bamboocha Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Panowie a najnowszy bios do pro3 pomaga cos na blad 32? Z tego co pamietam to byl to problem z procesorem a raczej z niestykaniem z socketem, a u mnie ten problem sie nasilil strasznie ostatnio. Wczesniej raz na moze na miesiac tak bylo i wystarczylo zlapac za bloczek i ciut przycisnac i problem znikal. Od tygodnia co wlaczam kompa jest to samo, musze wyciagnac i wlozyc procka co jest strasznie irytujace no i pasty coraz mniewj. Ogladalem gniazdo i niby wszystkie nogi proste juz nie mam sily do tego. Mobo na gwarancje wysylac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Jeśli nie da się lepiej docisnąć, to ja bym wysyłał. Przesiedzisz na lapku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 (edytowane) ehh dziś kolejna walka, zdenerwowany ściągnąłem wc i założyłem stara katane CU temp o ok 15* większe ale katana chyba lepiej dociska, jak dalej będą cyrki to jedzie na serwis bo mam już dość ps. jak głośne jest ori cooler do 2500k? bo jeszcze on mi został ps.2 temp spadają chyba pasta musi się wygrzać edit: temp były większe bo katana nie stykała do cpu LOL teraz max 2-3* więcej w idle Edytowane 7 Października 2011 przez bamboocha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 (edytowane) Panowie dorwałem właśnie 2500k i P67 pro3:) (2.00b) Przejrzałem temat Ustawiłem na szybko offset +0,010 / level 3 4,5ghz wszystko działa, tylko tak jakby nie działa zmiana mnożnika:|? 16x100 widzę tylko tuż po odpaleniu kompa, w CPUZ np, niskie takty i idle napięcie...gdy cos zrobię, ładnie wskakuje na 1.28-1.3 i 4,5ghz....gdy wracam do idle (nic w tle, tylko core temp i cpu z) napięcia spadają nieznacznie, ale mnożnikiem nie spada wcale;| Co robię źle? Nie wyłączałem żadnych opcji odpowiedzialnych za oszczędzanie itd Na e8400 po 1 -2 sekundach bezczynności leciał mnożnikiem w dół.... ps. wlasnie sprawdzilem default ustawienia 3,5ghz i nie chce spac do 1,6ghz widocznego tuż przed jakakolwiek akcja...w sumie proc cos robi, skacze napiecie, skacze load...no ale to troche dziwne bo dla mnie to już idle:P, w czasie edytowania postu np Edytowane 7 Października 2011 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castor Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Nice udało się osiągnąć 4.5 przy LLC 5 i +0.050 :D Napięcie stress 1.336 idle 1.000. Zastanawiam się czy w idle 1.000 to dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 To ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 A 1,34 to nie jest sporo przy takim napieciu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Chyba taktowaniu chciałeś napisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 (edytowane) Dla czego w trym offsed procek potrzebuje większego napięci niż w trybie fixed mode? przykład: 4,9ghz fixed- 1,355v offsed 1.372.. różnica w temp jest znaczna. A, procek w trybie offsed dalej jest nie stabilny mimo wyższego napięcie w linxie wywala po minucie. Edytowane 8 Października 2011 przez marantz5003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colinus Barbarianus Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 (edytowane) Potrzebuje pomocy... 2500k na pro3 - mam 4.4GHz przy okolicach 1,27V, ale niestety w idle spada mi napiecie do 0,938V czy jakos tak. Zmieniam LLC i napiecie na pelnym obciazeniu i tak idzie w okolice 1,36V a jak daje offset w dol to w idle znowu mam lipe. Co mam zrobic, zeby w idle bylo jakies sensowne napiecie (0,98-1V)? Bios mam 2.0B Edytowane 8 Października 2011 przez Colinus Barbarianus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 Panowie ponawiam pytanie, jak u was wygląda idle? Siedze teraz na default ustawieniach (chlodzenie box, czekam na fortisa) i nie krece... Mimo wszystko mnożnik skacze 33-36 i napiecie skacze tak okolo 1.176, 99% czasu proc chodzi na 3,6ghz (np gdy pisze posta) Czemu proc nie przechodzi w idle (mnoznik 16 pokazuje sie zbyt rzadko jedynie tuż po odpaleniu systemu) Czy to wina tego turbo boosta? Nie fobilem fermata po zmianie platformy z 775, jedynie dirver cleaner. Czy to może wina systemu? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 Chyba nie bo u mnie idle dzialal nawet na systemie postawionym pod X6 1055T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 u mnie normalnie spada na x16 i napiecie na 0.92v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 Czy warto ruszac load line calibration z lvl 5 na ktorys nizszy ? Przy 4800 Ghz wywalilo mnie na Intel Burn Testach, 4700 przeszlo z offsetem ustawionym na 0,05V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colinus Barbarianus Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 To jakie jest stabilne napiecie przy x16? Na ~0,93 raz mialem bs podczas bezczynnosci trwajacej kolo 10min. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 Czy warto ruszac load line calibration z lvl 5 na ktorys nizszy ? Przy 4800 Ghz wywalilo mnie na Intel Burn Testach, 4700 przeszlo z offsetem ustawionym na 0,05V. Na Level 5 zwykle jest najłatwiej podkręcać. Na niższych levelach zawsze będziesz miał niższe napięcie przy małym obciążeniu i łatwiej o BS. Po prostu podnieś trochę napięcie, to może 4,8 GHz się ustabilizuje. Jak nie, to podbij trochę VTT (tak do 1,1 V). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andy_Gda Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Witam Panowie! Mam problem, który powoduje, że nie mogę korzystać z komputera w wymagany przeze mnie sposób. Mam płytę P67 Extreme6, dyski ułożone w RAID 1. Przy losowym "numerze" podłączenia dysku zewnętrznego do portów USB komputer zawiesza się albo wyskakuje BSOD. Zdarza się też, że jednocześnie odcinane jest całe napięcie ze wszystkich portów USB (mysz i klawiatura "gasną"). Po zwisie i ponownym uruchomieniu "na twardo" automatycznie uruchamia się Intel Matrix Storage Manager, który oznajmia, że weryfikuje poprawność zapisanych danych. Najczęściej w trakcie tej operacji wystarczy pierwsze podłączenie dysku zewnętrznego żeby ponownie zwiesić cały komp. Nie ma znaczenia czy używam portów USB 2.0 czy 3.0. Wydaje się, że poprawnie działają tylko dodatkowe porty USB samej obudowy. Nie ma też znaczenia czy podpinam dyski zewn. z własnym zasilaniem czy te zasilane z USB. Dysków mam łącznie 8, z czego liczba różnych producentów/modeli oscyluje koło 6-7. Nie udało mi się nigdzie znaleźć rozwiązania tego problemu, a to, co widziałem tutaj odnośnie problemów z USB dotyczy MB Pro3. Poza aktualizacją BIOSu, wszystkie sterowniki zaktualizowałem (w tym Etron USB 3.0 driver ver:1.x - teraz nie mogę jej sprawdzić dokładnie, ale na innym forum znalazłem stwierdzenie, że ta jest stabilna) . Będę wdzięczny za pomoc! Kompa zaniosłem do serwisu (kupiony w ESC.pl), ale oczywiście nie udało im się powtórzyć problemu i zaczęli mnie mamić, że to wina wpinania dysków zewnętrznych do innej listwy albo przeskoków napięcia (nawet zasugerowali żebym się ubrał w antystatyczny kombinezon z maską!!!!). Jeśli tylko uda mi się w domu naprawić ten problem, to zrobię im największy możliwy czarny PR ;) Dokładną konfigurację kompa będę miał wieczorem. Win 7 64-bit. Witam, gdyby kogoś to interesowało - powodem powyższego zachowania są skoki napięcia na stykach USB płyty głównej. Innemu serwisowi niż ESC.PL zajęło mniej więcej godzinę ustalenie dokładnej przyczyny. Pomiar woltomierzem rozwiał wszystkie wątpliwości. Dzisiaj napiszę w tej sprawie do AsRocka, zobaczymy co mi odpowiedzą. Mam nadzieję, że po prostu przyznają, że płyta jest wadliwa, a wtedy "znawcy" w ESC.PL nie będą już mieli zbyt wiele do gadania. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colinus Barbarianus Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 W razie czego oscyloskop i zrobic screenshota jak to sie zachowuje. Zapewne specyfikacja USB ma podane dokladnie w jakim czasie do jakiego poziomu moze spasc napiecie i dosyc latwo bedzie mozna to pokazac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Ok panowie problem rozwiązany...miałem jakis dziwny proces ktory 25% obciążał procka:| system zawalony trza wyczyścić:) W każdym razie proc tak szybki że nie zauważyłem obciążenia, i to IDLE to nie było idle:P Teraz Ładnie w idle siedzi, nawet jak pisze posta:). Czekam na fortisa i kręce:) Pozdrawiam 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frytejro Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Panowie a kto mi powie co oznacza kod 98 podczas wczytywania poczatku biosu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 W instrukcji masz pełną listę kodów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frytejro Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Ok faktycznie znalazłem na stronce w pełnej wersji dzieki :D Pytałem o ten kod bo długi czas bootowania biosu jest przy tym kodzie, ale on jest jaknajbnardziej ok i trudno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Zobacz czy jakieś urządzenie na USB tego nie powoduje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kridzu Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Na płycie P67 Pro 3 , podkręciłem i5 2500k na 4,5 Ghz , Core Voltage w stresie to 1,344 V. Mam pytanie co do temperatur, ponieważ po 1h teście w LinX temperatura osiągała 70-77 stopni. Nie jestem pewny czy to nie za dużo. Na procku mam Thermaltake Contac 29 BP , a buda to Fractal Design ARC Midi Tower. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Temp w normie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tynio Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Na płytę Fatal1ty P67 Performance pojawił się nowy bios Ktoś testował może ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Nie zachowuj się jak panienka. Wgrywaj i sam przetestuj jak masz tę płytę. Pewnie oficjalnie wprowadza zmiany takie jak są obecne w beta UEFI 2.00B dla Pro3. Przynajmniej tyle sugeruje lista zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiol Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Czy ktorys z uzytkownikow extreme 4 napotkał na problem z klawiaturą na USB przy odpalaniu komputera? U mnie po updgrade biosu do wersji 2.10 komputer zatrzymuje się na ekranie startowym - z ktorego normalnie po wciśnięciu F2 moge wejść do biosu. Jedyne wyjście to wyjęcie klawiatury z usb i ponowne podłączenie już w samym windowsie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Ten 2.10 oficjalny jest ciut skopany. Spotykałem się już z tego typu problemami. Sprawdź 2.10b ASRock Bios Downloads - PCTreiber.Net else Wróć do sprawdzonego 2.00. pzdr, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tynio Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Nie zachowuj się jak panienka. Wgrywaj i sam przetestuj jak masz tę płytę..... No mam ta płytę, ale nie mam opcji wgrania biosa (bez zasilacza ciężko się to robi :) ) Więc pytam bardziej z ciekawości a, nie że się boję. Myślałem że na forum można zadawać pytania jednak chyba się myliłem. Nie wiem jakie miałeś wcześniej płyty ale Asus zawsze dokładnie opisywał co zmienił i dodał w nowym biosie. Asrock wysilił się i napisał - Modify CPU Load-Line Calibration czyli całkiem co innego niż na PRO 3 bo tam było - Update CPU code Wynika że to chyba nie to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...