Jump to content
radiergummi

Wszystko o ASRock P67/Z68 s.1155

Recommended Posts

Cos nie tak, to chodzi o to ze niby wszystko działa.. ale nie do konca.. bo jest kilka gier w których np  brak ekwipunku (wiedzmin) przez co gra jest niegrywalna wiadomo.. w mafii 2 filmiki w grze są urywane - zaczynają się czarnym ekranem, ktory trwa kilka sek, jezeli filmik ma kilka scen to kazda z nich zaczyna sie czarnym ekranem.. nawet  benchmark wbudowany - co scena to czarny ekran (dzwiek i napisy wtedy działają..)...  a w gothicu 4  przerywniki filmowe wogole nie działają - czarny ekran jest cały czas, slychac tylko dzwięk... GTA 4 - jak wyłaczylem efekt ziarna w obrazie, tak nawet format nie pomógł by dało się znow tego włączyc.. To jedyne problemy jakie wystepuja od poczatku tego komputera , i sa to problemy ktore wystepuja tylko na win 7.. na win xp wymienione rzeczy działają bezbłednie.. system byl stawiany wielokrotnie, roznej masci sterowniki byly pakowane i nie da sie wyeliminowac w/w wad... oczywiscie wszystko jest orginalne nie piraty... nawet karte graficzną mam juz inna przedtem radeon teraz nv i nie jest to wina grafiki..stad myslalem ze to nieofcjalny bios.. ale jednak nie

 

Dzis bede mial inne kosci sprawne, ale i moje przetestuje. Zmienie tez tasme i port sata  do dysku..  aczkolwiek gosc od ktorego kupuje czesci stwierdzil ze raczej padła płyta

Edited by Frytejro

Share this post


Link to post
Share on other sites

to co opisujesz to mi wygląda na objawy problemu z kartą graficzną albo sterownikami do niej.

Bardzo prawdopodobne, że padła Ci płyta ale sprawdzenie tego co możesz nie kosztuje nic Dołączona grafika

 

@radiergummi ja też wgrałem sterownik IME przed aktualizacją i nic się złego nie stało

Edited by kaem

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wlasnie wgrałem te IME przed bo Ty kaem mi pisałes w pw ze zrobiles to najpierw :)   - a co do karty.. tak jak napisałem na radeonie a teraz na nv  jest tak samo.. wiec 2 rozne karty i zupelnie inne sterowniki ..  raczej nierealne by to byla wina 2 roznych kart.. predzej czegos wg mnie w płycie co niedokonca przyjmuje stery  kart graf.. nie wiem..  dzis walcze ostatni dzien, jutro komp wedruje do StaComu ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No panowie przyznaje racje.. jedna z kosci uwalona... testy mi zeszly prawie do północy - najpierw na obu kosciach przed mem testem posprawdzałem wszsytkie połączenia i zainstalowałem 8,1... ktory jednak po kilku minutach pracy sie wykrzaczyl z błedem pamieci fizycznej..  po zdiagnozowaniu uszkodzenia 1 kosci,  winda 8,1 stoi jak wryta..!!!  

 

co więcej.... jeszcze sprobuje win 7 zeby wykluczyc definitywnie płytę główną.. ale zainstalowałem wczoraj na szybkiego wiedzmina.. i.... ekwipunek jest !!  wogole animacje płynnie chodzą.. to by znaczyło ze ram miałem padniety od poczatku tylko teraz przy nowym biosie wykrzaczac sie zaczął co chwilę.... 

 

  moze sie okazac ze moj proc to wcale nie sredniak i BS miałem przez ram a nie OC.. - ale najpierw winda, a potem  prosba do kol. kaem bo ten nowy bios ma inne ustawienia,  brakuje np turbo boost power limit.. Low MNIO Align i VT-d...  to na wstępie.... i bede potrzebował jakiegos tutoriala by nie wywazac otwartych juz drzwi ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

najpierw mem test był na obu i się zawiesił. potem każda pokolei sprawdzałem, ta która miała błędy sprawdzałem w dwóch różnych slotach by wykluczyć padniete gniazdo. W każdym przypadku kość wykazała błędy. Komputer pracuje teraz tylko na jednej sprawnej.

 

a ramy mam goodram 1333 cl9 2x4 gb

Share this post


Link to post
Share on other sites

(...)ten nowy bios ma inne ustawienia,  brakuje np turbo boost power limit.. Low MNIO Align i VT-d...  to na wstępie.... i bede potrzebował jakiegos tutoriala by nie wywazac otwartych juz drzwi Dołączona grafika

 

Ja mam tak według tego poradnika http://www.overclock.net/t/1198504/complete-overclocking-guide-sandy-bridge-ivy-bridge-asrock-edition

 

Dołączona grafika

 

Spread Spectrum - wył

Internal PLL Overvoltage - wył

 

Dołączona grafika

 

VTT Voltage - podniesienie napięcia ustabilizowało działanie pamięci na 1T - screen niżej

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

CPU C3 i C6, Package C State Support - wył, stabilizuje działanie podkręcanego CPU

 

Dołączona grafika

 

Intel RST i SCT - wył, jedna funkcja dla osób, które mają za mały dysk SSD żeby zmieścić system, druga funkcja to jakaś hibernacja z pominięciem ekranu kontrolnego UEFI/logo Asrock zaraz po włączeniu przez co szybciej komp wstaje

 

 

Jak pamięć jest jeszcze na gwarancji to wiesz co z nią zrobić. A jak gwarancja minęła to teraz pamięci są tanie

 

Napisz może jak oceniasz Windows 8.1. Jest faktycznie możliwość ustawienia, że po włączeniu kompa pokazuje się normalny pulpit? Można wyłączyć te ciach!ły, ze jak najadę myszką na prawą stronę pulpitu to mi wyskakują jakieś okna/menusy? Czy Windows szybciej się uruchamia od Win 7? Czy jest szybszy ogólnie od 7? ;]

Edited by kaem

Share this post


Link to post
Share on other sites

O widzisz dzieki.. juz mam wszystko czarno na białym - bede walczył Dołączona grafika  ramki ida na serwis, w zastepstwie mam 4GB..

 

a co do 8,1... nie odpowiem Ci bo to moja pierwsza instalacja, jeszcze nic w nim nie ustawiałem poza wgraniem sterów do grafiki i płyty no i wiedzmina. Na pierwszy rzut szybciej odpala od win7 ale.. jako nowy.. a 7 chwile posiadałem - minusem jest to ze nei chcial mnie puscic poki nie zrobiłem konta .. tak jak na smartfonach z WM - bez konta  nie wejdziesz do niczego.. a konta są połączone ze wszystkim co dotyczy Microsoftu. Dzis jak czas pozwoli wroce do 7 by sprawdzic czy z dobrą pamiecia problem w grach juz nie wystepuje i wtedy bede probował działac na 8,1. 

 

  A co do pulpitu to ja chce załadowac : classic shell którego uzywa kolega na 8 i cały czas ma pulpit bez kafelków..

 

 

edyta:  na win7 wszystko działa.. mam juz nowe pamiatki  - wrocilem do 8,1... zdecydowanie szybszy pod kazdym wzgledem.. wiec testujemy :)

Edited by Frytejro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

 

W środę zmieniłem kartę graficzną i procesor z MSI HD6850 i i3-2120 na MSI GTX 660 i i5-3570. Wszystko na płycie ASRock P67 Pro3 B3. Otworzyłem PC, zamontowałem CPU i GPU, podłączyłem kable i włączyłem PC. Chciałem odrazu wskoczyć w UEFI żeby zobaczyć czy załapało proca i wszystko jest dobrze tylko okno BIOSu jest mniejsze, to znaczy mam monitor Iiyama ProLite X2377HDS w rozdziałce 1920x1080 a okno BIOS było mniejsze, tak że w około było czarne tło, kursorem też nie mogłem wyjechać poza ten mniejszy obszar, pulpit wskoczył też pomniejszony. Zainstalowałem najnowsze stery Nvidia i uruchomiłem ponownie, ekran ASRock i BIOS nadal są małe, natomiast pulpit jest normalny. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Co z tym zrobić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hej.ostatnio borykam sie z problemem restartow w idle. podczas grania i pod obciazeniem jest ok,ale jak przegladam neta albo ogladam jakis film to czasami mam restart.jakby byl BSOD to jeszcze bym wiedzial czy mam podniesc napiecie na procku czy obnizyc a tak to jestem w czarnej dup ie... macie moze jakies pomysly co bym mogl zrobic z tym?

 

ps.  ktos uzywa UEFI 2.02C w p67 pro3 i moglby  wrzucic screeny z UEFI przy jakims lekkim OC ? tak 4.0 GHz ? chcialbym porownac bo moze cos zle robie. dzieki Dołączona grafika

 

ps.2 w/g poradnika http://www.overclock.net/t/1198504/complete-overclocking-guide-sandy-bridge-ivy-bridge-asrock-edition przy offset powinienem wylaczyc stany C3 i C6 i Package C State ,a u mnie wylaczenie tej opcji daje prawie natychmiastowy restart w windzie.

 

teraz to juz sie zastanawiam czy nie wgrac UEFI 3.20 i sprobowac na nim cos pocisnac proca. duza roznica w podkrecaniu jest miedzy starszymi wersjami a nowszymi?

Edited by dr@bollo

Share this post


Link to post
Share on other sites

ASRock P67 Pro3 B3. 

1. Czy da się i jak puścić dźwięk na raz na spk out i przez hdmi? Teraz muszę przełączać, na starej mobo miałem dźwięk na raz na obu wyjściach. 

2. Czy da się mieć dźwięk z gry na spk out a dźwięk z oglądanego filmu na hdmi? 

Pozdrawiam, Michał

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Po wgraniu biosu p67 pro3 b3 do 2.00B nie było żadnych problemów do puki nie nie zrobiłem OC i5 do 4,5 GHz

Problem jest taki że płyta startuje 2 razy czyli dochodzi do ekranu ładowania win8 i po sekundzie restart kompa. Wtedy już ładuje się normalnie. System pracuje bardzo stabilnie był testowany. Myślałem że to problem z napięciem proca, jednak po zmianie offestu na wyższy jest to samo. Po przywróceniu ustawiań fabrycznych nie ma tego problemu. Ma ktoś pomysł dla czego tak się dzieje ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A najnowsze działa ok ? Bo ktoś mi coś kiedyś mówił że są problemy z LLC i czymś tam jeszcze + nie można zrobić downgrade. 

Objaw jest taki że po wyłączeniu komputera ( nie restarcie - wtedy jest git ) pokazuje się ekran ładowanie win 8 raz zakręci się ten "wężyk" i restart. Wtedy uruchamia się ponownie i działa wszystko okej. Stabilność systemu testowana OCCT kilka godzin i jest dobrze. Żadnych BSOD itp. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...