Skocz do zawartości
PowierzchnieTnące

Karta graficzna 600-800zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam sprzęcik:

mobo: asus p5k

procek: core 2 duo e8500 + scythe mugen

ramy: kingston + geil 2x 2x1gb ddr800mhz

dyski: velociraptor 150gb + seagate 500gb

zasilacz: tagan tg-u15(u18) 480watt

grafa: bfg 8800gtx

No i tutaj pojawia się pytanie, na co warto zmienić ten sprzęcik ? jaką podstawkę ? chciałbym wydać max 600zł (przy założeniu że to co mam sprzedam) na wymienaę. Teraz pytanie czy w ogóle jest to możliwe w takiej cenie, i na co bardizej się opłaca. Czy procka core i5 np. 2500k ? czy coś pod socket am3 szukać ? Czy w ogóle w kwocie 600zł jest to nie możliwe i musiałbym więcej dołożyć ? Jeśli tak to ile ? dodam że sprzęt mogę kupić używany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie do gierek, (kartę graficzną również z czasem wymienię)....no to bym dołożył do 2500k czy bardziej się opłaca 2600k ? czy lepiej przejść na platformę am3 z takim budżetem ? dodam że procka chciałbym kręcić więc również jakąś dobrą płytę główną pod oc bym chciał... mogę dołożyć trochę kasy jeśli będize taka potrzeba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

acha, zapomniałem dodać, posiadam 4gb ramu (2x1gb kingston i 2x1gb geil ultra), mam jeszcze starego procka e6750, bo tego e8500 niedawno wrzuciłem. Na core i7 i podstawkę pod niego zapewne się nie załapię prawda ? ile musiałbym dołożyć aby złożyć sensowny zestaw pod core i7 ? chciałbym aby to było "mniej więcej przyszłościowe" tak abym za jakiś tam czas, wymienił np. procka, czy samą kartę graficzną czy procesor...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i7 rożni się od i5 tym, że ma 2MB cache więcej i HT. Nie ma sensu dopłacać 300-400zł jeśli wykorzystujesz komputer do gier.

Wymień an razie kartę graficzną, a później pomyśl o procesorze.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobrze, a jaką kartę graficzną najlepiej zakupić ? warto pchać się w zotaca amp gtx560 (który jest około 200zł droższy od referencyjnej wersji) czy nie ? z tego co wyszperałem w necie to swojego procka mogę do 4.5ghz wykręcić ? to by starczyło do gierek ? bo teraz wiele osób pisze że 2 rdzenie w grach to za mało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie to starcraft 2, ale popykałbym sobie jeszcze w jakieś inne gierki tak poprostu tylko dla zabicia czasu//frajdy itp :P .....

jesli chodzi o rozdzielczosc, to obecnie monitor 19cali (slaba rozdzialka ) + tv 32cale lg z hd ready, ale niedlugo planuje zakup 42cali jakiegos full hd telewizora led

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o procesor w Starcraft 2, bardziej się liczy Mhz pojedynczego rdzenia i wielkość L2, niż ilość rdzeni, więc kręć tego E8500 ile się da:

StarCraft II: Wings of Liberty GPU & CPU Performance > CPU and Multi-core Performance - TechSpot

Edytowane przez host

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam sprzęt:

mobo: asus p5k

procek: e8500

zasilacz: tagan tg-u15(u18?) 480watt

dyski: velociraptor 150gb + seagate 500gb

ram: 2x1gb kingston + 2x1gb geil ultra (jednak wymienię na 2x2gb docelowo)

procka będę podkręcał ile się da, szukam karty graficznej w przedizale cenowym jak w temacie. Czy gtx460 styknie ? - jeśli tak to jaki i dlaczego ten a nie inny ? czy może coś innego, oczywiście karta do gier, głównie do starcrafta 2 ale inne gierki również. Prosiłbym o porady poparte argumentami =]

Acha nie sprecyzowałem swojej wypowiedzi, przez co dostałem ostrzeżenie ;/ - nie zabardzo wiem czy się kierować przy wyborze, konkretnie poszukuję karty która będzie w stanie obsłużyć docelowo tv led 42cale full hd + monitor 24 cale również full hd....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi