Jump to content
radiergummi

Wszystko o ASRock P67/Z68 s.1155

Recommended Posts

Jestem po wstępnym ustabilizowaniu procka a 4.5GHz.

 

Offset na +0.045V, pamięci na 1.5V, wszystkie opcje oszczędzania energii na enable. Vcore w biosie pokazuje 1.256V. Podczas stresu w Prime95 było to od 1.248-1.256V natomiast w linxie który bardziej obciąża procka już w granicach 1.3V, czyli tak jak powinno być moim zdaniem (offset działa w 100% prawidłowo). Wszystko funkcjonuje bardzo dobrze. Jestem bardzo zadowolony z płyty. Żadnych problemów. Screeny z testów:

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na obydwu sterownikach ahci tak wychodzi. Tak właściwie to około 150MB/s powinien trzymać odczyt?

 

EDIT: albo inaczej, zapytam jak chodzi u Ciebie co i jak masz zainstalowane?

 

Ja mam dokładnie to, co w podpisie, czyli 2xSamsung F3 1TB w RAID0 na dysk z danymi oraz SSD OCZ Vertex2 na system, więc tutaj nie ma co porównywać. Ale jeżeli Tobie bardziej IDE odpowiada, to nie ma problemu. AHCI bardziej liczy się w dyskach SSD, bo wtedy masz obsługę TRIM włączoną. A zawsze możesz spróbować ustawić kontroler w tryb RAID i zainstalować Intel Rapid Storage. Pojedynczy dysk może pracować bez problemu w trybie RAID - po prostu nie będzie w żadnej macierzy. Niektórym dawało to wyniki lepsze, niż IDE. Kwestia przetestowania.

 

Co do dysków, to 150MB/s to bez przesady dla zwykłego 7200rpm. Takie prędkości to są raczej zarezerwowane dla dysków 10000rpm i powyżej. Dysk też traci na prędkości im bliżej głowica jest środka, więc prędkość będzie liniowo malała. Dla Samsungów standardowy wynik to 130-135MB/s dla max i ok. 110MB/s dla average - ale to tak z pamięci, bo nie jestem już pewien wyników mojego pojedynczego Samsunga. Ale pewnie full recenzji na necie będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze a propos LLC i pisków wydobywających się z sekcji zasilania procka: na niższym lvl'u słychać znacznie mniej dokuczliwego hałasu, wyeliminowało to w większości problem. Pisków w moim przypadku nie ma lub są bardzo ciche(bo z mniejszą częstotliwością występują).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kumpel chce wymienić Deluxe Asusa na Asrocka Extreme 4. Mam kilka pytań. Czy nie ma juz dual bootów? I czy bios obsługuje juz OROM 10.6.0.1091. Czy wybrac płytę P czy Z. Cena taka sama.

 

Ja w sumie nigdy nie miałem "dualbootów" ... na wszystkich BIOSach które do tej pory były (1.6-2.0)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja duale mam co chwile.. do tego wpieniam sie bo juz 2 tydzien walcze z OC na asrocku p67 pro3 b3, którego to na tym forum mi polecono. Tragedia, albo jakis walniety model plyty mam albo ktos tu w kulki leci.

Po pierwsze 4,5GHz osiagalne tylko jak włacze current limit 300. Przy 260 zbija mi GHz do 4,3. Offset to jakas porazka.. przy 4,5GHz komp wstaje dopiero przy -0,010 - wtedy w idle jest 0,97 a w stresie wali 1,368V na procka. Przy dodatnich offach jest miedzy 1,38 - 1,42 (dla+0,035V) !!

 

CO najdziwniejsze - funkcja LLC widoczna jest u mnie tylko w fabrycznych ustawieniach biosu. Jak włącze manualne ustawienie mnoznika to automatycznie ta funkcja znika z ustawien i nie da sie jej wogole regulowac (oo co chodzi???)

 

Nie wiem jak wam ale ta plyta masakrycznie zawyza napiecia jak widac. Ustawilem VRam 1,6 to programy mi pokazuja 1,67.. przy ustawieniu 1,5 - progsy poikazuja 1,52.

 

Na ta chwile najlepsze i najstabilniejsze osiagi mialem przy podkreceniu do 4,5 na wszystkich ustawieniach auto. Wtedy tez sama plyta dawala nie wieksze jak 1,378 napiecie na proca. Przy 4,0 plyta ustawiala 1,34V.

 

Moze mi ktos powiedziec co robie zle albo co to za fake tutaj mam ? i jak mam uzywac LLC skoro ono jest nieaktywne? bios 1,9

Edited by Frytejro

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tej płycie właśnie nie da się wybierać LLC prz OC...

Na jednym z niemieckich for, gdzie wczesniej gdzieś podałem link, ktoś dostał bios od Asrocka w wersji v2.00B, w której prawdopodobnie naprawiono problem z LLC. Ja sie jeszcze nie odważyłem go u siebie wgrać... Skoro Asrock wstawił taką poprawke w Biosie 2.00B, którego nie ma jeszcze na oficjalnej stronie to może wkrótce go tam udostępnią - mam taką nadziję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asrock P67 Pro 3 ma skopany offset na tę chwilę, właśnie z uwagi na zawyżane napięcie, przez to, że poziomy LLC stają się nieaktywne przy oc.

Dziwię się, że jeszcze nikt nie wgrał tego biosu od pctreiber, skoro są takie problemy z offsetem. Chcecie czekać i marudzić, Wasza sprawa. Ja bym już dawno spróbował tego biosu, bo sam miałem swego czasu od nich do mojej płyty i był świetny.

 

Druga możliwość, to podkręcajcie przez fixed, skoro z offsetem nie dajecie rady i chcecie czekać na oficjalny bios z poprawką. Na fixed ustawicie sobie napięcie "na sztywno" - takie samo w idle i w stresie, za to będzie ono niższe niż to co podaje płyta z automatu. Na przeczekanie do nowej wersji biosu można tak zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Frytejro No właśnie to ustawienie +0.020 było niestabilne... Miałem 1.344v. Stabilnie przy 4.4Ghz było na fixed 1.335v.

Teraz mam 4.2 GHz offset +0.015 z czego wynika napięcie 1.336. Czekam na ten nowy bios żeby bawić się LLC

Edited by kaem

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli wychodzi na to ze u mnie wszystko ok, bo tak samo jak u Cibeie niedokonca fajnie te napiecia wygladaja. U mnie na auto teraz smiga 4,0 i daje sobie max 1,35V a przewaznie 1,34. U mnie tez jak bylo fixed 1,34 to wstawal poprawnie nawet na 4,5... to zatem i ja czekam na tego biosa co Ty - jak cos to wal pw jakbym przeoczyl tego biosa ;) - juz sie bałem ze takie jaja robia mi sie z tego powodu ze zauwazylem ze plyta miala jedna nozke lekko odgieta ale po zamknieciu procka nozka sie docisnela jak nalezy :)

 

A jak u Ciebie z temp przy tym 4,2 i tym chlodzeniu? bo ja mam obecnie pentagrama alcu 100 lite, a mysalem, o tym co Ty masz albo performie.. u mnie przy 4,5GHz i 1,37V jest przy occt 65-66 stopni.

 

A i jakiego batcha masz? 0xx? bo ja juz mam 111...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jaki mam batch bo musiałbym zdjąc chłodzenie a szkoda mi pasty...

Temp w idle mam ok 36-38°C. Zaraz po włączeniu kompa przez kilkanaście minut mam mniej jak 30°C ;] Wiatrak na radiatorze wtedy jest niesłyszalny bo pracuje na 800rpm. OCCT 70-74°C. Nie mam za to żadnych wiatraków w obudowie przelotowych. Tylko jeden mały który kręci się powoli bezszlestnie i wyrzuca na zewnątrz ciepłe powietrze. Nie wiem czemu mam prawie 10°C więcej od Ciebie... W grach nigdy nie miałem więcej jak 65°C - widocznie nie wykorzystują w 100% procka.

 

Ciekawe jest to że na 4.4GHz Fixed nie musze podnosić wartości 'Turbo Power Limit' na 250 jak wszędzie zalecają i taktowanie mam stabilne - przy obciążeniu cały czas jest 4400MHz. natomiast 4.4GHz offset już wymiaga zmiany 'TPL'...

Edited by kaem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Batch procka podany jest też na opakowaniu, więc nie trzeba demontować chłodzenia żeby go poznać.

Na offset masz w stresie większe napięcie niż na fixed, stąd prawdopodobnie trzeba podnieść wartość Turbo Power Limit, bo przekracza ustawiony zakres auto.

Temperatura procesora zależy od tylu czynników, że ciężko porównywać temp. nawet na tych samych wartościach napięcia, taktowania i chłodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Batch tez jest na pudelku napisany. U mnie podczas testu wiatrak na pentagramie chodzi na max czyli ok 2000 obr - slychac go to fakt, do tego jest zmeiniony na acc z 9 a nie jak w standardzie przy 92mm 7 łopatkami, no i mam wyciagowy tez taki sam i pracuje na 1800 podczas testów w occt. (wlatujący tez mam ale ten pracuje na 1000obr i zauwazylem ze dzieki niemu tylko temp chipsetu plyty glownej spadla - nie przekracza 36 w duzym strresie, przy normalnej pracy jest 33 (bez tego wentyla w stresie miala 42). Jak wlaczylem w biosie "auto OC 4,6" top wtedy temp przy tych coolerkach skoczyla do 68-69 ale tez i napiecie bylo 1,42. W spoczynku mam podobne temperatury. W grach ktore wykorzystuja physx (bo mam radka) np mafia czy mirros edge mam te same temp co w occt i ustawiam coolery jak przy testach. A tak to w pozostalych wyciagowy pracuje na 1400 a na procku sam sie reguluje z tego co zauwazyelm do max 1800 i temp jest ok 60. - Qrde widze ze nie sa zle.. ale fajnie by bylo zobaczyc przy 4,5GHz nie 66 a 59 :D hehehe

 

Fixed jako tako probowalem kilka razy ale olałem temat bo bez sensu wg mnie przy 1600MHz 1,32V napiecie ;) - Moj proc pamietam na fixed pracowal ok 4,5GHz i 1,325V ale nie testowalerm dlugo.

 

CO do TPL.... To samo zauwazylem.. u mnie tak jak napisalem zeby trzymal 4,5 musze wbic 300.. przy 260 spada do 4,4-4,3.

 

Ja na ta chwile zostawilem 4,0GHz auto tryb.

 

 

Do tego 2.00 biosa to sam upgradeowales czy juz taką plyte kupiles?

Edited by Frytejro

Share this post


Link to post
Share on other sites

A spróbuj jeszcze np. ustawić 4 ghz na fixed mode. Spokojnie powinno pójść na ok. 1.2 V, a to będzie lepiej niż 1.34 V na auto jak jest teraz u Ciebie.

Najnowszego biosa 2.00 warto ściągnąć, bo z tego co wiem, to rozwiązuje problem z dual bootami na Pro 3. Do tego jego instalacja jest bajecznie prosta, nawet pod Windą można instalować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok sprobuje tego fixeda jak mowisz na 1,2V jak wroce z pracy. Do biosa sie przymierzam.. robilem to raz na gigusiu i bylem zadowolony ale tam byl dual bios wiec stresa nie mialem ze cos pojdzie nie tak ;) , tutaj strasznie stresuja na stronie asrocka przy zmianie by tego nie robic jak nie ma potrzeby heheh ale moze sie odwaze. Jak cos pojdzie nie tak to da sie plyte w serwisie uratowac?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie offset działa ok. Nie mam żadnych problemów . Fakt ,że mam ustawione "tylko" 4GHz ale to mi w zupełności wystarcza. W max load np. Linx jest 1.250v a w idle na 1600MHz mam 0.880v 100% stabilnie , offset mam ustawiony na -0.100v. UEFI mam 1.90.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem w tym, że te 0.880V w idle i inne wartości w stanach pośrednich często okazują się za małe dla danego procka i sypią się blue screeny bez obciążenia.

Czasem jakiekolwiek offset ujemny okazuje się niestabilny dla danego procesora i trzeba dawać go na plus, a to na Pro3 oznacza na b. wysokie napięcie. Zależy co komu się trafi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem w tym, że te 0.880V w idle i inne wartości w stanach pośrednich często okazują się za małe dla danego procka i sypią się blue screeny bez obciążenia.

Czasem jakiekolwiek offset ujemny okazuje się niestabilny dla danego procesora i trzeba dawać go na plus, a to na Pro3 oznacza na b. wysokie napięcie. Zależy co komu się trafi.

 

A to fakt wszystko zależy od danej sztuki proca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No więc mój Batch to L101B642. To dobrze czy źle? ;-)

 

Na tym niemieckim forum pctreiber.net ktoś przetestował tego biosa do P67 Pro3 v 2.00B i potwierdził działanie LLC w trybie offset. W trybie fixed znika. Także nie zastanwijąc się długo wgrałem go u siebie.

Żeby uzyskać napięcie 1.344v musiałem ustawić offset aż na +0.060... LLC ustawiłem na 4. Na tą chwile nie wiem nawet do czego służy bo to dla mnie nowość :P

 

Dziwne, że na offset +0.060 test winrara podnosi mi napięcie CPU wg CPU-Z do 1.344v a taki OCCT i Prime95 tylko do 1.320 -czegoś nie rozumie :P

 

A niżej screeny z biosu v2.00B

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

Edited by kaem
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wreszcie:-) Gratuluję, że ktoś się wreszcie odważył wgrać ten bios u siebie.

 

LLC będzie dawało różne napięcie zarówno w stresie jak i idle, w zależności od levelu.

LLC=1 to najwyższe napięcie, a LLC=5 najniższe. Rozpiętości napięcia są duże, jak sam zauważysz.

Do offsetu najlepiej sprawdza się LLC=4 lub 5. Przy fixed dajemy niższe wartości-2, 3..

 

Dla przykładu, na mojej płycie Ex4, offset= +0.035 i level 4 daje napięcie w stresie ok. 1.344 V. I takiego właśnie potrzebuję na taktowaniu 4.5 Ghz.

 

Dziwne, że na offset +0.060 test winrara podnosi mi napięcie CPU wg CPU-Z do 1.344v a taki OCCT i Prime95 tylko do 1.320 -czegoś nie rozumie :P

 

 

A masz włączone wszystkie stany C1, C3 i C6? Powinny być włączone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A masz włączone wszystkie stany C1, C3 i C6? Powinny być włączone.

Wszystko włączone. Wygląda jakby winrar potrzebował większe napięcie heh. Prime95 męczyłem 10 minut procesor na 4.4GHz przy 1.32v i nic się nie działo. W idle mam 1.00v. Włącze jakąś gre bo one szybko wykrywają u mnie brak stabilności.

 

Jeszcze co jakiś czas coś przerywanie zaczęło mi piszczeć w obudowie. Mam nadzieje, że to nie te piski kondensatorów, o których pisaliście. Wcześniej tego nie miałem a teraz raz słychać a za chwile zanika.

Edited by kaem

Share this post


Link to post
Share on other sites

To daje naprawdę nowe możliwości. siedze na fonie w javie i nie mogę napisać pw - kaem jak możesz to wyslij mi pw z tym biosem i opisem czym i jak go wgrac -bo ja po niemiecku nawet słowa nie znam :/

 

ps moze ktoś coś powtórzyć na temat tych piskow w sensie ne czego mogą zależeć ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja moge teraz tylko dodać od siebie, że dzieki temu bios'owi mój Asrock P67 Pro3 przeżywa drugą młodośc :D Wcześniej na fixed 1.335v miałem ledwo stabilne 4.4GHz a teraz na offset mam 4.5GHz stabilne przy napięciu 1.335v max i czuje, że moge je obniżać ;]

Ciekawe czemu wcześniej w tej płycie nie było możliwości wyboru LLC. Może Asrock chciał tym okroić najtańszą płytę z P67...

 

A ten mój batch L101B642 jak mam odczytywać? Czego im mniej tym lepiej?

Edited by kaem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...