Skocz do zawartości
piotreek

Konwersja plików audio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam kilka płyt zripowanych do formatu flac. Płytki sobie grzecznie leżakują na półce, albo w aucie, a ja odpalam muzykę z kompa.

Problem jest taki, że zapragnąłem przenieść swoją małą kolekcję płyt na tel komórkowy Xperia x8. Założyłem sobie, że pliki przekonwertuję do formatu aac z bitrate ok 150, co moim zdaniem jest całkiem niezłym pomysłem, bo jakość do telefonu odpowiednia, a rozmiar również przystępny.

Próbowałem na różne sposoby, najpierw easy cd-da extractor - wszystko fajnie, ale do czasu słuchania. W wielu plikach są kilkusekundowe przerwy w odtwarzaniu, na kompie również.

Kolejne podejście - naczytałem się, że kodek nero jest całkiem ok, więc zaprzągłem go do roboty łącznie z moim ulubionym foobarem i co? Niby lepiej, ale i tak czasem mam dziury w plikach.

Co ciekawe nie w każdym pliku jest kilka sekund bez dźwięku, czasem cały utwór jest ok, czasem co chwilę mam ciszę. Oczywiście dla pewności sprawdziłem pliki flac i okazało się, że one są jak najbardziej sprawne.

Możecie mi polecić jakiś naprawdę dobry program, który przekonwertuje mi tą muzykę na format aac do tego doda odpowiednie tagi i okładkę? Oczywiście mogę skorzystać z różnych aplikacji, ale wolałbym z jednej, ale skutecznej. Może konwertować muzykę dłużej niż foobar, bo aż tak dużo tych płyt znów nie mam, tylko żeby nie było tych dziur.

Pokusiłem się o instalację iTunes, ale on nie czyta flac, a poza tym, aby załadować okładki albumów muszę zakładać jakieś dziadowskie konto na applestore, a tego nie chcę.

Mam nadzieję, że mi ktoś doradzi coś sensownego, bo ile razy można konwertować tą samą muzykę.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

foobar ma wbudowany konwerter, polecam. Niestety, nie wgrywa sam okładek, robi to wtyczka foo_dop, ale chyba działa tylko z iPodami.

Za to jest programik mp3tag do wgrywania okładek i zarządzania tagami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Kolejne podejście - naczytałem się, że kodek nero jest całkiem ok, więc zaprzągłem go do roboty łącznie z moim ulubionym foobarem i co? Niby lepiej, ale i tak czasem mam dziury w plikach.

...

Aż sam siebie zacytuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi