860lacov Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2011 Mam 2 komputery. Stacjonarny i netbooka. Na stacjonarnym jest XP Pro, ale mam do niego dedykowany HOME (stacjonarny to laptop, którego przerobiłem na desktopa). Czy da się zrobić tak: Na stacjonarnym zamiast PRO zainstalować HOME, ale tak aby nie trzeba było bawić się w instalację programów, sterowników i całej reszty badziewia? Na netbooku zainstalować PRO. Systemy mam oryginalne z MSDNAA i nie chcę żeby mi wywaliło klucze dlatego nie instaluję 2x pro na oddzielnych komputerach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2011 Zrób kopię systemu i rozpocznij instalacje od nowa bootując z płyty, podczas instalacji wybierz opcję naprawy. Powinno przejść bez problemu, system utworzy nową instalację zachowując ustawienia użytkowników, programy etc. Ale nigdy nie próbowałem nakłądać tak pro na home i odwrotnie, może się nie udać - ale wówczas pewnie od razu na początku wyświetli błąd. Co takiego robisz z notebookiem, że potrzebujesz pro? Pytam nie ze wścibstwa, tylko może brakującą funkcjonalność da się zapewnić innym narzędziem, bo sporo rzeczy jest do zastąpienia. Chyba, że potrzebujesz pracować w domenie. Nie jestem pewien, czy dobrze pamiętam, ale msdnaa chyba po pierwsze nie potrzebował aktywacji (na pewno vista nie potrzebowała), więc nie ma ryzyka wywalenia klucza, po drugie microsoft zdaje się dopuszczał wielokrotne instalacje na wielu komputerach, o ile używa ich ta sama osoba. Najlepiej poczytaj licencję i/lub sprawdź na virtualce, jak się zachowa. Za chwilę będzie nowy virtual box, który nie wymaga proca z VT-x/AMD-v, jeżeli to miałoby być problemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2011 Zrób kopię systemu i rozpocznij instalacje od nowa bootując z płyty, podczas instalacji wybierz opcję naprawy. Powinno przejść bez problemu, system utworzy nową instalację zachowując ustawienia użytkowników, programy etc. Ale nigdy nie próbowałem nakłądać tak pro na home i odwrotnie, może się nie udać - ale wówczas pewnie od razu na początku wyświetli błąd. Co takiego robisz z notebookiem, że potrzebujesz pro? Pytam nie ze wścibstwa, tylko może brakującą funkcjonalność da się zapewnić innym narzędziem, bo sporo rzeczy jest do zastąpienia. Chyba, że potrzebujesz pracować w domenie. Nie jestem pewien, czy dobrze pamiętam, ale msdnaa chyba po pierwsze nie potrzebował aktywacji (na pewno vista nie potrzebowała), więc nie ma ryzyka wywalenia klucza, po drugie microsoft zdaje się dopuszczał wielokrotne instalacje na wielu komputerach, o ile używa ich ta sama osoba. Najlepiej poczytaj licencję i/lub sprawdź na virtualce, jak się zachowa. Za chwilę będzie nowy virtual box, który nie wymaga proca z VT-x/AMD-v, jeżeli to miałoby być problemem. Wygląda to tak, że do domowego komputera mam HOME od Asusa. Nie da się go zainstalować na niczym innym, a co gorsze instalator jest zrobiony przez Asusa i muszę przed instalacją zrobić konwersję NTFS -> Fat bo inaczej nie da się zainstalować. Pro z msdnaa to normalny system i dlatego chcę go wrzucić na netbooka. PRO samo w sobie mi nie potrzebne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 Wygląda to tak, że do domowego komputera mam HOME od Asusa. Nie da się go zainstalować na niczym innym, a co gorsze instalator jest zrobiony przez Asusa i muszę przed instalacją zrobić konwersję NTFS -> Fat bo inaczej nie da się zainstalować. Jak go zainstalujesz na czymś innym, to i tak nie będzie legalny, więc równie dobrze możesz wziąć jakikolwiek nośnik oem, zainstalować z niego i aktywować kodem od asusa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 Jak go zainstalujesz na czymś innym, to i tak nie będzie legalny, więc równie dobrze możesz wziąć jakikolwiek nośnik oem, zainstalować z niego i aktywować kodem od asusa... Ja zupełnie zapomniałem, że pod asusem mam naklejkę. Podczas instalacji system nie pyta wcale o klucz. I teraz dla uściślenia. Ja chciałbym zrobić tak: 1. Z netbooka wywalić win7 2. Z desktopa (laptopa asus bez matrycy podłączony do monitora) wywalić PRO (Pro pochodzi z MSDNAA) i zainstalować dedykowany HOME, ale tak aby nic nie trzeba było przeinstalowywać. 3. Na netbooku zainstalować PRO z pkt 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbora Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2011 Nie jestem pewien, czy dobrze pamiętam, ale msdnaa chyba po pierwsze nie potrzebował aktywacji (na pewno vista nie potrzebowała), XP nie potrzebował, Windows 7 potrzebuje, Visty nie sprawdzałem.. po drugie microsoft zdaje się dopuszczał wielokrotne instalacje na wielu komputerach, o ile używa ich ta sama osoba. Nieprawda, do każdego kompa musisz mieć osobny klucz, można poprosić osobę która się tym zajmuje o wygenerowania dla Twojego konta jeszcze jedne klucz na dany system chociaż z autopsji wiem że robione jest to nie chętnie. Można oczywiście zainstalować inny system np 64bit albo ver. angielską i wtedy problem znika bo do nich są osobne klucze.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...