Skocz do zawartości
nalewator

TV do Gier ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko odnośnie zakupu tv.

Czytałem trochę różne fora ale im więcej czytam tym mniej wiem.

Dlatego proszę kogoś obeznanego o rade. Jedyne co wiem to ,że będzie to 40-42" Full-HD, inne bajery typu czytanie divx ,net itp mnie nie interesują. Tv ma w 80% być do gier (BC2 a więc FPP).Te 20% to filmy.

A wiec tak:

plazma czy lcd ?? jak z input lagiem?? Proszę o jakieś konkretne modele, nie musi to byc nowość ważny jak najmniejszy input lag.

Dzięki za wszelkie sugestie. cena max 2500zł ale jak będzie mniej to się nie obrażę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nalewator

Już w kilku tematach podawałem przykładowe TV - jeżeli chodzi o LCD to musisz szukać czegoś na matrycy z rodziny IPS, np LG (LD450/465), Philips, Panasonic, jeszcze któryś model Toshiby był dobry do FPSów chyba XV733.

qqrydza

Chyba żartujesz ten Sony (którego mam zresztą) jak i Samsung zupełnie do FPSów się nie nadają. W skrajnych przypadkach inputlag może na nich osiągać 80ms, a 60ms to nie taka rzadkość. Więc wytłumacz mi jak chciałbyś na takim TV mieć dobrego skila, z tymi TV robisz tylko za tarczę strzelniczą, SHARPa nie widziałem w grach więc o tym milczę :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bij przetłumacz :D nie chciałem nikogo wprowadzać w błąd. Gość, który poleca te tv robił testy na opóźnienia. Osobiście uważam, że input lag musi być naprawdę na wysokim poziomie by dać się we znaki dobremu graczowi. No ale nie wnikam, sam nie jestem hardkorowym graczem onlajn więc pozostawię tę kwestię bardziej doświadczonym.

A "powiedz" benek gdzie, pomijając forum, które podałem wyżej, można czerpać wiedzę i otrzymać rzetelne porady dotyczące sprzętu rtv. Ja akurat dylemat związany z zakupem tv już rozwiązałem ale ciekawi mnie gdzie jeszcze można liczyć na poradę.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być np. AVSFORUM wrzucam link który już wklejałem Input lag wars!, post your input lag results of your LCD display here for refrence - AVS Forum na 1 filmiku widać jak inputlag wpływa na nasze zdolności bojowe :lol2:

Czasem coś można wyszperać na youtubie - jakiś teścik porównawczy LCD/Plazma vs. CRT z odpalonym zegarem, ale to dotyczy raczej popularnych modeli, można liczyć na fart (że przetestowali pod tym kątem dany TV) np na www.hdtvtest.co.uk, no i szukajka (fraza "interesujący model + inputlag" i jak w kilku miejscach wypluje podobne rezultaty to jakoś tam można się kierować takimi wynikami)

A ogólnie z polskich for to dobre jest jeszcze hdtvpolska tylko, że od jakiegoś czasu dostęp do ciekawszych działów masz albo po zalogowaniu, albo jako cache googli <_<

Co do samego inputlaga to "pro" narzekają na wyższy niż 30ms bo to już kradnie 2 klatki (wg kilku serwisów, nie tylko avs) i to może już przeszkadzać. Podane wyżej LG LD450/465 mają poniżej 20ms (z kilku serwisów tak wynika, a na PCL w temacie TV jako monitor-... potwierdzają to użytkownicy)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wezmę tego LG 42ld465 za niecałe 1800zł można już wyrwać a input lag na nim niski. Chyba że jakaś plazme ? Tak czy inaczej muszę się wybrać do MM czy innych Jowiszy i pooglądać . Najlepiej jakby dało rade zobaczyć jak dany tv radzi sobie w grze w realu (ciekawe czy w w/w marketach jest taka możliwość).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie liczyłbym zbytnio na taką możliwość :rolleyes:

Poza tym nie każda plazma jest pozbawiona inputlaga DDay "The Best Gaming TV Test" (stare ale daje do myślenia) - to co zyskasz to brak blura (przy dynamicznych scenach) i duszków (za poruszającymi się obiektami) choć na IPSach duszki mniej uciążliwe niż na PVA :wink:

Można też to sprawdzić w porównywarce TV na http://www.digitalversus.com/

Edytowane przez benek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro ma być.

Tv doszedl. Ogólnie jest ok tylko musze kupic jeszcze przedlużacz do myszki i klawy bo z bliska to sie grać nie da (albo ja nie ogarniam). Laga jako tako nie odczułem (FPS). Scigalki chodzą cud malina. Teraz tylko czekam aż pojawią się plytki z P67 i upgrade coby w f-HD było milo.(chociarz źle nie jest). Jedyny zgrzyt byl na początku podczas podlączania, przejściówka z m-HDMI na HDMI od Gigabyte haczyła mi o bok obudowy no ale od czego szlifierka i noż :). Dziś nie testuje oglądam filmy bo mi 8-mke wyrwali i pain. Pozdro

Edytowane przez nalewator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi