Jump to content
radiergummi

Wszystko o ASRock P67/Z68 s.1155

Recommended Posts

Przyszła druga płytka z allegro, śmiga wszystko także tamta na 100% padła, może nie polubiła podkręcania bclk z zablokowanymi prockami (co i tak odpalałem tylko testowo i docelowo chodziła na 100)...

Sztuka średnia, ale dobrze, że nie gorsza. 4800 osiągalne tak na oko na ~1,36, ale ten gigant już nie daje rady i throttluje. Teraz mam czas na zajęcie się padniętą sztuką.

Co do tamtej, to jednak fakturę mam z października, czyli po okresie wymiany i teraz nie wiem ile miałem tej gwarancji...

Share this post


Link to post
Share on other sites

szukam jakoś tak bezskutecznie punktów pomiarowych napięć na płycie P67 Extreme 6 i za cholerę nie mogę znaleźć - może ktoś podrzuci obrazek lub linka. Interesuje mnie szczególnie Vcore. I fajnie byłoby gdyby punkty znajdowały się od strony procesora, a nie z tyłu płyty - no .. rozmarzyłem się Dołączona grafika .

Edited by BraWura

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.asrock.com/mb/overview.pl.asp?cat=Download&os=Beta&Model=Z68%20Pro3%20Gen3

 

Moze ktos wytlumaczyc jak to jest?

L2.31A (2/25/2013) mam, zainstalowana prawie rok temu

 

Niedawno wyszla 2.30b(11/20/2013) - wiec ktora powinno sie wrzucic? Ta pozniejsza ma nizszy numer.

 

 

 

czy wersja pozniejsza o nizszym numerze ma to co wniosla wersja wczesniejsza o wyzszym numerku?

 

Windows 8 Ready.

Note: "Ultra Fast" is only supported by below conditions.
1. OS Windows 8 is installed on GPT format.
2. Graphics supports UEFI GOP.

Edited by zgf1

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam płytę Asrock z68 pro3 gen3 i mam problem z głośnym chłodzeniem CPU

 

parę dni temu wymieniłem cooler na Rajinteek Ereboss i pracuje on najwolniej na 1300RPM, macie pomysł jak zmniejszyć te obroty ? wcześniej box chodził na 1300-2000rpm, więc go wymieniłem, teraz jest chłodno, ale bardzo bardzo głośno na tych 1300(w stosunku do boxa)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wypadało by zajrzeć do UEFI i w sekcji Hardware Health pozmieniać to i owo.

 

CPU Fan 1 & 2 Setting ustawiasz na Automatic Mode, dajesz próg temp. np 55C i startowy poziom prędkości wiatraka na Level 1 (dopasuj tak, żeby obroty nie były niższe niż 650rpm).

 

Cisza spokój w spoczynku, a kiedy potrzeba odpowiednie chłodzenie.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdziłem wielkość przekłamania napięcia podawanego przez ASRock P67 Extreme 4 na s1155, w typowej wtyczce molex.

 

12V: Brymen BM257: 12,15 ... ASRock: 12,038/12,091

  5V: Brymen BM257: 5,066 ... ASRock: 4,992/  5,016

 

Tolerancja Brymen to +-0,2% +3 cyfry (1 cyfra do 6V to 0,001V, a powyżej 6V ale do 60V to 0,01V), ale te lepsze multimetry pokazują dokładniej niż max błąd pomiaru. Tak że powiedzmy mój egzemplaż płyty pokazuje niżej o ~0,5-1%. UEFI mam najnowsze. Zasilacz Seasonic Platinum Fanless 520W .


... dostrzegłem też bezsens w podawaniu napięcia 3 miejsca po przecinku w tej płycie, z powodu ograniczonej rozdzielczości przetwornika analogowo-cyfrowego systemu pomiaru napięcia. Konkretnie to chodzi o to, ze minimalny przeskok w podawanych wartościach dla np. 5V to 0,024V (4,992, a następna wartość to 5,016 ... nic nie ma pomiędzy ... dla porównania miernik ma przeskok o 0,001V, czyli realnie 24x większa rozdzielczość {i nie wiem czy ta płyta dla 12V nie ma aż 0,053V przeskoku}).

Edited by Kyle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to jest z aktualizacją P67 Pro3?

http://www.asrock.com/mb/Intel/P67%20Pro3/?cat=Download&os=BIOS

Jest tylko bios z instalacją z pod windows - nie jest to zbyt ryzykowne ? Płyta ma instant flash, ale wersji bios pod to nie ma .

o support Intel's 3rd Generation (Ivy Bridge) CPU, corresponding BIOS, drivers and AXTU update are required.
Click here to download required AXTU
Click here to download required Intel ME

* After updating this BIOS, please flash newer versions only.

i o co chodzi z tym AXTU i intel ME? jak chce wgrać ver 3,30 to też muszę AXTU i iintel ME wgrywać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Panowie czy wiecie co moze byc powodem dluzszego uruchamiania komputera...tzn post przechodzi szybko a wisi dluzsza chwile na ekranie startowym windowsa (7 64bit)? Z obserwacji wynika, ze w tym czasie ladowany jest czytnik kart z portem usb 3 i dysk zewnetrzny tez na usb 3, oba wpiete w dwa tylne porty usb 3.. Bios plyty 3.20, plyta z I kompa z siga, wersja sterow etron 1.0.0.118. Dysk twardy to Plextor m5s, wiec powinno byc szybko, ale ewidentnie usb 3 to wydluza. Kwestia sterow czy biosu, a moze "ten typ tak ma"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to jest z aktualizacją P67 Pro3?

http://www.asrock.com/mb/Intel/P67%20Pro3/?cat=Download&os=BIOS

Jest tylko bios z instalacją z pod windows - nie jest to zbyt ryzykowne ? Płyta ma instant flash, ale wersji bios pod to nie ma .

o support Intel's 3rd Generation (Ivy Bridge) CPU, corresponding BIOS, drivers and AXTU update are required.

Click here to download required AXTU

Click here to download required Intel ME

* After updating this BIOS, please flash newer versions only.

i o co chodzi z tym AXTU i intel ME? jak chce wgrać ver 3,30 to też muszę AXTU i iintel ME wgrywać?

 

Z tym musisz uważać bo się nie da cofnąć.

Jak raz wgrasz to amen.

Jeżeli płyta działa to nic nie ruszaj.

Witam. Panowie czy wiecie co moze byc powodem dluzszego uruchamiania komputera...tzn post przechodzi szybko a wisi dluzsza chwile na ekranie startowym windowsa (7 64bit)? Z obserwacji wynika, ze w tym czasie ladowany jest czytnik kart z portem usb 3 i dysk zewnetrzny tez na usb 3, oba wpiete w dwa tylne porty usb 3.. Bios plyty 3.20, plyta z I kompa z siga, wersja sterow etron 1.0.0.118. Dysk twardy to Plextor m5s, wiec powinno byc szybko, ale ewidentnie usb 3 to wydluza. Kwestia sterow czy biosu, a moze "ten typ tak ma"?

 

To system czeka na sterownik lub sprzęt który nie odpowiada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam kupiłem ostatnio używanego rok  i5 2500k oraz Asrocka P67 Pro3 rev.B3.

Wszystko złożyłem do kupy i sprzęt chodzi jeden dzień na ustawieniach default proca.

Na następny dzień włączam kompa a tu przy wchodzeniu windowsa do pulpitu komp się wyłączył i po chwili włączył się ponownie.

Robił tak kilkanaście razy przy tym było sprawdzanie spójności danych na dysku.

Nie wszedł nigdy do windy żeby można było coś zrobić.

Postanowiłem zrobić formata ponownie ale nic to nie dało podczas instalacji dalej się wyłączał.

Resety biosu przyciskiem,zworką ,zmiana banków pamięci nic nie pomogło.

Wszystkie achci i inne ustawienia były poprawne.

Sprzęt jak w sygnaturce jeżeli by ktoś pytał o podzespoły.

Po złożeniu z powrotem phenoma wszystko chodzi więc na razie obstawiam płytę.

Dziwne że dzień chodziło dobrze, wyjąłem jeszcze baterię z płyty i jutro sprawdzę jeszcze raz.

Wersja uefi 3.20.

Jakieś sugestie?

Edited by kurczak80

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to jest z aktualizacją P67 Pro3?

http://www.asrock.com/mb/Intel/P67%20Pro3/?cat=Download&os=BIOS

Jest tylko bios z instalacją z pod windows - nie jest to zbyt ryzykowne ? Płyta ma instant flash, ale wersji bios pod to nie ma .

o support Intel's 3rd Generation (Ivy Bridge) CPU, corresponding BIOS, drivers and AXTU update are required.

Click here to download required AXTU

Click here to download required Intel ME

* After updating this BIOS, please flash newer versions only.

i o co chodzi z tym AXTU i intel ME? jak chce wgrać ver 3,30 to też muszę AXTU i iintel ME wgrywać?

Jeśli masz Sandy Bridge lepiej pozostań przy aktualnym biosie.

Biosy w wersji 3.xx są optymalizowane pod Ivy Bridge (a pod Sandy jest nieco mniejsza wydajność np. podsytemu pamięci - wiem bo porównywałem bios 2.00 z 3.20)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam aktualnie u siebie 2x4GB ram w dual channel.

Czy da się dorzucić do tego np jeszcze 2x4GB tak żeby cały czas dual pozostał czy dual będę mieć jedynie przy dwóch kościach?

Czy ewentualnie to co jest czyli 2x4GB da się połączyć z 2x8GB?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postanowiłem trochę pomęczyć mój procesor.

Do tej pory ustawiony był na 4.4GHz.

Jak na razie doszedłem do 4.6 . Tu szału nie ma bo HWinfo pokazuje napięcie 1.406, ale może procek to wytrzyma. (wiem, że przy mojej mobo nie ma co wierzyć w programy, ale inaczej nie mam możliwości)

 

Chciałem pójść krok dalej i ustawiłem na 4.7 GHz.

Podczas ładowania systemu kiedy wyświetla się logo Windows na mojej karcie dźwiękowej następuje pyknięcie (normalna rzecz i dzieje się tak zawsze). Przypuszczam, że w tym czasie do PCI idzie prąd (albo większa jego ilość).

Przy ustawieniach 4.6GHz było ok. Przy 4.7 system na logo się zawieszał. Kombinowałem z napięciami i nic to nie dawało. W końcu skusiłem się na włączenie internall pll overvoltage. System wstał i działa z ustawieniami napięć z 4.6GHz. Testów nie robiłem, ale na to przyjdzie pora.

 

Próbowałem znaleźć coś na ten temat, ale albo trafiałem na opis, którego nie rozumiem, albo na opinię, że przy wysokim OC powinno się to włączyć. 4.7 to już chyba dość wysoko, a wg tego poradnika przy oc 4.7+ funkcję się tą włącza.

Jest jeszcze opcja CPU PLL, którą mam ustawioną na 1.709V - ustawienie po przebrnięciu przez różne fora i poradniki.

 

Podsumowując:

czym jest Internal PLL overvoltage?

Włączać czy nie? (jeśli nie ruszy bez tego to chyba nie będę mieć wyjścia)

Do czego jest i jak ustawić CPU PLL?

Edited by hot_lopez

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie podrzuci ktoś linka do najlepszego/najbardziej stabilnego biosu do Asrock P67 Extreme6 dla i7 3770k.  Ciągle "lecę" na archiwalnym biosie P1.80. -  lub choć info, który bios byłby najlepszy (odkąd wrzuciłem bios P1.80 nie miałem potrzeby zmieniać i nie jestem na bieżąco. Bo z tego co czytam to potem downgrade jest problemowy/niemożliwy.

