Skocz do zawartości
Krum

Komunikat "no bootable device"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam otóż mam problem. Kupiłem laptopa dodam, że dotąd tylko użytkowałem XP (viste widziałem kilka razy w życiu) a teraz Win 7 mnie przerósł. Moje umiejętności o ile jakieś były wyparowały przez ostatnie 2 lata i jestem już chyba zwykłym laikiem :( Wracając do tematu opiszę całą sytuację:

Po pierwszym włączeniu nowego leniwca rozpoczynam oczywiście od podziału na partycję... No to sru wchodzę w windowsowego menadżera to fajnie, że takie coś jest widzę 4 partycje: C: (wiadomo), D: (LENOVO - drivery 30gb), jakaś ukryta 200MB i druga 14GB. Dziele więc dysk C, kiedy chce utworzyć kolejną -> info, że dysk ma już maksymalną liczbę partycji.... No to mówię sobie: zainstaluję Particion Magic i może pomoże. No to instalacja jakieś <span style='color: red;'>[ciach!]</span>ły bajery i nie działa, nawet włączyć się nie chce -> odinstalowałem więc... Patrzę nagle zniknęła mi partycja D: z tymi sterownikami... To się wkurzyłem coś poczytałem i znalazłem, że w odzyskaniu tej partycji może pomóc TESTDISK. No to pomógł kiedy robiłem, co wg instrukcji powinienem info, że restart. Niestety po restarcie czarny ekran z napisem:

No bootable device -- insert boot disk and press any key

Nie zdążyłem zrobić niestety nic czego mógłbym użyć do: OneKey Rescue ani dysku przywracania.....

Proszę o pomoc, czy wystarczy skorzystać z pomocy innego użytkownika Z560, który zechciałby skopiować mi dysk przywracania, czy można zrobić to w prostszy sposób może szybszy.... Bardzo proszę o sugestie i porady. Proszę też nie krzyczeć i nie krytykować ;)

No to na tę chwilę wiem o tyle więcej, że aby przywrócić system do stanu fabrycznego (nie działa klawisz, który powinien to robić z ukrytej partycji... ) powinna wystarczyć mi płyta recovery. I moje pytanie czy ktoś z uzytkowników posiada taką płytę?

Edytowane przez Krum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszytko ok tylko kwestią jest teraz, że nie mogę odpalić systemu. Bo jak napisałem po włączeniu kompa mam komunikat:

No bootable device -- insert boot disk and press any key

To że pewno namieszałem coś z tetdisk to się domyślam :)

A partycjonować dysk... 2-3 miesiące temu koleżanka z pracy przyniosła nowego Della i dokładnie tam jej to zrobiłem, tak jak chciałem u siebie, tyle że u niej nie było problemu i wszystko było ok, ale to pomińmy bo nie o tym mowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kolega mnie nie czyta uważnie.... Ja nie mogę odpalić kompa.

Napiszę raz jeszcze:

Po całej operacji opisanej wcześniej zaraz po włączeniu kompa pokazuje się wcześniej wymieniony komunikat.

Chodzi mi o to jak zrobić aby system ruszył, albo jak też napisałem wcześniej jakbym chciał zainstalować system, który niby jest gdzieś na tych partycjach ukrytych. Bo do wtórnej instalacji tego ukrytego systemu musiałem zrobić jakiś dysk odzyskiwania czy coś takiego. Czyli gdybym zorganizował sobie taki dysk od innego użytkownika mojego modelu powinno być ok tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej Ty mnie nie czytasz. ;]

Pozwolę sobie zacytować samego siebie:

Przecież nowy sprzęt ma opcję odpalenia z pena. Że o cd nie wspomnę...

Innymi słowy zrób pena, z którego startuje DOS (są gotowe obrazy FreeDOS) i odpal. Następnie z poziomu FreeDOS odpal program TestDisk dla DOS i napraw partycje.

Można też odpalić z instalkę systemu Windows (z CD podłączonego na USB, jeśli laptop nie ma/ma uszkodzony napęd) i poszukać opcji naprawy sytemu (nie używam W7, więc nie wiem gdzie dokładnie jest i jak wygląda).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie...

Mam komunikat No bootable device - please restart system.

W Bios ustawiłem kolejkę i CD/DVD jest pierwsze. Mam Win7, który zawsze się bootował. Jednak teraz nawet zrobiłem dysk startowy. Ten też nie działa.

To Toshiba Satellite jest. Fabrycznie z Win8, który usunąłem (10h formatu...LOL).

Proszę o jakieś wskazówki bo jestem już blady.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi