Skocz do zawartości
Pablor

Abit-a Siluro FX5200 DT - maly test

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak w topic-u, i jak by mogl cos powiedziec o jakosci obrazu w 2D, bo swego czasu Siluro GF2MX mial jakosc bardzo ladna.

Hmm no wiec ja juz mialem i przetestowalem.

Obraz bardzo ladny, a nawet sliczny, ale wydajnosc do du... w 3DMarku 2001SE niecale 4300 punktow i to w polotach. Karta oparta na czterech kostkach Nanya NT5DS16M16BT-6K co daje magistrale 64-bitowa. Kretynski radiatorek w ksztalcie napisu "ABIT", ktory dziadosko odprowadza cieplo, przez co jest goracy jak cholera. Na szczescie radio z mocowaniem na sprezynki, wiec mozna wymienic na cos nornalnego. Jednak nikt kostek dolutowywac nie bedzie, wiec ogolnie du...

Osobiscie odradzam taki zakup.

Pozdrawiam everybody :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz nam powiedzieć, że masz te 4300 3Dmarkóff na FX5200 i pentiawie 2.4 z podpisu? No nie wiem, co powiedzieć...LOL? Jakbym mial płytę z DDR i ze dwa pelty, to chyba bym to na swoim GF2MX400 zrobił :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz nam powiedzieć, że masz te 4300 3Dmarkóff na FX5200 i pentiawie 2.4 z podpisu? No nie wiem, co powiedzieć...LOL? Jakbym mial płytę z DDR i ze dwa pelty, to chyba bym to na swoim GF2MX400 zrobił :roll:

normalnie FX5200 z tego co pisza na benchmarku powinien wyciagac cos kolo 7200-7600 punktow a Abit ma niestety 64bitowa magistrale, przez co wyciaga tak malo. wiem, ze na GF2MX400 mozna tyle wyrobic :evil:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale kicha

na D800 i MX440se @350/450 mam 4400 (quality).

lepiej było brać po przeczytaniu forum o 64 bitowych wersjach.

ja jej nie kupilem, pracuje na serwisie, to moge sobie testowac ile dusza zapragnie :-) BTW na stronie Abita twierdza, ze ta karta ma magistrale 128bitow :-) lol :-)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej, ale to, że masz 4 kostki pamięci nie oznacza, że to 64 bit...jeżeli kości mają nóżki z każdej strony, są 32 bitowe (np. radek 9100 power colora tak ma, PMP dawał gdzieś nawet fotki)

ale specjalnie dalem symbol kostek, bo na stronie Nanya sprawdzalem i z mojej skromnej wiedzy wywnioskowalem z opisu, ze sa to kostki 16 bitowe. 16 bit x 4 = 64 bity wiec tylko tym moge usprawiedliwiac ta niska wydajnosc. :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej, ale to, że masz 4 kostki pamięci nie oznacza, że to 64 bit...jeżeli kości mają nóżki z każdej strony, są 32 bitowe (np. radek 9100 power colora tak ma, PMP dawał gdzieś nawet fotki)

nie koniecznie. jeśli kostki mają nóżki z 4 stron to są 32 bitowe czyli 4*32=128. kumpel tak ma na GF2ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tylko magistrala 64bitowa moze w tak drastyczny sposob zanizac wydajnosc tego fx'a wiec zgodzilbym sie raczej z Pablorem...Ale tylko magistrala 64bitowa moze w tak drastyczny sposob zanizac wydajnosc tego fx'a wiec zgodzilbym sie raczej z Pablorem...Ale tylko magistrala 64bitowa moze w tak drastyczny sposob zanizac wydajnosc tego fx'a wiec zgodzilbym sie raczej z Pablorem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie koniecznie. jeśli kostki mają nóżki z 4 stron to są 32 bitowe czyli 4*32=128. kumpel tak ma na GF2ti

8O A co on napisał??? Czytaj zanim cytujesz posty....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rany Boskie :x , to nie ma znaczenia czy po obu stronach sa nozki danej kostki, czy po wszystkich czterech stronach. A jak sa kostki pamieci w obudowach BGA, to co wtedy??

(ilosc bitow magistrali) = (ilosc kostek) * (ilosc bitow magistrali jednej kostki) czyli 64bit = 4 * 16bit !!

A Opis kostki 16M16 to oznaczenie organizacji czyli 16Mb i 16 bitow magistrali danych, czyli 16Mb * 2BAJTY (16 bitow) = 32MB. Wiec jezeli 4 kostki to mamy 32MB * 4 = 128MB.

Dla zadnych wiedzy polecam ksiazke "Anatomia PC", albo jakakolwiek pozycje opisujaca zagadnienia zwiazane z przedmiotem "Architektura Systemow Komputerowych" czyli ASK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co za glupota robienie ludzi w konia i wciskanie im chlamu w postaci 64bitowych kart  :x

chyba tylko im przyswieca jeden cel - ekonomia, bo inaczej sobie tego nie umiem wytlumaczyc...

A karta na prawde porzadnie wykonana, zmienic radiator na aktywny i byloby pieknie, ale jednak nieee bo musieli przykrecic kurek na pamieciach.

Masz racje, to wkurza, a najbardziej tych, ktorzy kupili i nic nie moga z tym zrobic.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...