 

update A

=================

Na stronie Asrocka jest wersja 2.10 - tą ściągnąłem, może są jakieś modyfikowane, lub starsze a lepsze?

na stronie pctreiber jest cala masa biosów od 1.30 do 2.21b - który wybrać?

http://pctreiber.net/asrock-bios-downloads widać je po wprowadzeniu w wyszukiwarce P67 Extreme6

 

update B

=================

wybrałem bios 2.21b - po zmianie procesora na 3770k słychać tylko 4 sygnały  i pojawia się error kod 55 na wyświetlaczu post . Procesor używany - wg zapewnień sprzedawcy sprawny z wymienioną pastą na Gelid Extreme.

Wkładany do socketa  chyba 3 razy - za każdym razem to samo. 

Po zmianie na dotychczasowy 2500k - wszystko działa idealnie. 

 

Jakieś sugestie co do biosu lub procesora? A może pamięci nie zgrywają się z Ivy? Mam stare Kingston HyperX 2x4GB DDR-1600 Dual Chanel Kit.

 

Dopiero w poniedziałek będę miał dostęp do innej płyty i innych pamięci.

 

update C

=================

Wygląda niestety na to, że procesor jest uszkodzony/niesprawny. Na innej płycie również się nie uruchamia. 

Edited by BraWura

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płyta to przecież nie wszystko - jaką masz resztę komponentów, do czego wykorzystujesz komputer?

Zasadniczo, jeżeli masz i5/i7 (a już zwłaszcza K), to imo nie warto przenosić się na 1150.

Edited by AragornPL

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiś czas temu wyskoczył mi na płycie błąd 53 - komputer się nie włączył.

Po resecie było ok. Po jakimś czasie znów to samo.

 

Czytałem, że może być to spowodowane wadą pamięci, lub jeśli się nie mylę uszkodzeniem kontrolera w procesorze lub problemem z płytą główną.

Pozamieniałem pamięci miejscami, przeczyściłem sloty.

Dość długo było ok, a ostatnio znów ten sam problem.

Sam komputer jak już działa to działa. Nie zawiesza się i nie sypie żadnymi błędami.

 

Przetestowałem pamięć memtest86. Po 13h zero błędów więc pamięć chyba daje radę.

Być może jest jakiś problem z procem lub mobo, ale nie bardzo wiem jak to sprawdzić. Nie mam możliwości przełożenia procesora na inną płytę i vice versa.

 

Możecie podpowiedzieć jak szukać winowajcy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gniazdo procesora ok. (przy założeniu, że proste piny = ok)

Zasilacz działa idealnie. Jest pół pasywny i rzadko kiedy włącza się wentylator.

 

Przy okazji rozbierania sprzęty poprzekładałem nieco pamięci (losowo).

Komputer nie chciał się włączyć - kilka prób. W końcu ruszył i od kilku godzin działa. Może po prostu muszę zostawić go na chodzi 24/7 :)

A tak na poważnie to czy coś prócz uszkodzonego procesora mi zostaje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam Panowie,

 

Mam płytę P67 Extreme 4 z biosem 3.1 i zakupiłem nową kartę MSI gtx 970 gaming (zasilanie 2 sekcje 1x6pin i 1x8pin). Wcześniej na płycie chodziła HD5850 podpięta pod zasilanie 2x6pin.

Nową kartę podpiąłem tym samy kablem zasilającym z tym że 1x8pin poprzez przejściówkę 6 na 8 pin. System startuje działa, problem pojawia się w grze advance warefare już menu głównym obraz błyska jakby odbijał się w monitorze obraz choinki wiele kolorowych rozbłysków, ostre cienie czarne i szare jakby kliny, w benchmarku fire... to samo.

Z kolei w GPU-Z ? w test performance w okienku animacji pojawiają się kwadraciki, jak zaznaczę tryb SLI choć go nie posiadam to animacja na pełnym ekranie nie ma żadnych kwadracików. Nie mam niestety jak sprawdzić karty na innym kompie obecnie. Moje pytanie do was czy może to być wina bios-u płyty. Ewentualnie który wgrać 3.21A czy 3.19 mam win 64bit. Wg specyfikacji 3.21 eliminuje błędy dla kart serii 7... nie wiem czy pomoże dla mojego gtx970.

 

Proszę pomóżcie, doradźcie, może miał ktoś podobny problem.

 

dzięki

Piotrek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...