Novipawel Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 (edytowane) Witam Mam nastepujący problem, całkiem przypadkiem stałem sie posiadaczem procesora "AMD Athlon 64 x2 5000+ 45nm socket AM+" myslalem ze pójdzie na moim ASRocku ale sie przeliczylem plyta nie obsługuje procków wykonanych w 45nm więc lipa. Jak myślicie jaką plyte wybrać pod tego proca? musi obsługiwac UCC bo chce odblokowac rdzenie, pamięci DDR2 i najważniejsze zeby miescila sie w 200 zł ewntualnie troche więcej :) myslalem o takich Płyta GIGABYTE MA74GMT-S2 740G + SB710/ATI-512MB (1413329788) - Aukcje internetowe Allegro lub NOWA PŁYTA ASROCK N68C-S UCC DDR2/DDR3 BOX GW FV! (1410624360) - Aukcje internetowe Allegro i teraz pytanie czy obsłuza tego procka, bo w spisie nie ma takiego w 45nm! Co myslicie? Edytowane 28 Stycznia 2011 przez Novipawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 Jeśli obsługuje X4 920/940 to 5000+ też powinna obsługiwać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novipawel Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 Wł↑aśnie tez tak myśle, ale juz tyle sprzecznych opini czytalem ze mam mętlik w głowie i wole zapytac, a jakie MoBo Ty byś polecił? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 Ja ze swojej strony mogę polecić - jeżeli uda Ci się gdzieś ją dorwać i masz RAM DDR2 - ASRocka A770DE+. Ma CrossFire i jest na chipsecie SB710, więc ma to, co cię interesuje - ACC (Advanced Clock Calibration), do odblokowywania rdzeni. I na niej na pewno ten procesor wystartuje. Na allegro jest jedna tylko płyta taka, ale ja mogę ją ze swojej strony polecić, sam na niej pracuję i jest w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 (edytowane) Wszystkie znaki w sieci (między innymi to) wskazują, że procek ma tylko kontroler ddr2 więc na gigusiu z pierwszego postu nie pójdzie, na asrocku tylko z pamięciami ddr2. Na jakim asrocku próbowałeś tego kwiatka odpalić? Egzotyka na maxa :) Edit: forum kaszani linki http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Athlon%20X2%205000+%20-%20AD5000ODJ22GI%20%28AD5000ODGIBOX%29.html Edytowane 28 Stycznia 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novipawel Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2011 No dokladnie maxymalny egzotyk hehe, szczerze to póki do mnie nie trafil to nie wiedzialem ze taki procek istnieje ;] myslalem ze to zwykly 'brisbane' a to "kuma lub denab core" czyli jak czytalem jest to Phenom x4 lub jak kto woli Phenom FX 5000 AMD Athlon X2 5000+ - AD5000ODJ22GI (AD5000ODGIBOX) Próbowalem go odpalic na ASRock AM2NF6G-VSTA, jakby byl zwyklym Athlonem x2 5000 to by poszedl, a tak jest kłopot. Dzięki Baloo mozliwe ze go wezme , poczekam na więcej przykladów, mam zaufanie do ASROCKA 3 plyty i jeszcze mnie nie zawiódł! Czekam na dalsze propozycje płyt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2011 (edytowane) Z tego co piszesz o modelu tego procesora - AD5000ODJ22GI - i z listy obsługiwanych procesorów ASRocka A770DE+/N68S-C UCC wychodzi na to, że procesor oparty jest na rdzeniu Regor, częstotliwość 2200 MHz, więc przypomina to któregoś Athlona II X2, a sądząc po ilości cache'u - 512KBx2 - to może być coś w stylu któregoś z tych najsłabszych Athlonów II X2, pokroju 215/220. Socket: AM2+ Family: Athlon X2 Model: AD5000ODJ22GI Power: 65W Core: Regor Frequency: 2200MHz FSB: 1600MHz Cache: 512KB x2 CPU Rev.: C2 Nie da się ukryć w każdym razie że ciekawy procesor, albo, jak wcześniej wspomnieliście, egzotyczny :) Edytowane 28 Stycznia 2011 przez Baloo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novipawel Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2011 (edytowane) Kupiłem dzisiaj tą plyte która była na allegro a którą mi poleciłeś Baloo, dzięki wielkie, pewnie koło środy sie przekonam czy wszystko będzie trybiło :) Chociaz przy moim obecnym procku AMD Athlon 64 3200+ to będzie potwór :D A płyte udało mi sie wyrwać za 130+15zl przesyłka ,więc mniej niz wstępnie zakładałem, dorzuce sobie za to 1GB ramu hehe Jak przetestuje to napisze jak sie sprawuje i czy udało sie wykrzesac z proca dodatkowe rdzenie. pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc. Edytowane 29 Stycznia 2011 przez Novipawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Napisz napisz, jak nie tu to na PW, bo jestem ciekawy co z tego wyjdzie i czy moja dedukcja jest prawidłowa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 No ja też ciekaw jestem ogólnie jak to wszystko wyszlo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luki2506 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Jak byś mógł to napisz tu w tym wątku jeszcze, też jestem ciekawe bo mogę za małe pieniądze dostać odblokowanego już na Phenom FX-5000, z testów Cinebench wynika że po oc tak do 3,5 Ghz dorównuje AMD Phenom II 965, a mi właśnie potrzebny taki procek do renderu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novipawel Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2011 Witam ponownie A więc po zamontowanieu procesora na plycie , podpieciu wszystkiego jak nalezy i wlaczeniu w biosie opcji ACC procek zamienil sie w pełnoprawnego Phenom'a FX 5000 :) odblokowaly sie 2 rdzenie i cache L3 załączam screen Hosting Zdjęć: cpu.jpg Podkrecilem go bezproblemu do 2,4 a na forach czytalem ze mozna do 3,5 chociaz moze byc malo stabilny, kwestia chlodzenia. Ja nie ryzykowalem zresztą na moim zasilaczu nawet nie moge zaryzykowac jakbym chciał :) Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2011 To fajnie że się udało. Gdzie takie twory dają? Ile wyszła cię cała impreza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novipawel Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2011 Chcialem zmienic procka i wybrałem sobie Athlona64 x2 5000+, no i takowy zamówilem na allegro za 150zł wszystko pięknie tylko jak przyszedł to sie okazało ze to nowsza rewizja i jest juz robiona w 45nm, a nie jak poprzednie w 65nm i 90nm bodajże, a tym samym jest nieobsługiwana przez moje MoBo ASRock AM2NF6G-VSTA która niby obsługujje te procki ale nie w tej wersji. Potem doczytalem na zagranicznych forach, ze to Phenom i mozna go odblokowac! No to skoro juz go mialem to dokupiłem płyte z ACC którą mi tu kolega polecił , ASRock A770DE+ i spokojnie bez nerwów się odblokowal (MoBo tez na allegro zakupione) całość wyniosła 300zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2011 Ciekawa historia :) Modernizacja z przeszkodami ale efekt znacznie lepszy od spodziewanego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxer Edward Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2011 L3 6MB i 4 rdzenie?! przecież to pełnoprawny Phenom II z nieco mniejszym taktowaniem...za 150zł! gratuluję. Ktoś sprzedawał pojedyńczą sztukę i udało Ci się tak ustrzelić przypadkiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Ładnie, myślałem że to nie ma blokowanych rdzeni, a tu jednak... Nie pozostaje nic innego jak pogratulować trafienia czterordzeniowego procka za taką cenę :) i jak tu nie lubić allegro... Podejrzewam że poprzedni właściciel musiałby być nieźle wkurzony jak się dowiedział co faktycznie sprzedał za tą cenę :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novipawel Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 A więc tak Boxer Edward Kupowalem z mysla ze to zwykly Athlon, ale gdy okazal sie byc nie obsługiwany przez moją płyte to troche o nim poczytalem na forach i wyszlo wlasnie, ze to jest Phenom z "kagańcem" :) A sprzedawca w rozmowie telefonicznej nie mial o tym pojecia, sprzedawal bo nie pasowal do jego socket'a ,jakiś laik. Baloo Cała seria tego procka jest do odblokowania, tak samo 3-rdzeniowce tez mozna "uwolnic", bo wszystkie są robione na bazie Phenom'a. Taki mały gift od AMD :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2011 Tak,czytałem już dawno o tych prockach.Nawet chyba na pclolu ludzie je mieli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxer Edward Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 (edytowane) jestem na bieżąco z procesorami AMD pod socket AM2 z Allegro od około miesiaca i zauważyłem, że przedwczoraj pojawiły się u jednego sprzedawcy X2 5000@ FX-5000 za 229zł (wcześniej sprzedawał chyba po ok. 160zł, bo szperałem w archiwum allegro, jak tylko przeczytałem Twój temat) tak więc albo sprzedawca czyta nasze forum albo dziwnym zbiegiem okoliczności doszedł do tego sam, w tym samym czasie ;D tak czy inaczej...gdybym miał płytę z DDR3 i obsługą ACC, to nawet bym się zapożyczył i pokusił na tego @PhenomaII, bo wychodzi na to, że oszczędzasz jakies 150-200zł (w zależności od tego czy mówimy o nowych, czy używanych procesorach)... Edytowane 10 Lutego 2011 przez Boxer Edward Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 (edytowane) tak czy inaczej...gdybym miał płytę z DDR3 i obsługą ACC, to nawet bym się zapożyczył i pokusił na tego @PhenomaII,To byś się zdziwił, że nie działa. Edytowane 10 Lutego 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxer Edward Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2011 (edytowane) Faktycznie, ma tylko kontroler DDR2. Mój błąd. Edytowane 10 Lutego 2011 przez Boxer Edward Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novipawel Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2011 Mam do Was jeszcze jedną prośbe, nie chce specjalnie zakladac tematu, bo pytam z czystej ciekawosci, jak mógłbym podkrecic tego proca? Nie jestem laikiem totalnym, ale wole zapytac, w końcu co pare głów to nie jedna :) Chłodzenie BOX pozatym reszta w sygnaturce, oczywiscie chodzi mi o OC w biosie programy typu OC Tuner nie wchodzą w gre ,nie lubie pseudo rozwiązań. Czekam na Wasze opinie i sugestie. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2011 A więc tak Boxer Edward Kupowalem z mysla ze to zwykly Athlon, ale gdy okazal sie byc nie obsługiwany przez moją płyte to troche o nim poczytalem na forach i wyszlo wlasnie, ze to jest Phenom z "kagańcem" :) A sprzedawca w rozmowie telefonicznej nie mial o tym pojecia, sprzedawal bo nie pasowal do jego socket'a ,jakiś laik. Baloo Cała seria tego procka jest do odblokowania, tak samo 3-rdzeniowce tez mozna "uwolnic", bo wszystkie są robione na bazie Phenom'a. Taki mały gift od AMD :) HEHEHE :) Czasami się tak trafi... Właśnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2011 (edytowane) A to ciekawostka ;) w sumie ze dwa dni temu zajrzałem na Allegro i jeden taki proc był za ~~175PLN. O tu jest, a drugi droższy, ale sprzedawca jest świadomy tego, co sprzedaje - 230PLN Edytowane 11 Lutego 2011 przez stivo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novipawel Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 (edytowane) Witam wszystkich. Bez zbędnych ceregieli przechodze do meritum :) Którą karte wybrac???? SAPPHIRE HD3870 512MB GDDR4 czy SAPPHIRE HD4670 512MB GDDR3 a może to? GeFORCE GALAXY 8800GT 256MB DDR3 Co proponujecie?? Moze jeszcze jakis inny model? Karta do kompa z sygnaturki. Edytowane 16 Lutego 2011 przez Novipawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 żadną ja bym uzbierał do minimum wersji 512mb 8800gt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2011 Odkopię chociaż nie ma się czym chwalić. Zachęcony konfiguracją z tematu postanowiłem też poszukać szczęścia. Sprzedałem stare mobo na s.939 z cepem. Wpadło parę groszy, dołożyłem troszkę i nabyłem ASRock A785GXH/128M oraz AMD Athlon AD5200OCK22GM NAEGC AE 1044APKW. Znając Stepping code po kilku chwilach buszowania w sieci znalazłem tu post 45 informację NAEGC AE = Regor CACEC AC = Deneb Ostudziło to mój zachwyt ;) Tak to jest, gdy najpierw dokonuje się zakupów a później zbiera informacje Procesor nie posiada bonusowych rdzeni ani L3. Na szczęście procesor dość fajnie się kręci. Nie testowałem stabilności ale przy 1,2 wydaje się chcieć pracować 11,5x300. Do internetu powinien wystarczyć na jakiś czas :) Na szczęście udało mi się ko kupić tajniej niż można na szybko znaleźć w serwisach typu "znajdź najniższą cenę". Info o cpu: http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Athlon%20X2%205200+%20-%20AD5200OCK22GM.htmlPonoć ten procesor ma kontroler ddr2 oraz ddr3. To na razie tyle. Piszę tu bo pewnie ktoś szukając info Athlonach 45nm tu trafi i znajdzie informacje użyteczne przy zakupach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...