Skocz do zawartości
tonymontana

Pomoc w interpretacji wyniku 3DMark

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wykonałem test oprogramowaniem 3DMark06 i osiągnąłem 1940 pkt.

Czy mogę was prosić o interpretację tego wyniku. Słabo czy dobrze, może coś jest nie tak?

Dodaje screeny z wynikiem i z całą konfiguracją mojego sprzętu.

Z góry dziękuję.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez tonymontana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba że to pasywka np od gigabyte jednak wtedy wystarczy dać jakiś wentyl powodujący choćby minimalny przepływ powietrza, a temperatury polecą w dół.

Co do wyniku to normalny jak na 7300GT DDR2, btw tu na wynik nawet procek już w zasadzie nie wpływa, jak sprzedawałem znajomemu gigabyte 7300GT 256 DDR2(450/400 -800DDR) to na e5200@3.7 wyciągnął 2100pkt(os XP).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tych wyników, pisze tam że moja pamięć chodzi na 333Mhz.

Jak to możliwe?

To znaczy że mam tak słabe pamięci czy że coś jest nie tak i np. obniża taktowanie?

Wybaczcie być może głupie pytania ale przy cenie 100zł za 2GB 800 MHz pamięci to głupio mi że trzymam taki złom w komputerze i jeszcze się dziwie czemu wolno chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

333x2 - DDR czyli 667, zmiana ramu na inny = kompletny bezsens i strata kasy, mobo masz całkiem niezłe(z tego co jest napisane w screenie z 3dmarka), więc jak chcesz poprawić wydajność to podkręć procesor/poproś kogoś żeby to zrobił bo trzymanie PDC E2160 na domyślnym zegarze to naprawdę marnowanie potencjału tego procka, a jak chcesz coś zmieniac w celu poprawienia wydajności w grach to kup sobie jakąś "normalną" kartę graficzną z tanich 150-200zł np HD3850/HD3870/9600GT/8800GS/9600GSO/8800GT , a jak musi być jeszcze taniej - do 100zł to HD2600/3650/8600GT (ofc mówię o wersjach DDR3).

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Dzięki za pomocną odpowiedź.

Nie gram w ogóle w gry, pracuje dużo na Photoshopie (zajmuję się grafiką) i chciałbym trochę przyspieszyć działanie komputera bo jak się bawię plikami np. 100 MB to komputer strasznie zamula i tracę tylko czas.

Co proponujesz? Podkręcenie procesora?

Płytę główną mam tą Gigabyte GA-P35-DS3

Myślę też nad zmianą XP na 7 (64bit) i włożenie lepszej pamięci.

Ogólnie moim celem jest przyspieszenie pracy komputera podczas pracy w programach graficznych jednak zbytnio się nie znam na sprzęcie i kombinuje jak koń pod górę.

Za wszystkie rady będę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę jest troche modeli wspierających CUDA, http://www.nvidia.pl/object/cuda_gpus_pl.html Jak wybrać odpowiedni?

Nie ma jakiegoś szybszego sposoby na przyspieszenie pracy? O takim czymś jak na tym filmiku mogę pomarzyć bo u mnie to wygląda jak na filmiku tyle że po prawej stronie. Czy coś poza Cuda pomoże?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręcenie procka na pewno coś da ale jeżeli używasz głównie programów graficznych, które potrafią wykorzystać akceleracje gpu to jak najbardziej warto zainwestować w taką grafikę.

GeForce 8, 9, 100, 200, 400-series, 500-series GPUs with a minimum of 256MB of local graphics memory.

Te serie kart również maja taką funkcje, kupując używanego np gf 8500/8600 za ~100-150zł znacząco podwyższysz sobie komfort pracy :wink:

Oczywiście czym szybsza karta tym będzie wydajniejsza ale to już zależy od twoich funduszy :P

Edytowane przez master4life
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co uważasz na temat produktów Quadro? NVIDIA Rodzina Quadro FX

Najsłabszy model Quadro 6000 to wydatek ponad 600zł. Warto czy może coś z tych serii

GeForce z serii 8, 9, 100, 200, 400 i 500 z minimum 256 MB lokalnej pamięci graficznej RAM.

np: http://www.nvidia.pl/object/product_geforce_gtx_470_pl.html ?

Załóżmy że budżet maks to 600zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi