc Asrock 880GMH/USB3 R2.0 cenowo pasowałby idealnie (ok. 260zł). Do Asrocka 880G Extreme3 trzeba by dołożyć prawie 100zł i budżet zostałby przekroczony, no ale jeśliby byłby to zdecydowanie lepszy wybór to przeboleję. I teraz pytanie czy jest sens dokładać to 100zł? Mam świadomość, że pierwsza płyta to mATX z mniejszą liczbą slotów i bez SATA III, ale to mi nie przeszkadza. Jeżeli to coś pomoże, to zastosowania komputera będą takie: - programowanie (czyli uruchomione środowisko programistyczne, np. Eclipse, serwer aplikacji, np. Tomcat, serwer bazy danych) - filmy Full HD - i typowe domowe zastosowania typu muzyka, internet... Proszę o pomoc w wyborze płyty głównej. Mogą być oczywiście też inne modele niż zaproponowałem, jednak najlepiej jakby płyta kosztowała do 300zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 Jeśli brak SATA 3 Ci nei przeszkadza to nie ma sensu dopłacać. 880GMH pozwoli na podkręcenie i odblokowanie procesora. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz654321 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 Też tak właśnie myślałem, że nie ma sensu dopłacać 100zł, ale wolałem się upewnić. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...