Skocz do zawartości
Kravcu

Budżetowe WC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Będę miał sprzęt:

Phenom x2 555 selekta na b55

Asrock 890GX Extreme 3

Grafa nie wiem jeszcze ale 4890 albo gtx 460.

I narazie planowałbym tak:

Prison v4 pro

Swiftech mcres-micro

Black water advanced 122

Black Water FlexiTube 10/13

cd. złączek to nie mam bitspowery może

cd. pompki to też nie mam pomysłu.

Dało by radę takie coś?

I czy zmiescilo by się w budzie tracera albo Gladiusie 600?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1: Bitspowery w budżetowym WC? Nie rozumiem cię, człowieku... Bierz najtańsze złączki, to zapłacisz za nie ze 3 razy mniej.

Chyba że lans ma być, ale wtedy zmień też prisona, bo on szpetny strasznie i wiedz, że słowo "budżetowe" jest tu baardzo nie na miejscu. Poza tym do niektórych części jak będziesz brać używki, możesz dostać w gratisie/z małą dopłatą..

Po 2: Na twoim miejscu wrzuciłbym chłodnicę 3x120 i dorzucił blok na GPU, chociażby też prisona. (oszczędzisz nie biorąc bitspowetów to wyjdzie prawie na to samo)

Pompkę wziąłbym jakąś EK-DCP, Black Water Atlantis, OCZ Hydropulse, albo inną tego typu (jest dużo takich samych sprzedawanych pod różnymi nazwami).

Miałem dokładnie taki zestaw (z BWA 122) i w tracerze się nie mieścił. Musiałem chłodnicę wywalić nad dach. Do gladiusa wejdzie spokojnie.

Poza tym bierz używki. Ja swoje WC (podpis) złożyłem za ~250zł.

Edytowane przez Hejger
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Gladiusie wbrew pozorom jest mało miejsca na sensowne ułożenie klocków, w tracerze pewnie jeszcze mniej. Jako posiadacz gladiusa 800 i również skromnego WC, opisze na swoim przykładzie. Chłodnica na górze obudowy, inaczej nie wejdzie(u mnie haczy o radiatory mobo i kabel 8 pin). Jak chłodnica na zew. to korzystam z zaślepek na puszczenie węży, przez co najlepsze miejsce na mcresa odpada. Miejsce na pompkę jedynie w koszyku na napędy 5,25(chyba, że wymontujesz koszyk na dyski to wtedy będzie sporo miejsca).

Jeżeli to ma być budżetowe wc na takich częściach jak bloczki mnp i chłodnica 2x120 to nie ma sensu kupować nowych części. Ja trochę szukałem i znalazłem :rolleyes: : LINK

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc wygląda to tak:

Prison v4 pro

Swiftech mcres-micro

Black water advanced 122

Black Water FlexiTube 10/13

EK Water Blocks EK-DCP 2,2

I później blok na grafe.

Oczywiście będę starał sie składać na używkach wszystko oprócz węży i złączek.

Mógłby ktoś powiedzieć ile złączek będę potrzebował?

Hejger masz może konto na dw?

Yucao tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 2 złączki do każdej części (blok, chłodnica, rez, pompka), czyli teoretycznie 8 sztuk, ale np. do reza swiftecha (i wszystkich jego innych części) prawie zawsze dostaniesz gratisowo złączki NK10 i NK12, bo producent daje w zestawie.

Poza tym jak składasz z używek, to nie upieraj się konkretnie przy tych częściach. Jak trafisz coś innego w dobrej cenie, to bierz. Np parę dni temu na allegro poszedł EK Supreme LT AMD za 52zł...

Najbardziej dotyczy to pompki. Jest duużo jej klonów (dokładnie ten sam sprzęt pod inną nazwą). Jak wygląda tak samo, to możesz brać i nie martwić się, że będzie głośna.

A konto na dw mam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi