PowierzchnieTnące Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Witam posiadam sprzęcik: mobo: asus p5k procek: core 2 duo e8500 + scythe mugen ramy: kingston + geil 2x 2x1gb ddr800mhz dyski: velociraptor 150gb + seagate 500gb zasilacz: tagan tg-u15(u18) 480watt grafa: bfg 8800gtx No i tutaj pojawia się pytanie, na co warto zmienić ten sprzęcik ? jaką podstawkę ? chciałbym wydać max 600zł (przy założeniu że to co mam sprzedam) na wymienaę. Teraz pytanie czy w ogóle jest to możliwe w takiej cenie, i na co bardizej się opłaca. Czy procka core i5 np. 2500k ? czy coś pod socket am3 szukać ? Czy w ogóle w kwocie 600zł jest to nie możliwe i musiałbym więcej dołożyć ? Jeśli tak to ile ? dodam że sprzęt mogę kupić używany... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Do czego potrzebujesz lepszego procesora? 2500k, P67 Pro3, 4GB DDR3 1333MHz CL9. Edytowane 30 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Za P5K, E8500 i 2GB DDR2 dostaniesz około 600zł. Dokładasz też 600, masz 1200. Asrock P67 Pro3- 400zł ram DDR3 4GB- 130zł Zostaje 670zł. Albo trochę dokładasz, albo starczy na i5-2400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PowierzchnieTnące Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Generalnie do gierek, (kartę graficzną również z czasem wymienię)....no to bym dołożył do 2500k czy bardziej się opłaca 2600k ? czy lepiej przejść na platformę am3 z takim budżetem ? dodam że procka chciałbym kręcić więc również jakąś dobrą płytę główną pod oc bym chciał... mogę dołożyć trochę kasy jeśli będize taka potrzeba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) 2500k do gier wystarczy. Wymień na razie kartę graficzną i podkręć obecny procesor. Edytowane 30 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PowierzchnieTnące Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 acha, zapomniałem dodać, posiadam 4gb ramu (2x1gb kingston i 2x1gb geil ultra), mam jeszcze starego procka e6750, bo tego e8500 niedawno wrzuciłem. Na core i7 i podstawkę pod niego zapewne się nie załapię prawda ? ile musiałbym dołożyć aby złożyć sensowny zestaw pod core i7 ? chciałbym aby to było "mniej więcej przyszłościowe" tak abym za jakiś tam czas, wymienił np. procka, czy samą kartę graficzną czy procesor... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) i7 rożni się od i5 tym, że ma 2MB cache więcej i HT. Nie ma sensu dopłacać 300-400zł jeśli wykorzystujesz komputer do gier. Wymień an razie kartę graficzną, a później pomyśl o procesorze. Edytowane 30 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PowierzchnieTnące Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 no dobrze, a jaką kartę graficzną najlepiej zakupić ? warto pchać się w zotaca amp gtx560 (który jest około 200zł droższy od referencyjnej wersji) czy nie ? z tego co wyszperałem w necie to swojego procka mogę do 4.5ghz wykręcić ? to by starczyło do gierek ? bo teraz wiele osób pisze że 2 rdzenie w grach to za mało... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 W jakiej rozdzielczości grasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 No właśnie, najpierw podkręć obecnego procka, bo może się okazać, że przy 4Ghz i tak wystarczy. W jakie gry (nazwa) grasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PowierzchnieTnące Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 generalnie to starcraft 2, ale popykałbym sobie jeszcze w jakieś inne gierki tak poprostu tylko dla zabicia czasu//frajdy itp :P ..... jesli chodzi o rozdzielczosc, to obecnie monitor 19cali (slaba rozdzialka ) + tv 32cale lg z hd ready, ale niedlugo planuje zakup 42cali jakiegos full hd telewizora led Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Jeśli chodzi o procesor w Starcraft 2, bardziej się liczy Mhz pojedynczego rdzenia i wielkość L2, niż ilość rdzeni, więc kręć tego E8500 ile się da: StarCraft II: Wings of Liberty GPU & CPU Performance > CPU and Multi-core Performance - TechSpot Edytowane 30 Stycznia 2011 przez host Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PowierzchnieTnące Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Czyli reasumując, nie ma sensu narazie wymieniać procka i płyty tylko lepiej tą kasęprzeznaczyć na grafikę tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Tak. Nawet jak kupisz 2500k to w wielu grach Twoja obecna karta graficzna nie będzie dawała rady. Edytowane 30 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PowierzchnieTnące Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Witam posiadam sprzęt: mobo: asus p5k procek: e8500 zasilacz: tagan tg-u15(u18?) 480watt dyski: velociraptor 150gb + seagate 500gb ram: 2x1gb kingston + 2x1gb geil ultra (jednak wymienię na 2x2gb docelowo) procka będę podkręcał ile się da, szukam karty graficznej w przedizale cenowym jak w temacie. Czy gtx460 styknie ? - jeśli tak to jaki i dlaczego ten a nie inny ? czy może coś innego, oczywiście karta do gier, głównie do starcrafta 2 ale inne gierki również. Prosiłbym o porady poparte argumentami =] Acha nie sprecyzowałem swojej wypowiedzi, przez co dostałem ostrzeżenie ;/ - nie zabardzo wiem czy się kierować przy wyborze, konkretnie poszukuję karty która będzie w stanie obsłużyć docelowo tv led 42cale full hd + monitor 24 cale również full hd.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2011 Dostałeś ostrzeżenie bo Twoje ogarnięcie i zachowanie na forum jest poniżej wszelkiej krytyki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...