Skocz do zawartości
WhooHoo

Zmiana platformy 775->AM3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Stoję przed wyborem nowego sprzętu.

Budżet to +/- 800-900zł. Oczywiście im mniej tym lepiej! Zdecydowałem się na platformę AM3.

AMD Phenom II X2 555 Black Edit rev. C3 315zł - oczywiście OC i odblokowanie rdzeni/cache ( o ile szczęście dopisze )

Gigabyte 770T-USB3 albo AsRock M3A770DE 279zł/210zł - opłaca się dokładać te 60zł do płytki Gigabyte'a ?

GoodRam 2x2GB 1333 MHz 139zł

RAZEM: 733zł/664zł.

EDIT: jest jeszcze AsRock 770 Extreme3, który kosztuje 259zł i urzekł mnie czarnym laminatem :oops:

I tutaj kilka pytań.

1. Macie jakieś propozycje/sugestie co do części?

2. Opłaca się dołożyć ponad 100zł do pełnoprawnego Phenoma II X4 ?

3. Posiadam chłodzenie Scythe Ninja rev.B. Będzie pasować na tą podstawkę i pozwoli na spokojne OC ? Przy okazji polećcie jakąś pastę, bo STG1 się skończyła.

Reszta zestawu to GF88GT (do wymiany później), 2 dyski, napęd i zasilacz Corsair vx450eu.

Zestaw do grania, monitor 24"(1920x1200). Gram w natywnej lub 1440x900 ( zależy od wydajności w danej grze ).

To chyba tyle... Czekam na Wasze odpowiedzi :)

Edytowane przez WhooHoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując teraz Q6600 i sprzedając go w ciągu kilku miesięcy dużo nie stracisz.

Jak chcesz AM3 to dołóż do X2@x4. Może być M3A770DE lub 770 Extreme3.

Tylko weź pod uwagę, że w połowie roku będzie Bulldozer i Sandy Bridge powinno być trochę taniej.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na alledrogo nie widać x2@x4 (albo ślepy jestem). Jakiś miesiąc temu brałem podobny sprzęt dla kolegi (X2 555, AsRock M3A770DE i 4GB ramu) i bez problemu odblokowałem rdzenie. Z tego co wyczytałem teraz dużo trudniej odblokować dodatkowe rdzenie - prawda to to czy nie ? :)

Co do tego Q6600... Wszystkie są już bez gwarancji, co mnie odrzuca :/

Edytowane przez WhooHoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na alledrogo nie widać x2@x4 (albo ślepy jestem). Jakiś miesiąc temu brałem podobny sprzęt dla kolegi (X2 555, AsRock M3A770DE i 4GB ramu) i bez problemu odblokowałem rdzenie. Z tego co wyczytałem teraz dużo trudniej odblokować dodatkowe rdzenie - prawda to to czy nie ? :)

Wystarczy rozruchowa.. jak przejdzie wstępnie testy działania przez 7-14 dni to nic nie powinno się stać.

W zasadzie wszystko co jest na rynku jest albo przestarzałe albo niedopracowane.

Kupić Quada intela jak jest taka potrzeba... lub cichy upgrade na C2D z 4 MB cache... dla mnie podstawowy

parametr pracy procesora to pojemność L2 lub L3 . Osobiście zrobię przejście z DDR2 -> DDR4 jak dla mnie

system z C2D + SSD będzie szybszy w od C2Q + HDD... oczywiście jeśli chodzi o odczucia pracy z systemem.

Kontroler pamięci phenom II z DDR3 jest do 5 % szybszy od konfiguracji z DDR2 więc nie ma się o co ścigać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, temat do zamknięcia. Zamówienie złożone. PII X2 555 ( mam nadzieję, że trafię i uda mi się odblokować rdzenie. Jeśli nie, wtedy pomyślę co dalej :P ), 770 Extreme3 i ram GoodRama.

Co do tego selekta, wolałbym żeby wszystko było w jednym sklepie, więc kupiłem zwykłego X2 i liczę na trochę szczęścia :)

Dzięki za pomoc.

Edytowane przez WhooHoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat jeśli idzie o procesor to w tym przypadku nie jest to jakiś problem, szczerze to ja mam w du..... całą gwarancję na procek, dostajesz go i działa albo nie działa, a jak trafiłby mi się jakiś słabo kręcący się/zdegradowany to sprzedałbym z ewentualną małą stratą i tyle. Procesory nie padają od tak same od sobie jak zdarza się to innym komponentom.

Na AMD to zmieniałbym, ale to już raczej AM3+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat jeśli idzie o procesor to w tym przypadku nie jest to jakiś problem, szczerze to ja mam w du..... całą gwarancję na procek, dostajesz go i działa albo nie działa, a jak trafiłby mi się jakiś słabo kręcący się/zdegradowany to sprzedałbym z ewentualną małą stratą i tyle.

No właśnie, w takie coś nie chce mi się bawić :P A co do AM3+ to jeśli będzie w znośnej cenie, po wakacjach nie wykluczam upgrade'u. Wszystko zależy od funduszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi