WhooHoo Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 (edytowane) Witam. Stoję przed wyborem nowego sprzętu. Budżet to +/- 800-900zł. Oczywiście im mniej tym lepiej! Zdecydowałem się na platformę AM3. AMD Phenom II X2 555 Black Edit rev. C3 315zł - oczywiście OC i odblokowanie rdzeni/cache ( o ile szczęście dopisze ) Gigabyte 770T-USB3 albo AsRock M3A770DE 279zł/210zł - opłaca się dokładać te 60zł do płytki Gigabyte'a ? GoodRam 2x2GB 1333 MHz 139zł RAZEM: 733zł/664zł. EDIT: jest jeszcze AsRock 770 Extreme3, który kosztuje 259zł i urzekł mnie czarnym laminatem :oops: I tutaj kilka pytań. 1. Macie jakieś propozycje/sugestie co do części? 2. Opłaca się dołożyć ponad 100zł do pełnoprawnego Phenoma II X4 ? 3. Posiadam chłodzenie Scythe Ninja rev.B. Będzie pasować na tą podstawkę i pozwoli na spokojne OC ? Przy okazji polećcie jakąś pastę, bo STG1 się skończyła. Reszta zestawu to GF88GT (do wymiany później), 2 dyski, napęd i zasilacz Corsair vx450eu. Zestaw do grania, monitor 24"(1920x1200). Gram w natywnej lub 1440x900 ( zależy od wydajności w danej grze ). To chyba tyle... Czekam na Wasze odpowiedzi :) Edytowane 1 Lutego 2011 przez WhooHoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 Co masz pod 775 obecnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhooHoo Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 E2160@3GHz 2gb OCZ Platinum rev.2 Abit IP35 88GT Corsair vx450eu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 (edytowane) Zmień procesor na Q6600 i zmień kartę graficzną. 8800GT do 1920x1200 będzie za słaba. Edytowane 1 Lutego 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhooHoo Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 Kartę wymienię w najbliższej przyszłości. Będę miał na to jakieś 400-500zł. Najpierw chcę zmienić platformę, później kartę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 (edytowane) Kupując teraz Q6600 i sprzedając go w ciągu kilku miesięcy dużo nie stracisz. Jak chcesz AM3 to dołóż do X2@x4. Może być M3A770DE lub 770 Extreme3. Tylko weź pod uwagę, że w połowie roku będzie Bulldozer i Sandy Bridge powinno być trochę taniej. Edytowane 1 Lutego 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhooHoo Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 Jak chcesz AM3 to dołóż do X2@x4. Czyli kupić selekta z odblokowanymi rdzeniami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhooHoo Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 (edytowane) Na alledrogo nie widać x2@x4 (albo ślepy jestem). Jakiś miesiąc temu brałem podobny sprzęt dla kolegi (X2 555, AsRock M3A770DE i 4GB ramu) i bez problemu odblokowałem rdzenie. Z tego co wyczytałem teraz dużo trudniej odblokować dodatkowe rdzenie - prawda to to czy nie ? :) Co do tego Q6600... Wszystkie są już bez gwarancji, co mnie odrzuca :/ Edytowane 1 Lutego 2011 przez WhooHoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 AMD Phenom X4 B55 BE @ 4ghz! gwar. Box Selekt (1437723989) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhooHoo Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 Faktycznie, nawet byłem na tej aukcji, tylko źle przeczytałem... :mur: A jak byś się ustosunkował do wypowiedzi, że teraz ciężej odblokować rdzenie w X2 niż wcześniej ? Prawda czy mit ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AeroMikie Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 Na alledrogo nie widać x2@x4 (albo ślepy jestem). Jakiś miesiąc temu brałem podobny sprzęt dla kolegi (X2 555, AsRock M3A770DE i 4GB ramu) i bez problemu odblokowałem rdzenie. Z tego co wyczytałem teraz dużo trudniej odblokować dodatkowe rdzenie - prawda to to czy nie ? :) Co do tego Q6600... Wszystkie są już bez gwarancji, co mnie odrzuca :/ Wystarczy rozruchowa.. jak przejdzie wstępnie testy działania przez 7-14 dni to nic nie powinno się stać. W zasadzie wszystko co jest na rynku jest albo przestarzałe albo niedopracowane. Kupić Quada intela jak jest taka potrzeba... lub cichy upgrade na C2D z 4 MB cache... dla mnie podstawowy parametr pracy procesora to pojemność L2 lub L3 . Osobiście zrobię przejście z DDR2 -> DDR4 jak dla mnie system z C2D + SSD będzie szybszy w od C2Q + HDD... oczywiście jeśli chodzi o odczucia pracy z systemem. Kontroler pamięci phenom II z DDR3 jest do 5 % szybszy od konfiguracji z DDR2 więc nie ma się o co ścigać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhooHoo Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 (edytowane) Dobra, temat do zamknięcia. Zamówienie złożone. PII X2 555 ( mam nadzieję, że trafię i uda mi się odblokować rdzenie. Jeśli nie, wtedy pomyślę co dalej :P ), 770 Extreme3 i ram GoodRama. Co do tego selekta, wolałbym żeby wszystko było w jednym sklepie, więc kupiłem zwykłego X2 i liczę na trochę szczęścia :) Dzięki za pomoc. Edytowane 1 Lutego 2011 przez WhooHoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 Co do tego Q6600... Wszystkie są już bez gwarancji, co mnie odrzuca :/ Akurat jeśli idzie o procesor to w tym przypadku nie jest to jakiś problem, szczerze to ja mam w du..... całą gwarancję na procek, dostajesz go i działa albo nie działa, a jak trafiłby mi się jakiś słabo kręcący się/zdegradowany to sprzedałbym z ewentualną małą stratą i tyle. Procesory nie padają od tak same od sobie jak zdarza się to innym komponentom. Na AMD to zmieniałbym, ale to już raczej AM3+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhooHoo Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 Akurat jeśli idzie o procesor to w tym przypadku nie jest to jakiś problem, szczerze to ja mam w du..... całą gwarancję na procek, dostajesz go i działa albo nie działa, a jak trafiłby mi się jakiś słabo kręcący się/zdegradowany to sprzedałbym z ewentualną małą stratą i tyle. No właśnie, w takie coś nie chce mi się bawić :P A co do AM3+ to jeśli będzie w znośnej cenie, po wakacjach nie wykluczam upgrade'u. Wszystko zależy od funduszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 No właśnie po przeczytaniu tytułu tematu od razu chciałem napisać że przecież nadchodzi AM3+ ;) Jeśli ceny nowych "Buldożerów" będą znośne to sam może zrobię taki upgrade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhooHoo Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2011 Tylko z tego co czytam, Buldożer ma konkurować z I7, więc cała platforma (płyta i proc) pewnie będą kosztować grubo ponad 1000zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...